AKTUÁLNE: Dunaj presiahol hranicu 950 cm, začal kulminovať, hlásia experti

  • Bratislava má to najhoršie za sebou
  • Dunaj začal kulminovať
Dunaj kulminuje, Dunaj začal kulminovať v Bratislave, skvelé správy
TASR/Jaroslav Novák
  • Bratislava má to najhoršie za sebou
  • Dunaj začal kulminovať

Vyzeralo to už skutočne veľmi zle, no dnešný večer (16. septembra) prináša dobré správy z hlavného mesta. Bratislava hlási, že Dunaj začal kulminovať na úrovni 30-ročnej povodne. Jeho hladina presiahla výšku 950 centimetrov, no horšie to už nebude.

Ako informuje iMeteo, kulminácia začala o 19.30 hod. Deje sa tak aj v Rakúsku a aj na základe toho je jasné, že situácia sa už nezhorší ani na Slovensku.

KOMPLETNÁ GALÉRIA: Takto to vyzerá v pondelok, Situácia na Slovensku je kritická.

Portál podotýka, že hladina rieky dosiahla 950 centimetrov prvýkrát o 17.45 hod. Keď začala kulminovať, nameraných bolo 956 centimetrov. No pozor, situácia sa nebude meniť ešte nasledujúcich 12 hodín. Len jednoducho nebude horšia. Prítok z Moravy totiž stále silnie, aj keď prítok z Rakúska slabne.

Podľa predpovede by to takto malo vyzerať až do utorňajšieho (17. september) podvečera. V stredu večer by sa mal Dunaj dostať pod úroveň 3. povodňového stupňa.

Štát chce pomôcť

Ako sme ťa informovali v našom dnešnom podrobnom ONLINE prenose na tomto odkaze, podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu by škody mali byť v miliónoch, nie v stovkách miliónov eur. Uviedol to na tlačovom brífingu po mimoriadnom zasadnutí vlády. Poškodené budú najmä potrubia a cesty. Chatám v záplavových oblastiach podľa jeho slov primárne nepomôžu.

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať „konkrétnymi finančnými rozhodnutiami“. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po pondelkovom mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné.

„Dohodli sme sa, že príslušné samosprávne orgány v spolupráci s vládou urobia čo najrýchlejšie zoznam poškodených objektov a nehnuteľností. Budeme na to reagovať cez mechanizmy, ktoré máme napríklad na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny… Tak, ako sme to urobili pri zemetrasení na východnom Slovensku,“ uviedol Fico. Zároveň podotýka, že krajina má k dispozícii aj financie z eurofondov.

„Platí, že veci máme pod kontrolou,“ podčiarkol.

Zároveň podotkol, že sa Bratislave už ozývajú viacerí premiéri a vyjadril solidaritu postihnutým oblastiam v zahraničí. Poďakoval tiež slovenským zložkám a autoritám za ich nasadenie.

Ďalšie informácie z brífingu po mimoriadnom rokovaní vlády ohľadom povodňovej situácie prinášame na tomto odkaze.

V Devínskej Novej Vsi už otvoria školy

Jedna z najhoršie postihnutých oblastí Slovenska – bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves – musela evakuovať približne 100 ľudí, no už v utorok obnoví vyučovanie na základných a materských školách.

Samospráva sa zároveň v tejto súvislosti poďakovala všetkým zamestnancom škôl a škôlok, ktorí „posledné dni pracovali na odstránení následkov povodne a na tom, aby sa deti a žiaci mohli zajtra vrátiť do škôl“, píše TASR.

Vyučovanie bude v utorok pokračovať aj na stredných školách v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). „Až 34 z 50 stredných škôl malo v pondelok riaditeľské voľno. V utorok vyučovanie pokračuje,“ uvádza BSK na sociálnej sieti. 

Zdroje: iMeteo, TASR, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá