Obľúbená exotická destinácia pozastavila výstavbu hotelov: Krajina sa bráni nadmernému turizmu

  • Vláda zaviedla moratórium na výstavbu hotelov a víl na obľúbenom ostrove
  • Toto opatrenie má chrániť ostrov pred nadmerným turizmom
  • Ten podľa vlády ohrozuje jeho infraštruktúru, prírodu a miestnu kultúru
stavenisko, ostrov
Ilustračné foto Canva/Mikolaj Niemczewski, dimaberlinphotos, Bruna Saraiva
  • Vláda zaviedla moratórium na výstavbu hotelov a víl na obľúbenom ostrove
  • Toto opatrenie má chrániť ostrov pred nadmerným turizmom
  • Ten podľa vlády ohrozuje jeho infraštruktúru, prírodu a miestnu kultúru

Indonézska vláda rozhodla o pozastavení výstavby nových hotelov, víl a nočných klubov na niektorých častiach ostrova Bali.

Tento krok je reakciou na rýchlo rastúci cestovný ruch, ktorý po pandémii Covid-19 výrazne zaťažil miestnu infraštruktúru a spôsobil obavy o životné prostredie a miestnu kultúru.

Preťaženie Bali turizmom

Bali patrí k najnavštevovanejším turistickým destináciám na svete, no po pandémii sa počet návštevníkov prudko zvýšil. V prvej polovici roku 2024 navštívilo Bali 2,9 milióna zahraničných turistov, čo predstavuje až 65 % všetkých príletov do Indonézie.

Tento enormný nárast návštevníkov však vyvíja tlak na miestne komunity a infraštruktúru, čo viedlo k rozhodnutiu vlády obmedziť ďalší rozvoj turistických zariadení, píše britský denník The Guardian.

Dočasný guvernér Bali Sang Made Mahendra Jaya navrhol moratórium na výstavbu nových turistických zariadení v štyroch najviac preťažených oblastiach.

Moratórium podporila aj centrálna vláda, pričom o presnom časovom rámci sa stále diskutuje. Minister pre námorné a investičné záležitosti Luhut Pandjaitan naznačil, že moratórium môže trvať až desať rokov.

Problémy so správaním turistov

Okrem preťaženia infraštruktúry sa na Bali objavujú aj ďalšie problémy spojené s turizmom. Miestnych obyvateľov poburujú incidenty nevhodného správania turistov, ktoré sa často šíria cez sociálne médiá.

Zahraniční návštevníci sa dopúšťajú neúcty voči miestnej kultúre, napríklad pózovaním nahí na posvätných miestach či narušovaním kultúrnych podujatí.

Minister Pandjaitan poukázal na to, že na Bali žije približne 200 000 cudzincov, čo zvyšuje obavy z kriminality, konkurencie na trhu práce a rastúcej cenovej hladiny.

Vláda preto v rámci reforiem zaviedla aj turistickú daň vo výške 150 000 rupií (8,85 eur) pre zahraničných návštevníkov, ktorá má pomôcť chrániť miestnu kultúru a financovať riešenie environmentálnych problémov, informuje CNN.

Zlepšenie infraštruktúry a ochrana životného prostredia

Jedným z hlavných cieľov vlády je zlepšiť infraštruktúru na Bali a zabrániť ďalšiemu nekontrolovanému rozvoju turistických oblastí. Medzi plánované opatrenia patrí zlepšenie správy odpadu a výstavba nových infraštruktúrnych projektov, ktoré by mali zmierniť tlak na preťažené cesty.

Vláda plánuje vybudovať železničné spojenie medzi letiskom a hlavnými turistickými oblasťami, aby odľahčila dopravnú situáciu na ostrove. Luhut Pandjaitan zdôraznil, že vláda nechce, aby sa Bali stalo miestom masového turizmu, kde by kvalita života bola obetovaná v prospech kvantity turistov.

„Nechceme, aby sa z ryžových polí stali vily alebo nočné kluby. Pre nás je dôležitejšia kvalita než počet turistov,“ uviedol minister. Bali si chce zachovať svoju jedinečnú kultúru a prírodné krásy a udržať si svoj status jednej z najatraktívnejších destinácií na svete.

Obavy z nadmerného turizmu

Minister cestovného ruchu Sandiaga Uno varoval, že južné Bali sa blíži k bodu, kedy môže čeliť nadmernému turizmu, podobne ako niektoré európske mestá.

„Desaťpercentný nárast návštevníkov by nás mohol posunúť do tejto oblasti. Musíme sa vyhnúť situácii ako v Barcelone, kde sa z turistov stali verejní nepriatelia,“ uviedol Uno. Cieľom je vyhnúť sa scenárom, kedy by turizmus mohol začať škodiť miestnym obyvateľom a prírode.

Budúce perspektívy pre Bali

Indonézska vláda sa snaží nájsť rovnováhu medzi rozvojom turizmu a ochranou miestneho prostredia a kultúry. Moratórium na výstavbu nových turistických zariadení, ako aj zavedenie turistickej dane, sú súčasťou širšej stratégie na zabezpečenie udržateľného rozvoja ostrova.

Zároveň sa plánujú nové projekty, ktoré by mali pomôcť zvládnuť rastúci počet návštevníkov a zároveň chrániť miestne komunity a prírodu.

Budúcnosť Bali bude závisieť od schopnosti vlády zvládnuť výzvy, ktoré prináša nadmerný turizmus, a od úspechu v zachovaní jedinečného charakteru ostrova, ktorý priťahuje turistov z celého sveta.

Zdroje: The Guardian, CNN

Najnovšie videá

Trendové videá