Psy z nelegálnych množiarní prechádzajú peklom: „Nízke ceny sú varovaním,“ tvrdia odborníčky

  • Málo informácií o kastrácii zvierat či nelegálnych množiarňach vytvára nevedomosť u ľudí
  • Na Slovensku sa stretávame s tým, že väčšina útulkov je neustále preplnená
Ilustračné fotografie
Ilustračné fotografie Archív/UVP Košice
  • Málo informácií o kastrácii zvierat či nelegálnych množiarňach vytvára nevedomosť u ľudí
  • Na Slovensku sa stretávame s tým, že väčšina útulkov je neustále preplnená

Rovnako ako v iných krajinách, aj na Slovensku neustále čelíme vážnym problémom, ktoré sa týkajú našich domácich miláčikov. Málo informácií o kastrácii zvierat či nelegálnych množiarňach, vytvára veľkú nevedomosť u ľudí. 

Zvýšenie povedomia v oblasti tém týkajúcich sa kastrácie a množiarní môže pomôcť znížiť počet trpiacich zvierat. Zlepšíme tým životy tisícom psov na Slovensku. 

Medzi množiarne zaraďujeme miesta, kde sú najmä psy a suky chované v nevyhovujúcich a nehumánnych podmienkach. Plánovaná radosť z nového štvornohého kamaráta sa môže zmeniť na sklamanie. Zdravotné problémy, ktoré postihujú tieto zvieratá, vedú k vysokým nákladom na liečbu. Preto sa nakoniec majitelia rozhodnú odniesť zviera do útulku.

Na Slovensku sa stretávame s tým, že väčšina útulkov je neustále preplnená. Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako im pomôcť, je už spomínaná kastrácia psov a súk. 

Na tému nelegálnych množiarní a kastrácií sme sa porozprávali s pracovníčkami z Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov (U.V.P. Košice) Alexandrou Slobodníkovou a Katarínou Romanovou a veterinárkou MVDr. Monikou Bakšiovou. 

 

  • Prečo je kastrácia pred adopciou nevyhnutná?
  • Aké sú výhody kastrácie?
  • Aké sú znaky nelegálnych množiarní?
  • Ako eliminovať nelegálne množiarne?
  • Ako prebieha odchyt psov z týchto miest?

Rozhovor s Alexandrou Slobodníkovou a Katarínou Romanovou 

Kastrácia je často jednou zo základných podmienok adopcie. Prečo je podľa vás táto podmienka nevyhnutná a aké výhody prináša kastrácia pre psov a sučky?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo je táto podmienka považovaná za nevyhnutnú. Kontrola populácie túlavých zvierat, kastrácia výrazne znižuje počet nežiaducich vrhov, čím sa pomáha zmierňovať problém túlavých zvierat a preplnenia útulkov.

Výhody kastrácie u sučiek sú predovšetkým znížené riziko vzniku zhubných nádorov. Suky už neprídu do ruje, tým odpadajú starosti ako špinenie, nechcené krytie a pod.

Výhody kastrácie u samcov sú hlavne tie, že psy sú pokojnejšie a ľahšie sa s nimi pracuje. Zníži sa potreba teritoriálneho značkovania močom a tiež sa výrazne zníži riziko ochorení prostaty (ktoré je u psích seniorov veľmi časté). Dožívajú sa vyššieho veku. Aj keď kastrácia môže byť kontroverznou témou, jej výhody pre zdravie a pohodu zvieraťa sú nesporné. 

Aké dôvody najčastejšie uvádzajú majitelia, ktorí sa obávajú kastrácie svojich psov? Stretli ste sa niekedy so situáciou, keď ste museli psa odobrať kvôli nedodržaniu tejto podmienky alebo nevhodnému zaobchádzaniu?

Mali sme aj prípady, keď adoptované psy neboli v takých podmienkach, ako sme sa dohodli pri podpise adopčnej zmluvy (napríklad pes bol držaný neustále zatvorený v koterci). V týchto prípadoch sme psíkov vzali späť do útulku.

Najčastejšie sa stretávame s tým, že ľudia hovoria, že kastrácia je proti prírode. Musíme sa starať o to, čo sme si k sebe pripútali. A tak je to aj so psami a mačkami, ktoré sme si domestikovali. Teraz za nich máme zodpovednosť a mali by sme ich chrániť. To znamená zabezpečiť im dostatok jedla, vody, domov, lásku, ale taktiež dať ich kastrovať a zabrániť tak ich zbytočnému a škodlivému premnoženiu. 

Medzi ďalšie dôvody ľudia uvádzajú: 

  • Po kastrácii sa zviera stane lenivé a obézne.
  • Môj pes/mačka by mal mať aspoň raz v živote mladé.
  • Chcem, aby ma môj pes chránil a mačka lovila hlodavce.
  • Kastrácia je finančne náročná (cena zákroku závisí od pohlavia, veľkosti a veku zvieraťa, ide o jednorazovú investíciu).

Mohli by ste nám priblížiť, čo presne znamená termín množiareň a aké sú podmienky, v ktorých tieto zvieratá žijú?

Pojem množiareň je nezákonný chov, kde sa psy chovajú za účelom komerčného rozmnožovania. Na rozdiel od zodpovedných chovateľov, ktorí sa zameriavajú na zdravie, povahu a zlepšovanie plemena, množiareň často kladie dôraz na kvantitu nad kvalitou.

Charakteristické znaky množiarne sú predovšetkým:

  • masové rozmnožovanie: množiarne sa zameriavajú na produkciu čo najväčšieho počtu šteniat, bez ohľadu na ich zdravie alebo povahu,
  • zanedbanie genetiky: množiarne často nezohľadňujú genetické predispozície k chorobám a pária psy bez ohľadu na príbuznosť, čo môže viesť k zdravotným problémom u potomstva,
  • nedostatočná starostlivosť,
  • nízka cena šteniat.

Medzi najväčšie problémy množiarní patria zdravotné problémy šteniat, týranie zvierat, povahové problémy a podpora nelegálneho chovu.

Aký je váš názor na nelegálne množiarne na Slovensku a aké kroky by podľa vás mali byť podniknuté na ich elimináciu?

Eliminácia nelegálnych množiarní je komplexný problém, ktorý si vyžaduje spoluprácu štátu, občianskych združení a jednotlivcov. Každý môže prispieť k riešeniu tohto problému tým, že bude informovaný a bude podporovať zodpovedné chovateľstvo.

Za nás by kroky na elimináciu nelegálnych množiarní by mali byť:

Prísnejšie zákony a kontroly. Zvýšenie pokút a trestov pre páchateľov. Zavedenie povinnej registrácie chovateľov a ich pravidelné kontroly. Zvýšenie počtu inšpektorov a posilnenie ich právomocí.

Vzdelávanie verejnosti, informovanie ľudí o rizikách spojených s nákupom psa z množiarne, podpora adopcie zvierat z útulkov, organizovanie kampaní na zvýšenie povedomia o zodpovednom chovateľstve.

Spolupráca s inzertnými portálmi, zavedenie prísnejších pravidiel pre inzerciu zvierat.

Podpora zodpovedného chovateľstva, podpora chovateľov, ktorí sa zameriavajú na zdravie a pohodu zvierat.

Medzinárodná spolupráca, spolupráca s inými krajinami proti boju nelegálnemu obchodu so zvieratami, zamedzenie dovozu a vývozu psov s pochybnými chovnými podmienkami.

Zúčastnili ste sa ako útulok niekedy odchytu psov z nelegálnych množiarní? Ak áno, ako prebieha takýto proces a aké výzvy pri tom vznikajú?

Pri odobratí psov z množiarní je potrebná spolupráca viacerých inštitúcií. Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) je zodpovedná za implementáciu a kontrolu veterinárnych predpisov na území, polícia a záchranárske organizácie ako útulky.

Obyvatelia môžu na RVPS hlásiť podozrenie zo zanedbania starostlivosti o domáce zvieratá, a tá vykoná následnú kontrolu. Pri takejto väčšej akcii sme pred niekoľkými rokmi odobrali 16 psov chovaných za účelom množenia z úplne nevyhovujúcich podmienok.

Psíky boli silne podvyživené, napadnuté množstvom rôznych parazitov, mali rozsiahle kožné ochorenia a deformácie na tele. Nehovoriac o ich psychickom stave. Keďže pri množiarňach ide o aktivity a majetok súkromných osôb, prvým krokom musí byť podanie podnetu na štátne orgány, ktoré majú právo konať.

Ilustračná fotografia
zdroj: Archív/UVP Košice

Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí chcú čistokrvného psa, ale nevedia, či kupujú z legálnej chovateľskej stanice alebo z množiarne? Aké sú najčastejšie praktiky množiteľov pri predaji psov?

Nákupom psa z množiarne a podporujete trýznenie zvierat. Ak sa rozhodnete pre psa, vyberte si zodpovedného chovateľa alebo adoptujte psa z útulku. Týmto spôsobom nielenže získate zdravého a šťastného psa, ale zároveň prispejete k zlepšeniu života zvierat.

Výber čistokrvného psa je veľké rozhodnutie a je dôležité, aby ste sa uistili, že kupujete od zodpovedného chovateľa. Množiarne často využívajú naivitu potenciálnych majiteľov a predávajú psy za podvodných okolností.

Tipy, ako sa uistiť, že kupujete od legálnej chovateľskej stanice:

  • urobte dôkladný prieskum, navštívte chovateľskú stanicu osobne,
  • získajte kontaktné údaje na majiteľov ostatných psov od daného chovateľa, porozprávajte sa s ľuďmi, ktorí si už od tohto chovateľa kúpili psa,
  • overte si reputáciu chovateľa, hľadajte informácie o chovateľovi na internete,
  • skontrolujte dokumentáciu, požiadajte o preukaz pôvodu, tento dokument potvrdzuje, že pes je čistokrvný a pochádza z registrovanej chovateľskej stanice,
  • zaujímajte sa o podmienky chovu, zistite, ako sa chovateľ stará o psy,
  • nízka cena by mala byť podozrivá – ak je cena podstatne nižšia ako priemer, môže to znamenať, že ide o psa z množiarne.

V prípade, ak zistíte, že ide o psa alebo sučku z množiarne, neváhajte kontaktovať RVPS.

Pamätajte, že nákup psa je zodpovednosť. Dôkladným prieskumom a opatrnosťou môžete prispieť k zníženiu dopytu po psoch z množiarní a podporiť zodpovedných chovateľov. Len tak získate nového člena rodiny, ktorý bude zdravý a spokojný. Nechváľte sa, že ste zachránili aspoň jedného psíka, takýmto zmýšľaním ďalej podporujete množiteľov a utrpenie množstva zvierat.

Aké sú hlavné výzvy pri socializácii týchto psov a aké kroky by mali adopční rodičia podniknúť?

Je dôležité mať na pamäti, že socializácia psa z útulku si vyžaduje čas a trpezlivosť. Každý pes má svoje vlastné tempo. Domov by mal byť pre psa príjemným a bezpečným miestom. Vyberte si pokojné miesto, kde si môže odpočinúť a cítiť sa chránený. Odmeňujte psa za dobré správanie pochvalou alebo obľúbenou pochúťkou. Vyhnite sa trestom, ktoré by mohli spôsobiť ďalšiu neistotu. 

Postupne vystavujte psa novým ľuďom, zvieratám a miestam. Začnite s krátkymi návštevami a postupne zvyšujte dĺžku a intenzitu. Prechádzky sú skvelou príležitosťou na socializáciu psa s inými psami a ľuďmi.

Základný výcvik môže pomôcť posilniť vzťah medzi psom a majiteľom a zlepšiť správanie psa. Ak máte problémy so socializáciou psa, neváhajte sa obrátiť na skúseného kynológa.

Aké rady by ste dali ľuďom, ktorí majú záujem o adopciu psa? Na čo by sa mali pripraviť a aké sú hlavné faktory, ktoré by mali zvážiť pred adopciou?

Rozhodnutie adoptovať psa je krásne gesto. Predtým, ako sa rozhodnete, je dôležité zvážiť niekoľko faktorov a pripraviť sa na nové zodpovednosti, ako zmena životného štýlu, finančné náklady, trpezlivosť.

Pes si vyžaduje čas, pozornosť a pravidelné venčenie. Musíte byť pripravení prispôsobiť svoj rozvrh a niektoré návyky. Ak máte už iné domáce zvieratá, uistite sa, že nový pes s nimi bude dobre vychádzať.

Pred adopciou navštívte útulky, stretnite sa s niekoľkými psami a zistite, ktorý z nich by k vám najviac pasoval. Využite možnosť venčenia a strávte so psíkom viac času.

Adopcia psa je záväzok na celý život, ktorý prinesie radosť do vášho života. Ak sa rozhodnete pre adopciu, budete mať nielen verného spoločníka, ale aj pocit, že ste zachránili život.

zdroj: Archív/UVP Košice

Ako môžu ľudia najviac pomôcť útulkom?

Aj malá pomoc môže urobiť veľký rozdiel v živote opustených psíkov v útulkoch. 

  • Jednorazové dary: Každá suma, ktorú môžete darovať, pomôže pokryť náklady na krmivo, veterinárnu starostlivosť a prevádzku útulku.
  • Venčenie psov.
  • Kvalitné krmivo, obojky, vodítka, hračky, mäkké podstielky, deky, čistiace prostriedky.
  • Zdieľanie príspevkov útulkov na sociálnych sieťach.
  • Organizovanie zbierok.
  • Adopcia zvieraťa a dočasná starostlivosť.

Rozhovor s veterinárkou MVDr. Monikou Bakšiovou

Aký význam má kastrácia psov a súk z medicínskeho a etického hľadiska? Myslíte si, že existuje medzi majiteľmi strach alebo obavy z tejto operácie?

Každý chirurgický zákrok, pri ktorom je zviera uvedené do anestézie, vzbudzuje rešpekt a obavy majiteľa. Je to úplne prirodzené. Kastrácie sú špecifické. Ideálne je prebrať stav a dôvod kastrácie s veterinárnym lekárom. Má svoje výhody, ale aj nevýhody, o ktorých by mal vedieť majiteľ dopredu. Je rozdiel medzi psami, ktoré sú chované vonku a ktoré vo vnútri.

Kastrácie majú zmysel zo zdravotného hľadiska:

  • preventívneho 

suky: prevencia pred nádorom mliečnej žľazy, cystami vaječníkov, cystami maternice, predchádzanie hnisavým zápalom maternice

psy: nádory semenníkov, nádory prostaty, dermatologické problémy

  • terapeutického 

Môžete popísať možné komplikácie spojené s kastráciou? Existuje ideálny vek, v ktorom je najvhodnejšie túto operáciu vykonať?

Medzi najčastejšie „komplikácie“ po kastrácii patrí obezita, inkontinencia, výskyt močových kameňov. Všetky vymenované stavy je však možné zvrátiť správnou výživou.

Jedine inkontinencia (nežiaduci únik moču), ktorá sa môže prejaviť vo vyššom veku sučky okolo 9. až 10. roku života, sa upravuje medikamentózne.

Pri sučkách sa odporúča kastrácia po prvej ruji, aby došlo k hormonálnemu dozretiu organizmu. Aj keď existujú štúdie, že kastráciou pred prvou rujou sa znižuje výskyt nádorov na mliečnej žľaze. U samcov je odporúčaný vek cca od 10. mesiaca života. To sú spodné hranice. Horné hranice stanovené nie sú.

Môže kastrácia pozitívne ovplyvniť správanie psa, najmä ak ide o zvieratá z množiarne alebo nevyhovujúcich podmienok?

Obrovskou výhodou kastrácie u psov – samcov je zmena správania. Dôjde k zníženiu testosterónu, psík je manipulovateľnejší, menej teritoriálny, agresivita ustupuje. 

Čo sa množiarne týka, tam je kastrácia zvieratka, väčšinou sučiek, vykúpením. Opakovaná gravidita, pôrody, cicajúce šteniatka, to všetko sa negatívne prejavuje na zdravotnom stave. Nehovoriac o psychickom zlomení psa, ktorý je v minimálnom priestore chovaný len za účelom zisku.

S akými najčastejšími mýtmi a nepravdami o kastrácii sa stretávate vo vašej praxi? Ako ovplyvňujú tieto dezinformácie rozhodnutia majiteľov?

Najväčším mýtom je tvrdenie: KAŽDÁ SUČKA MUSÍ MAŤ ASPOŇ RAZ ZA ŽIVOT ŠTENIATKA.

Žiaľ, veľakrát je to počuť aj z úst veterinárnych lekárov. Tak ako nemusí mať zdravá žena dieťa, aby viedla plnohodnotný život, nemusí mať sučka šteniatka, aby mala naplnený a spokojný život.

Aký je váš odborný pohľad na problematiku nelegálnych množiarní na Slovensku? Môžete nám priblížiť, aké sú najčastejšie problémy, s ktorými sa tieto psy stretávajú počas života v množiarňach?

Pes je zviera spoločenské s veľkým srdcom, ktoré bije len pre svojho majiteľa a jeho rodinu. A my národ slovenský ho dokážeme zdegradovať na malú továreň, ktorá vyrába peniaze. Je smutné, že toto dokážu robiť „ľudia“ v domácich, absolútne nevyhovujúcich podmienkach. Smutnejšie však je, že veľa ľudí podporuje množiteľov úplne nechtiac. 

Uvediem príklad: BAZOŠ. Za účelom zisku dokážu množitelia oklamať slušného človeka s úprimným záujmom o šteniatko. Dokážu mu nahovoriť, že šteniatko je čistokrvné, po papierových rodičoch, ale je z napr. z ôsmeho vrhu a preto nemá papiere. Nebude teda stáť 1 200 €, ale len 400 €. Toto je najčastejšie klamstvo v praxi.

Ľudia sa aj tak stále nachytajú. Kúpia si šteniatko napríklad yorkshira a pri prvej návšteve sú zhrození, koľko zdravotných problémov im vymenuje veterinár. Podkus, predkus, nezostúpené semenníky, hernie, vlčie pazúry. Ušný svrab a blchy sú väčšinou súčasťou bonusového balíka. 

Nový majiteľ s hrôzou zistí, ako sa mu počiatočná výhodná kúpa predražuje.

Ešte s jedným nesprávnym názorom sa stretávame v praxi. Majiteľ šteniatka s úprimnosťou povie, že keď si boli vyberať šteniatko u množiteľa, bolo v takých zlých životných podmienkach, že nemali srdce ho tam nechať. Množitelia takéto citlivé povahy len vítajú, pretože sa zbaví všetkých šteniat a môžu sučky opäť nakrývať. 

Aké sú vaše odporúčania pre starostlivosť o psov, ktoré sa dostali z množiarne? Sú schopné bez väčších problémov prijať nového majiteľa alebo sa začleniť do svorky?

Ak sa aj po zdravotnej stránke psy dostanú dokopy, problémom naďalej ostáva psychika. Pes je bojazlivý, nepozná poriadne kontakt s človekom. Ak sa táto bariéra prelomí, nový majiteľ získava najvernejšieho parťáka. Bohužiaľ, sú aj psy, ktorých psychika je zlomená natoľko, že už nenájdu dôveru v človeka.

Ilustračné fotografie
zdroj: Archív/UVP Košice

Podľa vášho názoru, aké opatrenia by mohli najefektívnejšie prispieť k zníženiu počtu nelegálnych množiarní na Slovensku? Aké zmeny v legislatíve alebo praxi by ste navrhovali?

Na každý zákon existuje kľučka. Čo si budeme hovoriť. RVPS vie, kto je producentom šteniat, avšak nerieši to. Je to časovo náročné. Veľkým problémom sú psíky v rómskych osadách. Tam troška pomôžu kastračné programy. Problémom však je, že ľudia svoje nechcené šteniatka nosia práve do osád. 

Čo by ste odporučili majiteľom, ktorí sa rozhodnú nechať psa nekastrovaného, a aké rady máte pre tých, ktorí si kúpili psa z nelegálnej množiarne?

Každý psík si zaslúži individuálny prístup. Vždy treba prebrať s majiteľom dôvody kastrácie. Každý majiteľ, ktorý si kúpi psa od množiteľa, je u nás na ambulancii informovaný, ako krásne svojou kúpou podporil množiteľa. Ďalej je to už len na ňom. Sú veci, ktoré sa už nezmenia.

Najnovšie videá

Trendové videá