Zaplavené vládne autá vyvolali ostrý konflikt medzi politikmi. Rezort vnútra sa bráni

  • Bývalý minister vnútra spomína vládne limuzíny, ktoré skončili utopené
  • Súčasné vedenie hovorí, že sa im podarilo zachrániť všetko, čo fungovalo
Utopené vládne limuzíny.
FB/Roman Mikulec
  • Bývalý minister vnútra spomína vládne limuzíny, ktoré skončili utopené
  • Súčasné vedenie hovorí, že sa im podarilo zachrániť všetko, čo fungovalo

Po ničivých povodniach na Slovensku zdieľali ľudia na sociálnych sieťach fotky a videá zatopených policajných áut.

Bývalý minister vnútra spomína utopené vládne limuzíny, no súčasné vedenie tvrdí, že zachránili všetku techniku, ktorá fungovala. Ako informuje portál Aktuality.sk, presné škody však stále nie sú známe.

Ministerstvo hovorí o „vyradených vozidlách“

Takmer celé Slovensko pozorne sledovalo, ako sa zvyšujú hladiny malých riek v okolí Malých Karpát a na Kysuciach. Roman Mikulec, bývalý minister vnútra (Slovensko, predtým OĽANO), vtedy však zverejnil na sociálnej sieti fotku áut v záplavách.

„Toto sú limuzíny ministerstva vnútra. No a čo? Šutaj Eštok má zase dôvod nakupovať nové. Čo tam po tých starých…“ uviedol Mikulec.

Profil Hoaxy a podvody, ktorý spravuje rezort vnútra, na situáciu zareagoval. Vyhlásil, že na fotke sú „staré autá, ktoré sú vyradené a nepoužiteľné“.

Juraj Šeliga (Demokrati) zverejnil video z rovnakého miesta len pár hodín neskôr. Na zábere sú otvorené vráta veľkej garáže, zaplavené vodou do výšky asi jedného metra. Policajt na motorke prechádza cez zatopené okolie, keď vychádza z garáže. V prvých sekundách videa sa tiež objaví auto, stojace vo vode pri vchode, no nie je zrejmé, aký typ auta to je.

O pár hodín neskôr sa objavilo ďalšie video, ktoré zverejnil na sociálnej sieti politik Gábor Grendel z tábora Matoviča. Na zábere je vidieť, ako policajná škodovka vychádza z garáže. Vodič sa snaží držať pri vyššie položenom mieste pri garážach, aby sa vyhol vode. Napriek tomu hladina vody siaha až k svetlometom auta.

Na iných záberoch, ktoré portál získal zo skupiny fanúšikov polície na sociálnych sieťach, sú ďalšie autá ponorené takmer až po strechy.

Žiadne škody nevznikli, tvrdí ministerstvo

Portálu sa podarilo zistiť, že všetky fotografie a autá pochádzajú z areálu pod správou ministerstva vnútra v Devínskej Novej Vsi na Vápencovej ulici. Fotky a videá síce zachytili rôzne miesta, no všetky boli v tomto areáli. Jasne to naznačuje, že záplavy zasiahli viac oblastí, nielen jednu budovu či garáž. V blízkosti areálu tečie potok Mláka, ktorý v nedeľu dosiahol tretí stupeň povodňovej aktivity.

Ministerstvo sa vyjadrilo len k limuzínam, preto sa portál pýtal aj na ostatné autá a prípadné škody.

„V uvedený deň, teda 15. 9. 2024 v mestskej časti Devínska Nová Ves voda vo veľmi krátkom čase zaplavila ulice a domy obyvateľov tejto mestskej časti, areál Strednej odbornej školy Policajného zboru Bratislava nevynímajúc. V súvislosti s neočakávaným náhlym havarijným stavom kanalizácie v objekte zamestnanci úradu ochrany okamžite zareagovali, a to tak, že všetky funkčné, služobné vozidlá a služobné motocykle v počte 50 kusov premiestnili zo zaplavenej oblasti na bezpečné miesto a tým sa predišlo škodám na majetku ministerstva vnútra,“ uviedol hovorca ministerstva Matej Neumann pre Aktuality.sk.

Hovorca ministerstva vnútra uviedol, že žiadne škody nevznikli. „Ubezpečujeme opozíciu, že Ministerstvu vnútra SR nevznikla žiadna finančná škoda, na rozdiel od škôd, ktoré napáchali, keď v minulosti viedli rezort vnútra.“

Ministerstvo reagovalo na fotografiu zaplavených áut, ktorú zverejnil bývalý minister Mikulec, s tým, že ide o staré a vyradené vozidlá. „Ide o šesť nepojazdných vozidiel, ktoré sú z dôvodu nerentabilnosti opravy určené na likvidáciu,“ doplnil Neumann.

Ministerstvo neuviedlo, či došlo aj k iným škodám okrem poškodených áut ani čo sa stalo s areálom. Zmienilo sa však o problémoch s kanalizáciou.

Zdroje: FB/Roman Mikulec, Aktuality.sk, FB/Hoaxy a podvody - Ministerstvo vnútra SR

Najnovšie videá

Trendové videá