Slovákov mobilizujú povodne: Nezisková organizácia spúšťa veľkú zbierku na pomoc obetiam

  • Povodne sužujú Slovensko
  • Nezisková organizácia Človek v ohrození spustila zbierku
Povodne na Slovensku
Ilustračné foto TASR/Ondrej Hercegh, Pavol Zachar
  • Povodne sužujú Slovensko
  • Nezisková organizácia Človek v ohrození spustila zbierku

Európu a Slovensko nevynímajúc aktuálne sužujú povodne. Situácia s počasím a povodňami zostáva aj po víkende kritická, pričom silné dažde sa rozšírili takmer na celé územie Slovenska. Podľa SHMÚ by mali Dunaj a Morava kulminovať počas rána.

Intenzívne zrážky sa očakávajú aj v oblasti pod Tatrami. Pre okresy Senica, Myjava, Skalica a Malacky je vydaná tretia úroveň meteorologickej výstrahy.

Veľká zbierka na pomoc obetiam povodní

Na aktuálnu situáciu reaguje aj nezisková organizácia Človek v ohrození. „Povodňovú situáciu naďalej pozorne sledujeme. Pribúdajú zničené domy a škody sa zväčšujú. Na prvú pomoc sme vyčlenili 10 000 eur z nášho humanitárneho fondu Klubu priateľov, určeného na pomoc obetiam pri náhlych katastrofách. Avšak tá s poklesom vody nekončí. Naopak, začína dlhá a zložitá fáza pomoci,“ informovala na sociálnej sieti neziskovka. 

„Momentálne je najdôležitejšia práca záchranných zložiek. Naša úloha ako humanitárnej organizácie nastane, keď voda opadne a ľudia budú konfrontovaní s tým, čo sa stalo, čo všetko im voda zničila,“ vysvetľuje koordinátor organizácie pre mimoriadne situácie, Marián Cehelník.

Podľa organizácie budú zasiahnuté územia poškodené a kontaminované, takže obrovské množstvo práce nastane po povodniach. Teraz je podľa nich najdôležitejšia finančná pomoc pre tých, ktorých povodne zasiahnu najviac, z toho dôvodu vyhlásili veľkú zbierku. Prispieť môžeš cez darovací formulár alebo cez internet banking/platobnou bránou.

Účet verejnej zbierky: IBAN SK77 1100 0000 0029 4613 3364

BIC (SWIFT): TATRSKBX

variabilný symbol: 1509

Tvoj príspevok bude použitý na materiál na opravu domov, vysúšač na odstránenie dôsledkov alebo ako priama finančná pomoc na opravy po povodni. Najväčšie škody sú aktuálne na západe Slovenska v Senickom, Malackom a Skalickom okrese. 

Povodne výrazne obmedzili dopravu v hlavnom meste

Ako sme ťa informovali, povodne, ktoré už niekoľko dní sužujú západné Slovensko, spôsobujú značné škody a výrazne narúšajú každodenný život obyvateľov. Okrem materiálnych škôd a ohrozenia domov či majetku majú tieto záplavy výrazný vplyv aj na mestskú infraštruktúru a dopravný systém.

Kvôli extrémnemu počasiu došlo k obmedzeniam vo verejnej doprave v hlavnom meste, ktoré je jednou z najviac zasiahnutých oblastí. Obmedzená je nielen verejná, ale aj súkromná doprava, čo vedie k oneskoreniam a možným dopravným zápcham. Niektoré autobusové a električkové linky sú dočasne zrušené alebo presmerované, pretože mnohé kľúčové dopravné uzly sú neprejazdné.

Dopravný podnik mesta Bratislava na webovej stránke imhd.sk informuje o aktuálnych obmedzeniach vo verejnej doprave. Kvôli nepriaznivému počasiu je od 16. septembra 2024 od 04.00 zmenená prevádzka na viacerých linkách.

Linka číslo 9 premáva len po trase Karlova Ves – Blumentál – Trnavské mýto. Ďalej je nahradená autobusovou dopravou X9, ktorá vedie po trase Trnavské mýto – Ružinovská – Ružinov.

Autobusové linky 20, 21 a 29 neobsluhujú zastávku Mlynská a v Devínskej Novej Vsi premávajú cez obchádzku na Vápencovej ulici. Linka 29 naďalej neprechádza cez Devín a Devínsku cestu; namiesto toho je zavedená náhradná doprava X29 medzi Devínskou Novou Vsou a Devínom, ktorá premáva približne každých 15 minút.

Nočná linka N29 jazdí po odklonenej trase Hlavná stanica – Botanická záhrada – Karlova Ves – Dúbravka – Devínska Nová Ves – Hrad Devín a nezastavuje v úseku Riviéra až Štrbská. Linka 43 premáva len v úseku Patrónka – Železná studnička. Kvôli posunu začiatku výučby na Ekonomickej univerzite v Bratislave nebude premávať linka 184.

Zdroje: Facebook/Človek v ohrození, Človek v ohrození, Archív Startitup, Archív Startitup, IMHD

Najnovšie videá

Trendové videá