Emocionálne prejedanie sa: Vedci varujú pred nekontrolovateľnou konzumáciou. Toto sú signály, že problémy riešiš jedlom

  • Jedlo nám poskytuje zdroj energie pre naše telo pri každodenných aktivitách
  • Odborník na stravovanie tvrdí, že jedlo je vo svojej podstate emocionálne
Rôzne druhy jedál
Ilustračný obrázok Freepik
  • Jedlo nám poskytuje zdroj energie pre naše telo pri každodenných aktivitách
  • Odborník na stravovanie tvrdí, že jedlo je vo svojej podstate emocionálne

Jedlo je neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Slúži ako zdroj energie pre naše telo pri každodenných fyzických aj mentálnych aktivitách. Mnohí ľudia však jedlo vnímajú ako palivo, ktoré im pomáha pri „dobíjaní batérií“, napríklad počas ťažkých dní.

Najhoršie je, keď v takomto prípade siahneš po sladkostiach, nezdravých slaných jedlách alebo vyprážaných pokrmoch, ktoré rýchlo uspokoja hlad či chuť. Odborníci varujú, že nevenovať pozornosť výživovej hodnote môže viesť k fyzickým, ale aj psychickým rizikám.

Čo je emocionálne prejedanie sa

Portál CNN píše, že konzumácia, ktorá je poháňaná emóciami, nazývaná aj emocionálne jedenie, je v niektorých prípadoch braná ako nezdravé a nekontrolované prejedanie sa. Uviedla to Jennifer Rollin, zakladateľka The Eating Disorder Center v Rockville, Maryland.

Odborník na stravovanie Robin Klein tvrdí, že jedlo je vo svojej podstate emocionálne. Naše životy sa z veľkej časti točia okolo jedla. Mnoho tradícií a kultúr bolo vybudovaných na nostalgickej a sentimentálnej chuti jedla. 

Ľudské telo je, samozrejme, stavané na to, aby prijímalo potravu. Vedcom teda dáva veľký zmysel, že ak prežívame silnú emóciu alebo máme zlý a náročný deň, siahame po niečom, čo nám naozaj chutí. 

Rollin tvrdí, že ľudia sa nemajú hanbiť za to, že jedenie používajú ako nástroj na zvládnutie stresovej situácie. V niektorých prípadoch to nie je na škodu. Problém však nastáva vtedy, keď z jednej nevinnej čokolády vznikne nekontrolovateľná konzumácia a keď je jedlo hlavným prostriedkom pri riešení stresových problémov. 

Portál HelpGuide.org uvádza niekoľko varovných signálov, že svoje problémy riešiš práve prostredníctvom jedla:

  • zjedenie väčšieho množstva potravy za krátky čas, 
  • pocit straty kontroly nad jedlom,
  • pocit viny a hanby kvôli tomu, že si jedol, 
  • jedenie v tajnosti, 
  • časté prejedanie sa, aj keď si už plný, 
  • následne odopieranie si jedla a extrémne cvičenie, 
  • odmeňuješ sa jedlom, 
  • jedlo v tebe vyvoláva pocit bezpečia. 

Ako predísť emocionálnemu prejedaniu sa

Ako uvádza portál CNN, zdravý vzťah k jedlu súvisí s flexibilitou. Prvým krokom, ako predísť emocionálnemu jedeniu, ako uvádza Jennifer Rollin, je všímavosť. Je potrebné sa zamyslieť nad tým, aký účel v danom momente jedlo plní a aké potreby uspokojuje.

Všímavosť môže byť užitočná aj pri vytváraní si svojich hodnôt. V prípade, že máš pocit, že jediným riešením tvojich problémov je extrémne prejedanie sa alebo naopak odopieranie si jedla, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc terapeuta alebo dietológa, ktorí sa špecializujú na poruchy príjmu potravy. 

Hlavne sa uisti, že si našiel toho správneho profesionála, ktorý pochopí tvoje pocity. Odborník ti chce s tvojím problémom pomôcť. Preto nie je potrebné cítiť vinu ani hanbu, ak sa ho chystáš navštíviť, tvrdí odborníčka. 

Ako uvádza portál WebMD, jednou z rád, ako predísť emocionálnemu prejedaniu sa, je vytvoriť si denník. Zapisuj si všetko, čo a kedy si počas dňa zjedol. Potravinový denník je úžasná vec, ktorá ti pomôže sledovať tvoje zvyky a rituály pri jedení. Dokážeš si vďaka nemu stanoviť svoje denné ciele. 

Jednou z ďalších rád je aj meditácia. Ak ťa premôže túžba po jedle, skús vyskúšať niektoré relaxačné techniky. Uvoľnenie, ktoré pri meditácii prichádza, ti pomôže znížiť tvoj stres. Zhlboka sa nadýchni a pozoruj svoje myšlienky.

Dobrou pomôckou môže byť aj pohybová aktivita, pri ktorej prídeš na iné myšlienky a dobre sa vypotíš. 

Zdroje: CNN, HelpGuide.org, WebMD

Najnovšie videá

Trendové videá