Martina Holečková odchádza z KDH: „Od vedenia som si vyslúžila kritiku a obvinenia, ďalej to už nejde“

  • Z KDH odchádza Martina Holečková
  • Hnutie to oznámilo prostredníctvom tlačovej správy
Holečková rozhovor
Ilustračné foto Startitup
  • Z KDH odchádza Martina Holečková
  • Hnutie to oznámilo prostredníctvom tlačovej správy

V poslednej dobe nastalo v politických subjektoch veľa zmien. Zatiaľ čo Progresívne Slovensko a Demokrati posilnili, hnutie Slovensko prišlo o dvoch poslancov.

Dnes oznámilo nečakaný odchod aj Kresťanskodemokratické hnutie. Ich rady opúšťa výrazná osobnosť, ktorá bola tvárou viacerých opozičných protestov.

Rôzne názory

Prostredníctvom tlačovej správy, ktorú naša redakcia obdržala, KDH oznámilo, že u nich už naďalej nebude pôsobiť Martina Holečková. Z textu správy vyplýva, že sa rozhodla odísť sama. Hnutie uvádza, že je to jej slobodné rozhodnutie a oni ho rešpektujú. „Chceli by sme jej poďakovať za čas, ktorý strávila v našich radoch,“ napísali.

KDH pripomína, že je hodnotovo jasne vyprofilovaná konzervatívna strana, ktorá 34 rokov nemenne presadzuje overené hodnoty. Píšu, že sa zasadzujú za ochranu dôstojnosti každého človeka od počatia po prirodzenú smrť a o pomoc slabším a dôrazne bojujú proti korupcii, nebezpečným ideológiám ohrozujúcim demokraciu a chránia suverenitu Slovenskej republiky v hodnotových otázkach doma aj v Bruseli.

„Ak pani M. Holečková nie je stotožnená s týmito hodnotami kresťanskej demokracie, chápeme jej rozhodnutie opustiť rady KDH. Na druhej strane dúfame, že so svojím mandátom, ktorý získala od voličov vážiacich si tieto hodnoty, naloží zodpovedne,“ dodali.

Na záver napísal, že Holečkovej prajú všetko najlepšie v jej budúcich aktivitách a veria, že každý môže prispieť k lepšiemu Slovensku, aj keď sa ich cesty rozdelili.

Nechcela im škodiť

K situácii sa na sociálnej sieti vyjadrila aj Holečková. „Do KDH som vstúpila v časoch, keď vedenie strany jasne vedelo, čo chce dosiahnuť, proti komu strana stojí a kto sú jej potenciálni partneri. Práci pre KDH som venovala viac ako 8 rokov a nášmu boju za lepšie Slovensko som verila. Ďalej to však už nejde,“ začala.

V statuse sa poďakovala KDH za dlhoročnú spoluprácu a podporu, ale zároveň uviedla, že ich pohľady na zásadné otázky sa začali rozchádzať. Poslankyňa píše, že už nedokáže ďalej pôsobiť v strane, ktorej krokom prestala rozumieť. Nedokáže pravdivo a čestne hájiť záujmy, s ktorými nie je stotožnená.

Ďalej píše, že jej cieľom nikdy nebolo KDH škodiť či rozbíjať jeho jednotu. Práve preto sa po dlhom uvažovaní rozhodla skončiť svoje pôsobenie v KDH, a tým pádom umožniť, aby hnutie mohlo jednotne presadzovať politiku a stratégiu, ktorej verí.

Kritika vedenia

Priznala, že sa jej rozhodnutie nerodilo ľahko. „ Som človekom konsenzu, hľadania prienikov a spolupráce. Snažila som sa prinášať témy a riešenia, ktoré voličov naozaj zaujímajú, a s ktorými KDH išlo do parlamentných volieb,“ vysvetľuje. Pripomína tiež, že poukázala na to, že ministerka Šimkovičová netransparentne minula 400 000 € na cyrilo-metodské oslavy.

„Keď Robert Fico povedal, že odstúpi, ak sa nájde firma jeho alebo jeho rodiny, ktorá poberá štátne peniaze, tak som takú firmu našla a vyzvala premiéra, aby konečne aspoň raz dodržal svoje slovo a odstúpil. Na septembrovú schôdzu parlamentu som predložila návrh zákona, aby minister spravodlivosti a generálny prokurátor nemohli svojvoľne prepúšťať ľudí z väzenia, ale ich návrh by následne musel schváliť aj dovolací súd,“ vymenúva svoje kroky v hnutí.

Práve za vyššie menované veci ale pochválená nebola. „Za všetky tieto kroky a poctivú opozičnú politiku som si od vedenia KDH vyslúžila kritiku a obvinenia z individualizmu,“ píše Holečková. Dodáva, že je presvedčená, že v KDH je veľa talentovaných a dobrých ľudí, ktorí majú slovenskej politike čo ponúknuť. Nechce odísť v zlom, a práve preto, je podľa nej čas na odchod teraz. Hnutiu popriala mnoho prezieravých a rozumných krokov.

Holečková dodala, že je stále presvedčená, že „na porazenie strán vládnej koalície bude o 3 roky potrebná spolupráca všetkých strán, ktoré dokážu Smeru a jeho pomocníkom povedať jasné nie“. 

O svojej politickej budúcnosti bude informovať v najbližších týždňoch. „Naďalej budem pôsobiť v Národnej rade SR a presadzovať záujmy občanov nášho Slovenska. Ďakujem za pochopenie a všetku podporu. Úprimne si to vážim,“ uzavrela.

Zdroje: TS KDH, Facebook/Martina Holečková

Najnovšie videá

Trendové videá