Veci odhalili kľúč k zdravšiemu životu: Tieto zmeny v strave ti pomôžu dožiť sa vyššieho veku (VÝSKUM)

  • Surová zelenina na tvojom tanieri môže mať blahodarné účinky
  • Hlavnou úlohou kontrolovanej štúdie bolo zistiť, aké účinky má rastlinná strava na chudnutie
Ilustračný obrázok – zelenina
Ilustračný obrázok Freepik/KamranAydinov
  • Surová zelenina na tvojom tanieri môže mať blahodarné účinky
  • Hlavnou úlohou kontrolovanej štúdie bolo zistiť, aké účinky má rastlinná strava na chudnutie

Väčšie množstvo surovej zeleniny, zaradenej do našej stravy, môže byť jeden z najúčinnejších krokov k zdravej životospráve a lepšiemu životnému štýlu. Zelenina v surovej forme obsahuje bohatú zložku minerálov, vitamínov, ale aj vlákniny, ktorá udržiava správne fungovanie nášho tela.

Keďže zelenina má nízky obsah kalórií, môže pomôcť pri redukcii hmotnosti, no taktiež má dobrý vplyv na zníženie rizika srdcovo-cievnych ochorení. 

Spojenie zdravej výživy s dostatočným množstvom surovej zeleniny na tvojom tanieri môže mať blahodarné účinky nielen na výzor a postavu, ale aj na celkové zdravie a vitalitu človeka. Preto je dôležité zahrnúť do stravy rôzne druhy surovej zeleniny a vychutnávať si ich prirodzenú chuť a benefity, ktoré so sebou prinášajú.   

Prepojenie medzi rastlinnou stravou a lepšími zdravotnými výsledkami 

Ako uvádza portál Medical News Today, vedci z Qilu Hospital of Shandong University, našli prepojenie medzi zeleninami, ktoré dlhodobo zlepšujú zdravotné výsledky, hlavne v súvislosti s nadmernou váhou.  

Výskum, ktorý vykonávali a ktorý bol publikovaný vo Frontiers in Nutrition, dokazuje, že konzumácia väčšieho množstva zeleniny má významný vplyv na zdravie a vitalitu ľudského tela. Zdôrazňuje sa, že surová zelenina zvyšuje kvalitu stravy, ktorá je potrebná zvládnutie metabolických porúch. 

Vedci tým nemyslia, že musíš prejsť na úplné vegánstvo. Výskum ukazuje, že vegetariánska a vegánska strava súvisia so zdravím mozgu a srdca, nižšou hladinou cholesterolu, lepšími tráviacimi funkciami a dlhším životom. To však neznamená, že musíš úplne vylúčiť mäso z jedálnička. Zníženie jeho spotreby môže výrazne prispieť k tvojmu zdraviu.

Čo bolo výsledkom výskumu? 

Hlavnou úlohou kontrolovanej štúdie bolo zistiť, aké účinky má rastlinná strava na chudnutie v porovnaní so živočíšnou. Výskumu sa zúčastnilo 2 223 respondentov vo veku 18 až 82 rokov, ktorí podstúpili diétu od 2 do 96 týždňov. 

Respondenti, ktorí sa zúčastnili výskumu a striktne dodržiavali vegánsku stravu, zaznamenali najväčší úbytok telesnej hmotnosti. Nebol však veľmi vyšší u tých, ktorí sa počas tohto obdobia stravovali vajcami a mliečnymi výrobkami. 

Kontrolovaná štúdia nebola jediná vykonaná na tomto výskume. Mendelova metóda, ktorá je vhodnejšia na identifikáciu vzťahov v oblasti zdravia, sa taktiež využila pri tejto štúdii. Táto presnejšia analýza naznačuje, že genetická predispozícia nemala pravdepodobne nič spoločné s úbytkom hmotnosti účastníkov, uvádza Medical News Today.

Okrem blahodarných účinkov na chudnutie má surová zelenina vplyv aj na dobré výsledky cholesterolu v krvi. Zelenina v sebe obsahuje protizápalové zlúčeniny, ako fytosteroly a nenasýtené tuky, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol.  

Zvýšený príjem surovej zeleniny prospieva zdraviu, ale treba si uvedomiť, že úplné vyradenie ostatných zložiek stravy môže spôsobiť nedostatok živín v tvojom tele.

Čo všetko patrí do rastlinnej stravy?

Ako uvádza portál vegmania.sk, do rastlinnej stravy patrí: zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, orechy, ale aj morské riasy. Práve riasy, ktoré sú označované aj ako morská zelenina, obsahujú mnoho minerálov a vitamínov.

Veľa ľudí ich však nechce konzumovať, pretože majú špecifickú chuť a vôňu. Odporúča sa preto na začiatok konzumovať nori, z ktorých sa pripravuje aj sushi. 

Zdroje: Medical News Today , Fronties, Vegmania.sk

Najnovšie videá

Trendové videá