Za Ukrajinu by umrel, o vojne napísal knihu. Príbeh muža, ktorý chcel zabiť Trumpa, aj keď ho volil

  • Trumpov atentátnik má pestrú minulosť
  • Niekedy bol vzorom statočnosti, potom sa dostal do problémov so zákonom
trump
Ilustračné foto TASR/AP, Efrem Lukatsky
  • Trumpov atentátnik má pestrú minulosť
  • Niekedy bol vzorom statočnosti, potom sa dostal do problémov so zákonom

Bývalý prezident Donald Trump už druhýkrát o chlp unikol plánovanému atentátu. Muž pôvodom so Severnej Karolíny, Ryan Wesley Routh, chcel Trumpa zastreliť priamo na golfovom ihrisku, kde bývalý šéf Oválnej pracovne chodí pravidelne hrávať golf.

Vďaka rýchlemu zásahu spravodajskej služby a postrehu svedka sa nikomu nič nestalo a Routh bol neskôr dopadnutý. Bez odporu sa zásahovým zložkám vzdal. Vyšetrovatelia avizovali, že plánujú preskúmať psychický stav páchateľa. 

Vynárajú sa ale otázky, kto bol muž, ktorý plánoval pripraviť nádejného kandidáta o prezidentské kreslo o život. Americké médiá informujú o jeho pestrej minulosti ako aj o problémoch so zákonom či podpore Ukrajiny.

Päťdesiatosemročný Routh sa pritom v minulosti vyznamenal hrdinským skutkom. V roku 1991 zachránil ženu pred znásilneným, čo mu vynieslo niekoľko ocenení. Práve tento skutok mu vyslúžil prvé objavenie v médiách, v miestnom denníku sa objavil na titulku „boj so zločinom sa vypláca“.

Problémy so zákonom 

Čo sa s miestnym hrdinom dialo po celé roky, nie je známe. Zrejme sa postupne dostal do problémov so zákonom.

Muž sa v roku 2002 zaplietol do dramatického incidentu s políciou. Ako uviedli noviny Greensboro News & Record a neskôr potvrdili aj policajné orgány pre CNN, tento incident zahŕňal bežnú policajnú kontrolu, ktorá sa však rýchlo zvrtla.

Situácia eskalovala, keď sa muž údajne pokúsil siahnuť po zbrani. Následne sa uchýlil k zúfalému kroku a zabarikádoval sa v obchodnej prevádzke, čím vytvoril napätú patovú situáciu.

Tento incident však nebol jeho prvým stretom so zákonom. Muž čelil opakovaným obvineniam zo strany štátnych aj federálnych úradov kvôli problémom s platením daní. Jeho právne problémy siahali až do roku 1998, keď bol obvinený z trestného činu súvisiaceho s nekrytým šekom.

Okrem trestnoprávnych záležitostí sa muž musel vysporiadať aj s viacerými občianskoprávnymi spormi. Tie vyústili do súdnych príkazov, ktoré mu nariadili uhradiť značné sumy, dosahujúce desaťtisíce dolárov. Táto séria právnych problémov naznačuje, že incident z roku 2002 bol len vrcholom dlhodobejších ťažkostí tohto muža so zákonom a finančnými záväzkami.

Čo sa týka jeho politických názorov, nie sú také jednoznačné, ako by sa mohlo zdať. V roku 2020 podporoval v demokratických primárkach uchádzačku o demokratickú nomináciu Tulsi Gabbardovú, uvádza New York Times. Neskôr ale volil Donalda Trumpa, čo priznal v knihe, ktorú napísal o Ukrajine.

„Áno, môžem za to aj ja, že som pomohol zvoliť prezidenta bez mozgu,“ uvádza, pričom narážal práve na Trumpa. Bývalého prezidenta neskôr kritizoval aj na sociálnej sieti. Voličské záznamy ukazujú, že počas primárok na jar bol registrovaný ako demokrat. 

Veľký podporovateľ Ukrajiny, o vojne napísal knihu

Routh sa stal veľkým podporovateľom Ukrajiny, pričom veril, že vojna na Ukrajine je zlyhaním demokracie. Budúci atentátnik kritizoval Bidenovu administratívu, že nepodporuje Kyjev dostatočne.

„Tento konflikt je určite čiernobiely,“ cituje jeho slová NBC News: „Ide o dobro proti zlu.“

Spoluobčanov vyzýval, aby sa zapojili ako dobrovoľníci do bojov na Ukrajinu.

„Som ochotný letieť do Krakova a ísť na hranice s Ukrajinou, prihlásiť sa ako dobrovoľník, bojovať a umrieť. Môžem byť príkladom, musíme vyhrať,“ uviedol v príspevku uverejnenom v marci 2022, teda krátko po začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu.

Routhove aktivity sa však neobmedzili len na vlastnú osobu. V priebehu minulého roka využíval svoju facebookovú stránku na povzbudzovanie cudzincov, aby sa pridali k boju za Ukrajinu. Jeho snahy o nábor dosiahli nový rozmer v októbri 2023, keď sa zameral na afganských brancov.

Prezentujúc sa ako neoficiálny styčný predstaviteľ ukrajinskej vlády, Routh sa pokúšal získať afganských vojakov pre ukrajinskú vec.

US_Election_2024_Trump_Suspect718266
zdroj: TASR/AP, Efrem Lukatsky. Muž, ktorý plánoval atentát na Trumpa Ryan Wesley Routh na demonštrácii v Kyjeve v roku 2022

V jednom z príspevkov, ktorý zverejnil v angličtine aj paštčine, napísal: „Afganskí vojaci — Ukrajina potrebuje 3 000 vojakov, takže potrebujem, aby mi každý vojak, ktorý má pas, poslal kópiu pasu na Ukrajinu.“

Týmto spôsobom sa snažil osloviť potenciálnych bojovníkov priamo v ich rodnom jazyku, čím demonštroval svoje odhodlanie získať podporu pre Ukrajinu z rôznych častí sveta.

Routh zrejme Ukrajinu aj navštívil, o čom svedčí zbierka jeho snúbenice, ktorá sa snažila vyzbierať finančné prostriedky na mužove aktivity. Neskôr o situácii na Ukrajine napísal knihu, ktorá sa predáva za 2,99 dolárov, uvádza The Washington Post.

Atentátnik v nej opísal konflikt na Ukrajine ako „nevyhrateľnú vojnu,“, ktorá je „zlyhaním demokracie“. Pričom vinu na tomto konflikte dáva aj Trumpovi i sebe, pretože ho volil.

„Môžete zavraždiť Trumpa, rovnako ako mňa, za túto chybu v úsudku,“ píše v knihe.

Rodina odmieta, že by bol násilník 

Rodina ale odmieta, že by bol Routh násilný. Oran, najstarší syn Ryana Wesleyho Routha, sa prostredníctvom SMS správy pre CNN vyjadril k situácii svojho otca.

„Neviem, čo sa stalo na Floride, a dúfam, že veci boli iba nafúknuté, pretože z toho mála, čo som počul, sa nezdá, že by muž, ktorého poznám, urobil niečo také bláznivé, nehovoriac násilné,“ napísal Oran. Vo svojom vyjadrení ďalej charakterizoval svojho otca ako „milujúceho a starostlivého otca a čestného pracovitého muža“, čím sa snažil poukázať na pozitívne stránky jeho osobnosti.

Denník New York Times priniesol dodatočné informácie o Routhovom pôvode a nedávnych životných zmenách. Podľa ich zistení Ryan Wesley Routh pochádza zo Severnej Karolíny. V poslednom období však došlo k významnej zmene v jeho živote, keď sa presťahoval na Havaj. Tam sa zameral na oblasť cenovo dostupného bývania, kde pôsobil ako samostatne zárobkovo činná osoba.

Zdroje: TASR, CNN, New York Times, NBC News, The Washington Post

Najnovšie videá

Trendové videá