VIDEO: Skaza nemá konca. Šokujúca nahrávka ukazuje, ako vyzerá pretrhnutá priehrada v Poľsku

  • Zábery ukazujú skazu po pretrhnutí priehrady Stronie Śląskie
  • Konštrukcia je výrazne narušená
  • Poľsko vyhlásilo stav živelnej pohromy
poľsko povodeň
reprofoto/X, Małgorzata Waszkiewicz, Komitet ds. Dyskryminacji Foliarzy
  • Zábery ukazujú skazu po pretrhnutí priehrady Stronie Śląskie
  • Konštrukcia je výrazne narušená
  • Poľsko vyhlásilo stav živelnej pohromy

V Poľsku sa v dôsledku vytrvalých dažďov a extrémneho počasia vyliali hneď dve priehrady. V nedeľu sme mali možnosť sledovať skazu, ktorú pretrhnutá priehrada v obci Stronie Śląskie napáchala. Teraz na sociálnej sieti objavilo šokujúce video, ktoré zachytáva škody na samotnej priehrade.

Z videa vidieť, že bočný hriadeľ v prednej časti priehrady bol pravdepodobne poškodený a kus priehrady chýba. Jej časti sú pravdepodobne vidieť zvalené pri priehrade. Z chýbajúcej časti sa neustále valí voda s bahnom.

Voda sa dostala aj do centra mesta

Pretrhnutá priehrada v nedeľu zaplavila obec Stronie Śląskie, pričom sa voľne valila ulicami a došlo aj k strhnutiu budovy. Ako pripomína portál Onet.pl, neskôr sa ukázalo, že išlo o budovu polície, v ktorej obvykle pracujú traja policajti. V čase strhnutia bola budova prázdna, a tak k obetiam na živote nedošlo. Zaplavené boli aj okolité ulice, voda sa dostala aj do centra mesta.

Do priehrady priteká rieka Biała Lądecka, ktorá spadá do povodia Odry.

Malé mesto s približne 6 000 obyvateľmi, ležiace neďaleko českých hraníc, sa ocitlo v centre ničivej povodne.

Hladina vody v uliciach stúpla natoľko, že mnohí obyvatelia zostali uväznení vo svojich domovoch. Voda siaha až po úroveň prvých poschodí obytných budov, čo značne komplikuje záchranné práce. Všetky prístupové cesty do mesta sú neprejazdné, čo si vyžiadalo nasadenie vojenských jednotiek a vrtuľníka Black Hawk na pomoc pri evakuácii.

Poľské médiá informujú o alarmujúcom stave v meste. Jeden most sa zrútil a ďalší utrpel vážne poškodenie. Hoci mesto zažilo silné záplavy aj v roku 1997, očakáva sa, že súčasná situácia by mohla byť ešte dramatickejšia. Odborníci predpokladajú, že povodňová vlna by mohla dosiahnuť až sedem metrov.

Záchranné tímy teraz čelia náročnej úlohe dostať sa k ľuďom v núdzi a poskytnúť im potrebnú pomoc v tejto bezprecedentnej krízovej situácii.

V sobotu sa preliala aj priehrada v neďalekej dedine Międzygórze.

Vyhlásili stav živelnej pohromy

Ničivé záplavy zasiahli cez víkend južné regióny Poľska, zanechávajúc za sebou rozsiahle škody na infraštruktúre. Domy, mosty a cestné komunikácie utrpeli značné poškodenie, čo prinútilo úrady k ráznym krokom.

V reakcii na túto krízovú situáciu poľská vláda v pondelok popoludní zaviedla stav živelnej pohromy. Toto opatrenie sa vzťahuje na časti Veľkopoľského vojvodstva na juhozápade, ako aj Opolského a Sliezskeho vojvodstva na juhu krajiny. Cieľom je urýchliť a zefektívniť poskytovanie pomoci postihnutým oblastiam.

Závažnosť situácie podčiarkujú aj údaje Poľskej národnej hydrologickej a meteorologickej služby (IMGW). Podľa pondelňajších hlásení až 92 hydrologických staníc signalizovalo úroveň „alarmu“ a ďalších 34 staníc hlásilo úroveň „výstrahy“.

Minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz informoval o rozsiahlej evakuačnej akcii. „V noci zo soboty na nedeľu muselo byť evakuovaných približne 2 600 ľudí,“ uviedol minister. Na mieste neúnavne zasahovali záchranné zložky vrátane hasičov, policajtov a vojakov.

Tragické následky povodní potvrdil aj Jacek Dobrzynski, hovorca ministerstva vnútra. V rozhovore pre spravodajský portál wp.pl uviedol: „Máme už informácie o štyroch úmrtiach, nechcem však zovšeobecňovať a tvrdiť, že všetky tieto úmrtia sú dôsledkom záplav.“ Tieto slová naznačujú, že skutočný rozsah tragédie sa môže ešte len ukázať.

Zdroje: TASR, Onet

Najnovšie videá

Trendové videá