Šimkovičová o situácii v SNG: Do priestorov galérie výrazne zateká. Ministerka vyzvala zamestnancov, aby sa na opravy poskladali

  • Situácia v kultúre stále nie je stabilizovaná
  • Slovenskú národnú galériu vedie len dočasný riaditeľ
šimkovičová o SNG
Ilustračné foto: Šimkovičová o SNG TASR/Daniel Stehlík
  • Situácia v kultúre stále nie je stabilizovaná
  • Slovenskú národnú galériu vedie len dočasný riaditeľ

Na utorok 17. septembra zvolala ministerka kultúry Martina Šimkovičová tlačovku k aktuálnej situácie v Slovenskej národnej galérii (SNG). Zúčastnil sa jej aj dočasne poverený riaditeľ galérie Anton Bittner. Prítomný bol aj Lukáš Machala.

Kritika Drličkovho vedenia

Napriek tomu, že tlačovka sa mala týkať SNG, šéfka rezortu kultúry začala hneď o Slovenskom národnom divadle (SND). Ministerka uviedla, že život beží ďalej aj bez manažérskych postov. „V SND je to ako na mínovom poli. Neviete, na aký problém stúpite. Či je ekonomický alebo personálny,“ hovorí.

Šimkovičová povedala, že včera mala stretnutie s generálnymi riaditeľmi. Generálna riaditeľka SND Zuzana Ťapáková ju mala informovať o zlyhaní bývalého vedenia. Malo sa to týkať priestorov SND, konkrétne dielní. Do budovy má zatekať. Šimkovičová hovorí, že môže dôjsť k skratu a ministerstvo nechce ohrozovať životy zamestnancov.

Spomenula aj protesty. „Najviac kričia tí herci, ktorí majú úväzky mimo SND,“ kritizuje ministerka. Veľa predstavení sa podľa nej hrať nemohlo, lebo herci mali stretnutia mimo divadlo.

Téma záplav

Šimkovičová hovorí aj o rozhodnutiach Alexandry Kusej a rekonštrukcii SNG. Hovorí, že je problém, že tam zateká a rovnako to komplikuje aj spodná voda. Generálny riaditeľ podľa nej nerobí nič iné, len zachraňuje diela v priestoroch.

K slovu sa dostal aj dočasne poverený riaditeľ SNG, ktorý menuje budovy, ktoré nie sú pripravené na extrémne počasie. Bittner hovor o kaštieli Strážky, na ktorého rekonštrukciu je nutné podľa jeho slov získať 2,7 milióna. Rovnako menuje aj Zvolenský zámok, kde podľa neho zateká, čo poškodzuje diela. Spomenul aj Kunsthalle, kde podľa neho tiež zateká, ale to „našťastie nie je problém ani Slovenskej národnej galérie ani ministerstva kultúry“.

Bittner hovorí, že počas záplav aj po nich monitorujú priestory galérie. Každý deň je podľa neho „vedro niekde inde“. Ukazuje fotografie, kde zateká do priestorov. Stena, kde je „Expozícia v kocke“, je podľa neho celá premočená. V miestnosti, kde je vzduchotechnika, podľa neho tečie voda prúdom a zlá situácia je aj v suteréne.

Dočasne poverený riaditeľ porovnáva tohtoročné záplavy s tými pred 22 rokmi, kedy museli galériu tiež zavrieť. Tento rok bola SNG zavretá od piatku. „Za posledných 10 mesiacov, vždy keď Dunaj presiahol 750 cm, musela SNG odčerpávať vodu,“ hovorí s dôvetkom, že ani miliónová rekonštrukcia za minulého vedenia to nezachráni.

Bittner povedal, že ako aj v minulosti, aj teraz oslovili zhotoviteľa a vedú si povodňový denník. Uviedol, že zhotoviteľ v minulosti uznal predmetné škody ako reklamáciu. Tie momentálne sú podľa neho minimálne. „Stále musíme rátať s tým, že minimálne dvakrát do roka bude potrebné odsávať aspoň týždeň tú vodu, pokiaľ Dunaj stúpne na hranicu 750 centimetrov,“ zopakoval.

Výčitky Kusej a výzva zamestnancom

Ministerka hovorí, že zamestnanci sa môžu vyzbierať na „manažérsky skvost roka“, čím kritizuje rekonštrukciu za vedenia Alexandry Kusej. „Keď sa teraz tak veľmi štrajkuje a rozpráva, ako sa im znížili podmienky a chcú zvýšiť platy, tak skúste sa teraz na zachránenie kultúry pozbierať na rekonštrukciu a opravy toho, čo jednoducho manažérsky skvost roka nezvládol,“ povedala Šimkovičová.

Obula sa aj do Denníka N, tvrdí, že toto je dôkaz, že v prípade záplav nestrašili. „Ak by sme sa riadili informáciami Denníka N, ktorý hovoril, že robíme nejaké katastrofické scenáre, čo sa týka prívalu zrážok, ak by sme Denník N počúvali, tak tá galéria má dnes napustený ten bazén a môžeme tam robiť nejaké dĺžky aj s Denníkom N,“ povedala.

Ten sa však v článku, ktorý Šimkovičová spomína, len odvolával na správu SHMÚ. Meteorológovia nepredpokladali, že spadne až toľko milimetrov zrážok.

Uviedla tiež, že ju a Machalu denník často označuje ako hoaxerov, čo je teraz podľa nej „taká novinka“. Tvrdí, že sú to klamstvá, napriek tomu, že pôsobila v TV Slovan, ktorá pravidelne šírila dezinformácie.

Štrajková pohotovosť

Aktuálne je v nej aj tretina zamestnancov ministerstva kultúry. Šéfky rezortu sa preto prítomní novinári pýtali, ako to vníma. Podotýkame, že ministerstvo dalo priestor len na tri novinárske otázky.

Odborový zväz Slovenskej galérie zastupuje podľa Bittnera 75 zamestnancov, čo je menej ako 25 percent všetkých zamestnancov. „To znamená, že ja konštatujem, že sedemdesiatpäť percent zamestnancov je v poriadku, pracujú, nebúria sa alebo nie sú v štrajkovej pohotovosti,“ reagoval. Zdôrazňuje, že od vyhlásenia štrajkovej pohotovosti, čiže piatku obeda, až včera videl odborárov.

„Nikto z odborového zväzu neprišiel za mnou – že pán riaditeľ sú tu chlapi, ktorí sú tu dvanásť hodín, a viete im pomôcť –, takže čo sa týka odborového zväzu, ja som hlboko sklamaný z toho, ako majú plné ústa rečí a aktivít, ale keď mohli ukázať, ako im záleží na galérii, tak nikto neprišiel pomôcť,“ povedal na margo záplav. Hovorí, že počas povodní videl len dvoch mužov nakladať vrecia s pieskom, ale podľa neho je aktivita odborárov negatívna.

Nazvala to vojnou

Šimkovičová povedala novinárovi, že otázka vyznievala, ako keby podporoval štrajk. „Nech štrajkujú, veď je to ich právo, v rámci demokratickej spoločnosti, ktorú my nechceme vymazať. My sme vyhrali voľby v demokratickej spoločnosti, a preto sme tu,“ uviedla s tým, že v demokracii by mal byť istý rešpekt.

Ministerka hovorí, že rezort kultúry je najdôležitejší rezort v rámci štátneho zoskupenia, lebo kultúra by mala spájať. Upozornila na jednu z pripomienok Otvorenej kultúry, podľa ktorej dochádza k zastrašovaniu, prepúšťaniu a vyhrážaniu. Avšak otočila to na seba. „Ak by som začala čítať vyhrážky, ako čítal pán Šimečka, vyhrážky na moju osobu, tak by sme tu museli byť možno do zajtra. A sú to fakt nechutné vyhrážky,“ doplnila.

Dodala, že „psychické problémy niekto prezentuje ako normu a oni ich ako normu brať nechcú, pretože ak niekto má psychické poruchy, má navštíviť niekoho, kto im s nimi pomôže“.

Uviedla, že toto celé je jedna psychologická vojna. Tvrdí, že keď zamestnanci SNG štrajkujú, tak môžu prispieť k tomu, aby mohla fungovať, keď už protestujú za tú ženu (Alexandru Kusú pozn. red.), ktorá manažérsky zlyhala. Dodala, že za niektoré škody je zodpovedná predchádzajúca riaditeľka.

Kultúra by podľa Šimkovičovej mala spájať. „Ľudia nechcú riešiť politiku, chcú sa zabaviť. Majú toho plné zuby,“ uzavrela ministerka kultúry.

Štrajkujúci nesúhlasia

O stanovisko ku tlačovej konferencii sme poprosili aj odborárov. Jana Alexová, hovorkyňa výboru Kultúrneho štrajku uviedla, že poverený riaditeľ SNG Bittner z neznámeho dôvodu spojil odznaky “kultúrny štrajk” s členstvom v odborovej organizácii SNG. Ide podľa nej o dve rozličné veci. Vysvetľuje, že ku kultúrnemu štrajku sa pracujúci v umení a kultúre hlásia za seba, nie ako členovia a členky odborov.

„Z toho, koľko osôb pomáhajúcich pri odstraňovaní následkov povodní malo pripnuté odznaky “kultúrny štrajk”, nie je možné odvodiť, koľko z nich sa skutočne prihlásilo ku kultúrnemu štrajku a už vôbec nie, koľko z nich je v odboroch SNG. Ide o cielený, ale nepoučený pokus o diskreditáciu odborov,“ uviedla pre Startitup.

Reagovali aj na to, ako ministerka kultúry tvrdí, že „psychické problémy niekto prezentuje ako normu a oni ich ako normu brať nechcú.“ Oni to tak vraj nikdy neprezentovali, ale zároveň odmietli otázku duševného zdravia zľahčovať ako nástroj útoku na protivníka alebo protivníčku.

Psychické problémy sú podľa Alexovej akútnym celospoločenským problémom, netýkajú sa len umenia alebo kultúry, sú častým javom vo všetkých odvetviach a všetkých vekových skupinách. „Vznikajú tiež ako dôsledok sociálnej neistoty, nedostatočného finančného ohodnotenia, či toxických mocenských vzťahov na pracoviskách. Vedenie ministerstva kultúry nežiadame o nič iné, len aby tieto východiskové príčiny psychických problémov pracujúcich riešili vo svojom rezorte a prestali ich zámerne reprodukovať a stigmatizovať tých, ktorí/é nimi trpia,“ dodáva hovorkyňa.

V prípade Šimkovičovej výzvy, aby sa na opravy posladali samotní štrajkujúci uviedli, že SNS často používa argument o silnej ruke štátu. „Zdôvodňuje tým svoje mocenské zásahy v rezortoch, ktoré spravuje. Aj v tomto konkrétnom príklade sa však ukazuje, že keď ide do tuhého a je nutné, aby sa štát o konkrétne rezorty postaral, dáva svoju “silnú ruku” preč a necháva vysporiadanie sa s krízovou situáciou na samotných pracujúcich,“ uzavrela Alexová.

Zdroje: Youtube/TASR, Mediaklik, SHMÚ, Denník N

Najnovšie videá

Trendové videá