VIDEO: Ukrajina útočí cez novú líniu v Rusku. Kryje ju delostrelectvo, takto ničí budovy

  • Ukrajina útočí v Rusku na nových miestach
  • Rusi zostali zaskočení, Ukrajinci sú už v jednom mestečku
Ukrajina útočí, Veseloe, zhodenie bomby na dom vo Vesoloe, explózia
Ukrajina útočí vo Vesoloe Reprofoto: X/Special Kherson Cat
  • Ukrajina útočí v Rusku na nových miestach
  • Rusi zostali zaskočení, Ukrajinci sú už v jednom mestečku

Ukrajinská invázia do Kurskej oblasti v Rusku zanecháva značné stopy i príbehy. Navyše, mnohí experti sa zhodujú, že by mohla zohrať obrovskú rolu v prípadných mierových rokovaniach medzi Kyjevom a Moskvou. Približne pred dvoma týždňami ukrajinský najvyšší generál Oleksandr Syrskyj tvrdil, že jeho vojská obsadzujú ďalšie dediny či osady. A nedávno sa im opäť podarilo postúpiť do Ruska, no pozdĺž novej osi.

Ako informuje magazín Forbes, stalo sa tak vo štvrtok 12. septembra, keď prelomili ruskú obranu na hranici pri obci Novy Put. Spočiatku sa zdalo, že by malo ísť len o krátky a menej významný útok, no opak sa stal pravdou.

Hneď ako ruská obrana padla, ukrajinské vozidlá postúpili niekoľko kilometrov za dedinu a smerovali na najbližšie ruské mestečko Vesoloe. Podľa Ukrajinského centra pre obranné stratégie v súčasnosti už prakticky ovládajú jeho južný okraj.

Najneskôr v sobotu sa už do Vesoloe privalili aj ukrajinské tanky. V nedeľu tu stíhací bombardér ukrajinského letectva zhodil satelitom navádzanú kĺzavú bombu. Údajne ide o muníciu dovážanú z USA.

Branci

Mestečko podľa dostupných ukrajinských informácií bránia nedôsledne vycvičení mladí branci. Údajne absolvovali iba rok vojenskej služby, podotýka Forbes. Práve ich prítomnosť v obciach v Kurskej oblasti zrejme Ukrajincom umožňuje také výrazné a rýchle úspechy. V regióne naďalej postupujú a pre Rusov už ide o veľké problémy.

Vesoloe bránia zväčša 20-roční mladíci, a ak sa Kremeľ pokúsi na tento útok reagovať podobne, ako to bolo v prípade invázie do Kurska, zrejme budú musieť premiestniť svoje lepšie vycvičené jednotky z Ukrajiny.

Súčasné ukrajinské útoky v Rusku totiž Kyjevu nedávajú iba nové „páky“ na vyjednávanie s Moskvou, ale aj pozdĺž frontu na Ukrajine dávajú obrancom nový dych.

Najmä pri Pokrovsku to ešte donedávna vyzeralo priam katastroficky. No čoraz väčšie úspechy v Kursku v konečnom dôsledku spomalili aj práve ruský postup na toto mesto, tvrdí Syrskyj. 

A to nie je všetko

Ako podotýka kanadská televízia CTV, ottawský premiér Justin Trudeau – významný spojenec Ukrajiny – zastáva aj po Putinových vyhrážkach názor, že Kyjev by mal získať právo používať západné zbrane dlhého doletu na útoky hlboko za ruskými hranicami.

Táto téma sa výrazne riešila minulý týždeň keď americký prezident Joe Biden a britský premiér Keir Starmer odložili svoje rozhodnutie. Starmer po stretnutí v Bielom dome novinárom povedal, že mal s Bidenom „rozsiahlu diskusiu o stratégii, no stretnutie nebolo o tomto konkrétnom povolení“. 

Londýn pritom po zmene vlády už dávnejšie avizoval, že Kyjevu umožní používať ním dodané rakety Storm Shadow, informovali sme. V sobotu pred stretnutím s americkým prezidentom tvrdil, že naňho bude tlačiť.

Ako píše TASR, Biden na stretnutí síce vyhlásil, že je „jasné, že Putin v tejto vojne nezvíťazí“, ale Ukrajine sa zdráha splniť túto požiadavku. Americkí predstavitelia sa domnievajú, že rakety by mali len obmedzený vplyv na ukrajinské vojnové ťaženie a tiež chcú zabezpečiť, aby sa nevyčerpali vlastné zásoby munície Washingtonu.

Zdroje: Forbes, X/Special Kherson Cat, Archív SIU, CTV

Najnovšie videá

Trendové videá