TOP 10 krajín sveta pre sólo cestovateľov: V zozname nájdeš aj destináciu blízko Slovenska (PREHĽAD)

  • Sólo cestovanie môže byť nebezpečné obzvlášť pre ženy
  • Existujú však destinácie, kde sa nemáš čoho obávať
  • Cestovateľky zostavili zoznam tých najlepších
Zoznam najbezpečnejších krajín na sólo cestovanie.
Ilustračné foto Unsplash/Rovin Ferrer, Steije Hillewaert
  • Sólo cestovanie môže byť nebezpečné obzvlášť pre ženy
  • Existujú však destinácie, kde sa nemáš čoho obávať
  • Cestovateľky zostavili zoznam tých najlepších

Sólo cestovanie je celosvetový fenomén, ktorý naberá na popularite. Možno aj ty si niekedy túžil len si zbaliť svojich päť vecí (rozumej mobil, peňaženku, kľúče, pas a nabíjačku) a len tak objavovať svet. V dnešnej dobe totiž kúpiš letenku u nízkonákladoviek za pár eur. Však povedzme si na rovinu, tých päťdesiat eur by si aj tak minul na hlúposti, ktoré nepotrebuješ.

Môžeš prespávať v hosteloch, u kamošov na gauči alebo aj v požičanom aute. Stále je to to dobrodružstvo, po ktorom túži ten malý kúsok dieťaťa v nás.

Napriek tomu ale môže niesť krása sólo cestovania aj štipku nebezpečenstva. Obzvlášť, ak si žena. Predsa len, na muža si nikto až tak nedovolí. Práve preto zostavil portál Huffington Post spolu so skúsenými cestovateľkami zoznam krajín, kde ti nebezpečenstvo hrozí najmenej.

Zaujali sme ťa? Tak čítaj ďalej

Ekvádor

Jednou z krajín, ktorú cestovateľky odporúčajú, je krajina v Južnej Amerike. Carolyn Ray, ktorá je generálna riaditeľka a redaktorka JourneyWoman, hovorí, že ako staršia žena rada cestovala práve do Ekvádora.

„Zostávala som v malých mestách niekoľko mesiacov a zistila som, že ľudia sú tu vítaní, a po chvíli som sa stala súčasťou komunity. Nemyslím si, že je to miesto, vďaka ktorému sa cítite bezpečne – myslím si, že je to spôsob, akým pristupujete a pozeráte sa na svet,“ vraví.  

Hovorí, že keď si dôveruješ a veríš v ostatných, bezpečnosť sa stáva menej špecifickou pre destináciu a je to viac o tom, kde sa nachádzaš. Keď sa správaš k ostatným tak, ako by si chcela, aby sa oni správali k tebe, svet je podľa Ray príjemné miesto.

Latinskú Ameriku si pochvaľuje aj Amy Aed, cestovateľka zo Swansea vo Walese. „Toto je jedna z najvrúcnejších krajín, v ktorých som bola. Po dlhom čase cestovania cez Amazóniu som sa v Quite konečne opäť mohla cítiť bezpečne,“ vysvetlila.

Thajsko

Možno prekvapivé, ale aj toto miesto cestovateľky označili ako vyhľadávané. Alexa West, cestovateľka, ktorá žije v Seattli, hovorí, že tu zažila skutočne neštandardný prístup. A to v tom najlepšom slova zmysle. Zaspala tu v bare na pláži a ráno sa zobudila prikrytá uterákom. Postaral sa o ňu barman a ešte jej aj zamkol kabelku za barom.

„Thajsko má ekonomiku poháňanú cestovným ruchom a vedia, ako sa postarať o svojich hostí. Majú dokonca vyhradenú divíziu turistickej polície. Na mieste, kde je pohostinnosť prakticky národným športom, je ľahké cítiť sa bezpečne,“ popísala.

Guatemala

Medzi obľúbené krajiny zaradili aj Guatemalu. Má ísť o veľmi bezpečnú destináciu úplne pre každého a cíti sa tam dobre aj sólo cestovateľka. Aj keď sa môžeš obávať kriminality, travelblogerka Lucy Ruthnum hovorí, že sa tu cítila bezpečnejšie, ako keď kráča po uliciach vo svojom domácom Anglicku.

„Guatemala je krásna krajina s priateľskými, srdečnými a ústretovými miestnymi ľuďmi a neuveriteľnými zážitkami, ako sú túry na sopku a turistika cez džungle do skrytých chrámov. Je tiež naozaj jednoduché stretnúť sa s ostatnými cestujúcimi, čo pridáva úroveň bezpečnosti a pohodlia pre sólo cestovateľov,“ hodnotí Lucy.

Slovinsko

Cestovateľka Rose Mundayová začala samostatne cestovať v roku 2015, kedy chcela ísť na výlet, ale jej priateľom sa nedalo.

„Spočiatku som sa obávala, že by som mohla byť osamelá, ale zistila som, že si len treba nájsť priateľov. Keď som si zvykla na seba ako spoločnosť, nikdy som sa neobzrela späť,“ povedala.

Práve preto patrí medzi jej obľúbené Slovinsko, keďže sa tu cítila úplne bezpečne. „Pokojná príroda a malé mestečká pri jazere boli idylické. Vedieť, že krajina má takú malú kriminalitu, bola upokojujúca štatistika,“ popísala svoje zážitky Rose.

Mesto Ho Chi Minh, Vietnam

Destinácia nemusí na prvý pohľad vyzerať nejak obzvlášť lákavo, ale napriek tomu ju Jennifer Huber, cestovateľka z North Port na Floride, zaradila na zoznam krajín, ktoré musí navštíviť. Nielenže sa cítila bezpečne, ale vďaka pohostinnosti ľudí sa tu cítila veľmi vítaná. Aj keď bola zo začiatku skeptická, názor veľmi rýchlo zmenila.

„Čítala som o ‚Saigon shuffle‘, teda o bezpečnom prechode cez ulicu v meste s miliónmi motoriek, ktoré nezastavujú. V akte dôvery, spôsob, ako prejsť cez ulicu, je len vyjsť do premávky na motorkách a kráčať po nej, a motorky budú okolo vás manévrovať, ako keby ste boli poleno plávajúce cez rieku a voda sa okolo vás pohybovala. Čítala som tiež, že ak si miestni všimnú Západniara, ktorý je nervózny z prechodu cez ulicu, skočia medzi človeka a protiidúce vozidlá, aby ho odprevadili,“ hovorí s úžasom.

Presne toto počas prvej noci zažila. Bola v panike, aby ju niekto nezrazil, a modlila sa, aby cestu prešla v zdraví. Jej paniku ale zbadala mladá žena, ktorá pribehla, odprevadila ju na druhú stranu cesty a chránila ju pred neutíchajúcou premávkou. Potom jej len poďakovala a rozišli sa.

„Keď som Vietnam skúmala pešo, miestni obyvatelia ma zastavovali, že si chcú precvičiť angličtinu. Spočiatku to bolo zastrašujúce, ale využila som príležitosť a považoval som to za mini kultúrne výmeny,“ dodala.

Grécko

Konkrétne ostrov Milos vychvaľuje Melissa Byron, cestopisná spisovateľka z Bostonu. Hovorí, že sa cítila veľmi bezpečne a ľudia tu boli milí a priateľskí. Jeho návštevu jednoznačne odporúča všetkým sólo cestovateľkám.

„Milos je pokojnejší ostrov bez intenzívneho nočného života, aký by ste našli na iných ostrovoch ako Mykonos, čo som ocenila. Je to destinácia, kde som si mohla skutočne oddýchnuť, bez starostí a pomyslenia na to, že som sama. Navigácia po ostrove bola jednoduchá! Požičanie auta nebolo desivé, pretože ostrov je veľmi príjemný. A keď sa mi nechcelo šoférovať, mohla som sa spoľahnúť na verejný autobus, ktorý bol čistý a bezpečný,“ opísala svoju skúsenosť.

Taiwan

„Taiwan je jedno z najbezpečnejších a najpríjemnejších miest, ktoré som navštívila. Najmä mestá Taichung a Taipei,“ hovorí Jackie Rezk, autorka cestopisov z Londýna. Opisuje, ako jej hovorili, že si môžeš pokojne nechať tašku na stole,  odísť a nikto sa jej nedotkne.

Každý je tam podľa nej super priateľský a užitočný. Pri návšteve čakala na autobus a miestny jej pomáhal uistiť sa, že sedí v správnom autobuse a dokonca ju nasmeroval na zastávku, na ktorej potrebovala vystúpiť.

Pochvaľuje si aj kaviarenskú kultúru. „Bolo tam toľko roztomilých kaviarní a bolo to ideálne miesto na stretnutie sólo cestovateľov. Na Taiwane je veľa fantastických miest na objavovanie a je to veľmi podceňovaná krajina,“ dodala.

Írsko

Ashley Fleckenstein, cestovateľská blogerka a spisovateľka na voľnej nohe, zas favorizuje Írsko. Hovorí, že tam sama bola už štyrikrát. Táto krajina je podľa nej malá, bezpečná a plná priateľských miestnych obyvateľov.

Okrem toho, že je bezpečná pre sólo cestovateľky, je to tiež fantastická destinácia na návštevu s nádhernou prírodou, hudbou, krčmami a scenériou. „Zvlášť odporúčam cestovať do Dingle a na západné pobrežie Írska,“ dodáva.

Panama

Pri sólo návšteve Panamy je potrebné zvážiť drobné krádeže, ale po dvoch týždňoch som tam nikdy nemala žiadne problémy. Takto destináciu opisuje Allison Kowalkowski, ktorá je autorka viacerých cestopisov.

Ľudia tu podľa nej boli veľmi priateľskí a bola schopná sa dohovoriť, aj keď španielsky veľmi dobre nevie. „Plavila som sa na lodi s cudzími ľuďmi uprostred ničoho. Cestovala som miestnymi autobusmi. Bola som tam aj počas protestu, ktorý bol pokojný,“ hovorí.

Chváli aj hostely, ktoré sú podľa nej skutočne prispôsobené potrebám všetkých cestovateľov. Patria podľa nej k najlepším, v akých kedy bývala. „Odporučila by som Bambuda Lodge v Bocas del Toro a The Lost and Found Hostel v džungli,“ uzatvára Allison.

Argentína

Poslednou, ale určite nie najmenej bezpečnou je podľa autorky cestopisov Kirsteen Cowan Argentína. Tá hovorí, že sa do nej úplne zamilovala. Nikdy vraj nestretla milších, ústretovejších a priateľskejších ľudí ako tu.

„Chcú, aby ste sa cítili ako doma, a radi vytvárajú dobrý dojem. Sú neuveriteľne vášnivou krajinou a robia to vždy s vášňou a úsmevom na tvári. Ako každé miesto s veľkými mestami, existujú pekné oblasti a niektoré menej pekné oblasti,“ hodnotí skúsená cestovateľka, ktorá sa sem vracia už šesť rokov a nikdy sa necítila v nebezpečenstve.

Zdroj: HuffPost

Najnovšie videá

Trendové videá