V meste vytvorili prvú kaviareň svojho druhu, ochutnáš tu „pressíčko“ s nádychom rebélie

  • Nové Zámky, kedysi kamenná pevnosť so šiestimi baštami, sú dnes najväčšie mesto Podunajska
  • Uprostred históriou opradených bášt, neďaleko Hlavného námestia, okoloidúcich priláka vôňa čerstvo praženej kávy
PRESSÍČKO
Kávičkári.sk/Ondrej Bobek
  • Nové Zámky, kedysi kamenná pevnosť so šiestimi baštami, sú dnes najväčšie mesto Podunajska
  • Uprostred históriou opradených bášt, neďaleko Hlavného námestia, okoloidúcich priláka vôňa čerstvo praženej kávy

Prvá novozámocká pražiareň Mephisto Coffee s útulnou kaviarničkou PRESSÍČKO rozhodne stojí za to, aby si ju navštívil. Poď spolu s nami objaviť ďalšie príjemné kávové miesto.

Sú prevádzky, ktoré sa stanú srdcovkou vďaka tomu, že to, čo robia, robia nielen kvalitne, ale aj s láskou. Väčšie či menšie, známe či menej známe, v centre rušného veľkomesta, ale aj skryté v menších mestečkách, píšu Kávičkári.sk.

Vždy sa tešíme, keď pre teba môžeme objaviť takéto miesta. Nikdy nezabudnem na úplne prvú kávu v tejto pražiarni s kaviarničkou. Bola to káva so sebou – espresso macchiato s bohatou mliečnou penou, ktoré som si vychutnala v chladnom januári pri kočíkovaní.

Vedela som, že to rozhodne nebola moja posledná šálka a že toto miesto si rozhodne zaslúži, aby som o ňom napísala. 

Miesto, ktoré poteší každého milovníka kávy

Od roku 2021 nájdeš PRESSÍČKO a ich Mephisto Coffee v novučkých priestoroch situovaných v centre mesta Nové Zámky. Hneď z príchodu každému padne do oka zaujímavá inštalácia na strope – na konári tam totiž visia farebné prekvapkávače – drippery.

PRESSÍČKO1
zdroj: Kávičkári.sk/Ondrej Bobek

Na poličkách sú úhľadne uložené vrecúška s praženou kávou, časť kaviarničky lemuje baristický sortiment a uprostred je príjemné posedenie. Za pultom ti ponúknu vlastnú čerstvo praženú kávu do šálky alebo so sebou. PRESSÍČKO dokonca funguje aj ako servis kávovarov a mlynčekov.

„Tým, že sme boli jedinou pražiarňou výberovej kávy v okolí, prirodzene sme sa prepojili s mnohými kaviarnikmi v blízkom okolí. Slovenský kávový biznis je malý, takže sa všetci poznáme a máme dobré vzťahy,“ vysvetľuje Milan Petrányi, jeden zo spoločníkov firmy.

Ak sa rozhodneš vziať si voňavé vrecúško kávy domov, v PRESSÍČKU si rozhodne budeš mať z čoho vyberať. Kvalita kávy však nie je jediná záruka, že sa zákazníci opäť vrátia. PRESSÍČKO má vždy dobre naladený a priateľský personál, ktorý sa neštíti s tebou podebatovať a správne ťa nasmerovať pri výbere kávy. A práve táto prívetivá atmosféra je dôvod, prečo sa zákazníci radi vracajú.

PRESSÍČKO3
zdroj: Kávičkári.sk/Ondrej Bobek

PRESSÍČKO nie je typická kaviareň – nemajú totiž štandardnú kaviarenskú ponuku s nealkom či koláčikmi. Pražiareň však funguje na plné obrátky, takže každý deň zákazníkom ponúkajú čerstvú praženú kávu Mephisto Coffee na rôzne spôsoby. Na mlynčeku takmer denne menia druh kávy a ja som už mala možnosť vychutnať si cappuccino, flat white, dokonca aj cold brew.

Diabolské prepojenie

Kto pozná Goetheho veľdielo Faust, isto dokáže rozlúštiť symboliku značky Mephisto Coffee.

„Goethe sám bol vraj veľký kávičkár. A Mephisto, postava diabla v dráme, má zase akési diabolské prepojenie s našou kávou,“ s úsmevom ozrejmuje Milan a jedným dychom dodáva, že keď začínali s pražením kávy, robili ju podľa vlastnej chuti a preferencií.

V okolí Nových Zámkov boli asi jediní, ktorí začali so svetlým pražením a s výberovými kávami. Čiže podtext Mephisto Coffee bol robiť kávu podľa seba, čo sa možno mnohým zdalo rebelské. A čo je rebelské, je tak trošku aj diabolské.

PRESSÍČKO4
zdroj: Kávičkári.sk/Ondrej Bobek

Pozornému oku neujde ani vyobrazenie malého ohníka v logu Mephisto Coffee či diabolských rožkov v tvare kávových lístkov. Kým niekomu logo môže pripomínať hlavu diablika, iný v logu vidí kotlík s ohňom, takže v pozadí je stále niečo „devilish“, čo je ďalší prívlastok praženej kávy Mephisto – Devilish Coffee.

A ešte jedna zaujímavosť – obaly monoarabík Mephisto Coffee sú v dizajne farebne odlíšené podľa typických farieb daných krajín, odkiaľ káva pochádza. Nápadité, nemyslíš? 

Cesta od e-shopu až po pražiareň

Za e-shopom PRESSÍČKO.SK, predajňou rovnomenného názvu a pražiarňou aktuálne stoja Martina Kuruczová, Peter Kurucz a Milan Petrányi. Spočiatku malý e-shop s kávami s názvom PRESSÍČKO.SK zakladali v roku 2010 Peter s Martinou popri inej práci.

Neskôr sa k nim pridal Milan, Petrov kamarát z cestovania. Ako obchod rástol, k e-shopu sa pridal malý showroom, neskôr predajňa, ku ktorej Peter s Milanom postupom času pripojili pražiareň kávy. Vlastnej káve dali názov Mephisto Coffee. Po presťahovaní do väčších priestorov v centre mesta v roku 2021 bol vedením PRESSÍČKA poverený Milan, kým Peter s Martinou dnes dohliadajú na chod firmy z úzadia.

A prečo vybudovali biznis práve v Nových Zámkoch? „Všetci traja žijeme v Nových Zámkoch a zhodli sme sa, že keď sa chceme venovať káve a niečomu voňavému a príjemnému, tak to budeme robiť doma. Keď sme začínali, v blízkom ani širšom okolí nebol podobný koncept,“ spomína na začiatky PRESSÍČKA Peter.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Devilish coffee (@mephistocoffee)

Nové Zámky nepatria medzi veľké mestá, kde kaviarne rastú ako huby po daždi, no možno práve vďaka tomu PRESSÍČKO vynikne svojou kvalitnou ponukou čerstvej praženej kávy a príjemným prostredím.

Verný zákazník je nad zlato

Mephisto Coffee má rastúci trend záujmu zákazníkov a pozitívne ohlasy na vlastnú praženú kávu sú pre nich tou najkrajšou odmenou za snahu a prácu.

„Sme malý špecifický lokálny biznis, a ak by sme nemali lojálnu, rastúcu a spokojnú klientelu, museli by sme zavrieť. Tým, že po rokoch sme ešte stále tu, je známkou toho, že klientela sa vracia a rozrastá,“ približuje aktuálnu situáciu Peter.

Zo zvedavosti mi nedá nespýtať sa Milana, akú kávu a v akej príprave má najradšej:

„Moja obľúbená káva je Etiópia naturálna ako espresso. Veľmi rád si vychutnám aj kávu na filtri, no nie je to príprava, ktorú dokážem piť každý deň. Práve na filtri sa dá veľakrát odhaliť potenciál kávy, pričom pri espresse sú niektoré chute priveľmi silné a prebijú zvyšok. Pri netlakovej príprave, ako je filter, sa otvárajú aj iné, nové chute pri rovnakej káve.“

Mephisto Coffee sa nechce prerásť

V plánoch PRESSÍČKA a Mephisto Coffee je rozhodne rozširovanie portfólia vlastnej praženej kávy či rozšírenie biznisu za „hranice“ Nových Zámkov. No ako vraví Peter – pražiarne sa často prerastú tým, čo ponúkajú. Chcú sa dostať do mnohých kaviarní a neskôr nedokážu zabezpečiť všetko, čo treba. A toho sa chcú s Mephisto Coffee vyvarovať.

Dbajú hlavne na férové a vyvážené vzťahy. Radi spolupracujú s ľuďmi, ktorí majú entuziazmus pre to, čo robia. Aktuálne nájdeš kávu Mephisto Coffee aj v malej kaviarni v Galante či v predajni v Nitre, predáva sa na kúpalisku v Nových Zámkoch a popíja v mnohých firmách, kde kvalita a chuť kávy je jednou z foriem poďakovania zamestnancom.

Ak sa však budeš prechádzať po pešej zóne Nových Zámkov, určite neobíď ani prvú novozámockú pražiareň a vychutnaj si dúšok ich zaručene čerstvej kávy plnej chutí.

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie videá

Trendové videá