Jeseň bez chorôb: Odborníčka radí, ktoré potraviny ti perfektne „nakopnú“ imunitu

  • Jeseň prináša so sebou nové výzvy pre naše zdravie
  • Zisti, ako môžeš zostať fit aj v chladnejších mesiacoch
jeseň, beh, jedlo
Freepik
  • Jeseň prináša so sebou nové výzvy pre naše zdravie
  • Zisti, ako môžeš zostať fit aj v chladnejších mesiacoch

Počas letných mesiacov trávime viac času na čerstvom vzduchu, čím sa prirodzene vystavujeme slnečnému žiareniu, ktoré podporuje syntézu vitamínu D. Zároveň konzumujeme väčšie množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré prirodzene posilňujú obranyschopnosť organizmu.

S príchodom jesene a poklesom teplôt však musíme čeliť novým výzvam. Dni sa skracujú a čoraz viac času trávime v uzavretých priestoroch, čo vytvára ideálne podmienky pre šírenie vírusov a baktérií. Správna výživa však môže poskytnúť potrebnú podporu a pomôcť telu lepšie odolávať nástrahám jesennej sezóny.

Sezónne potraviny

Na jeseň sa prirodzenie menia naše stravovacie návyky a preferencie v rámci výberu potravín. V tomto období sa zvyšuje spotreba teplých jedál, ktoré nielen zahrejú, ale aj uspokoja nutričné potreby organizmu a zároveň pomáhajú posilňovať jeho obranyschopnosť.

„Do jedálnička je dobré zaradiť typické jesenné potraviny, ako sú tekvica, kel, kapusta, červená repa či koreňová zelenina,“ hovorí Ľubomíra Fraňová, nutričná terapeutka z Nemocnice AGEL Zvolen.

Sezónne ovocie, ako sú jablká, hrušky či hrozno, obsahuje esenciálne vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré podporujú celkové zdravie organizmu. Slivky sú zase mimoriadne prospešné pre tráviaci trakt, keďže podporujú rast prospešných baktérií v črevách a napomáhajú udržiavať rovnováhu črevného mikrobiómu.

Ovocie je možné konzumovať v rôznych formách – čerstvé, sušené alebo spracované vo forme kompótov, ktoré môžu byť cenným zdrojom živín počas chladných mesiacov.

„Na pitie sú v tomto období ideálne hlavne bylinkové čaje, ktoré môžeme kombinovať s ovocnými – na čaj je vhodný aj rakytník, šípky alebo zázvor. Nápoje môžeme dochutiť medom, citrónom alebo bazovým sirupom,“ hovorí Fraňová.

Nielen chutné, ale aj zdravé

Jeseň predstavuje ideálne obdobie na zber húb, ktoré významne prispievajú k posilneniu imunitného systému. Ako uvádza iZerex, huby sú cenné vďaka obsahu rôznych minerálov, ako sú selén, draslík, meď či železo, a vitamínov vrátane skupiny B, ktoré spoločne podporujú obranyschopnosť organizmu.

Selén, ktorý sa v hubách vyskytuje v hojnom množstve, je okrem podpory imunity dôležitý aj pre mužskú plodnosť. Minerály železo a meď sú nevyhnutné pre tvorbu a správne fungovanie červených krviniek. Draslík, ďalší esenciálny minerál, je zásadný pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému.

„Čo sa týka množstva, je to individuálne. Pri konzumácii húb sa netreba obmedzovať, ale konzumovať by sme mali len tie huby, ktoré 100 % poznáme. Či si ich následne pripravíme ako polievku, perkelt či paprikáš, závisí od preferencií. Huby obsahujú veľa vlákniny, ale keďže sú ťažšie stráviteľné, nemali by sme ich jesť na večeru,“ upozorňuje Fraňová.

Zdroje: Nemocnica Zvolen, iZerex

Najnovšie videá

Trendové videá