Dunaj by mal kulminovať dnes. Povodne so sebou vzali niekoľko životov /SNKZ #146

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 17. septembra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Povodňová situácia je i naďalej kritická. Kulminácia Dunaja sa očakáva v ranných hodinách 17. septembra. Mesto sa na túto situáciu pripravovalo protipovodňovými opatreniami. 

V Bratislavskom kraji sú viaceré cesty neprejazdné. Uzavreté sú úseky medzi Stupavou a Lozornom, Kuchyňou a Pernekom, či Lábom a Vysokou pri Morave.

Vláda SR zvolala v pondelok o 15.30 mimoriadne rokovanie k aktuálnej povodňovej situácii. Premiér Robert Fico uviedol, že vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv. Dodal, že štátne financie budú na odškodnenie postačujúce. 

Extrémne počasie si v vyžiadalo aj ľudské obete. V Čechách si povodne vzali životy troch ľudí. Rovnaký počet obetí hlási aj susedné Rakúsko. Naši severní susedia hlásili, že o život prišlo až 5 Poliakov. 

Obľúbený slovenský hudobný festival po dvadsiatich piatich rokoch oznámil, že svoju činnosť ukončí. Organizátori sa k tomuto kroku rozhodli po dlhom zvažovaní. Podľa ich vyjadrenia meno festivalu však bolo trvalo poškodené. 

Hudobný svet zasiahla smutná správa. Vo veku sedemdesiat rokov zomrel zakladajúci člen legendárnej skupiny The Jackson five a brat zosnulého Michaela Jacksona. Informáciu oznámili jeho traja synovia. 

Hrad Likava, najväčší hrad na Liptove, čaká rozsiahla rekonštrukcia. Návštevníci majú poslednú šancu vidieť ho v súčasnom stave, keďže sa jeho múry rozpadajú a hrozí úplné zrútenie. Plánovaná obnova za štyri milióny eur má trvať dva roky.

Silné dažde sa rozšírili takmer na celé územie, pričom pre niektoré okresy platí najvyššia úroveň meteorologickej výstrahy. Nezisková organizácia Človek v ohrození reagovala na situáciu vyhlásením verejnej zbierky. Z humanitárneho fondu vyčlenili desaťtisíc eur na okamžitú pomoc.

Diskusie o plyne skončili. Slováci môžu aj naďalej používať zemný plyn na vykurovanie, potvrdili to plynári. Na stretnutí s novinármi uistili, že zákaz kúrenia plynom momentálne nehrozí. 

Odchádza dlhoročná členka KDH

Strana Kresťanskodemokratické hnutie oznámila, že z ich radov odchádza dlhoročná členka. Redakcia Startitup túto informáciu obdržala prostredníctvom tlačovej správy. Hnutie oficiálne opúšťa Martina Holečková, ktorá v ňom pôsobila 8 rokov. Toto rozhodnutie vzišlo z jej vlastnej vôle. „Chceli by sme jej poďakovať za čas, ktorý strávila v našich radoch,“ napísala strana.

KDH pripomenulo, že ako strana sú v rámci hodnôt jasne vyprofilovaný. Ako sa zdá, práve to je dôvodom, pre ktorý sa Holečková rozhodla odísť. Konzervatívna strana svoje nemenné názory presadzuje už 34 rokov. V tlačovej správe informovali, že sa zasadzujú za ochranu dôstojnosti každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. Taktiež  zdôraznili, že bojujú proti korupcii, nebezpečným ideológiám ohrozujúcim demokraciu a v neposlednom rade cchránia suverenitu Slovenskej republiky. A to tak ako doma, tak aj na pôde v Bruseli.

Podľa strany Holečková nie je s týmito hodnotami stotožnená. Holečková sa k celej situácii vyjadrila na sociálnej sieti. Napísala, že do hnutia vstúpila v časoch, keď vedenie strany jasne vedelo, čo chce dosiahnuť, proti komu strana stojí a kto sú jej potenciálni partneri.

V príspevku sa však na záver poďakovala KDH za dlhoročnú spoluprácu a podporu. Uviedla však, že ich pohľady na zásadné otázky sa začali rozchádzať. Martina Holečková sa tiež vyjadrila, že nedokáže hájiť záujmy, s ktorými nie je stotožnená.