Antibiotiká prestali fungovať. Do roku 2050 môžu superbaktérie zabiť až 40 miliónov ľudí

  • Superbaktérie by do roku 2050 mohli usmrtiť až 40 miliónov ľudí
  • Sú odolné voči antibiotikám a ostatným liekom, ktoré sa používajú na liečenie chorôb
Na snímke vedkyňa pozerá do mikroskopu.
Ilustračné foto Freepik/DC Studio
  • Superbaktérie by do roku 2050 mohli usmrtiť až 40 miliónov ľudí
  • Sú odolné voči antibiotikám a ostatným liekom, ktoré sa používajú na liečenie chorôb

V nasledujúcich 25 rokoch by mohlo až 40 miliónov ľudí zomrieť na choroby spôsobené baktériami, ktoré si vyvinuli rezistenciu voči antibiotikám. Tento závažný údaj pochádza z novej štúdie Global Research on Antimicrobial Resistance (GRAM), ktorá skúmala globálny vplyv superbaktérií. Štúdia ukázala, že medzi rokmi 1990 a 2021 zomrelo v dôsledku týchto infekcií viac ako milión ľudí ročne.

Superbaktérie sú baktérie, ktoré sa stali odolnými voči liekom, ktoré by ich inak mali zničiť. Tento problém sa prehlbuje nadmerným a nevhodným používaním antibiotík u ľudí aj zvierat. Vedci to považujú za vážne riziko pre verejné zdravie na celom svete.

Podľa vedcov sa počet úmrtí detí mladších ako päť rokov v dôsledku infekcií superbaktériami znížil o 50 % vďaka preventívnym opatreniam. Avšak liečba detí zasiahnutých superbaktériami zostáva veľmi náročná. Na druhej strane, úmrtia starších ľudí nad 70 rokov sa za rovnaké obdobie zvýšili o 80 %, čo predstavuje alarmujúci trend pre budúcnosť.

Tento výskum upozorňuje na nutnosť rýchleho riešenia problému antibiotickej rezistencie, aby sa predišlo ďalším stratám na životoch.

Rezistencia voči antibiotikám je hrozbou pre všetkých

V roku 2021 sa počet úmrtí spojených s infekciami stafylokokom MRSA, ktorý odoláva viacerým antibiotikám, zvýšil na 130-tisíc. Ide o dvojnásobok oproti predchádzajúcim desaťročiam.

Vedci odhadujú, že ak sa nič nezmení, do roku 2050 by mohli na antimikrobiálnu rezistenciu (AMR) každoročne zomierať takmer dva milióny ľudí. To by predstavovalo nárast o 67 percent oproti súčasnému stavu. Tento odhad vychádza z trendov pozorovaných v posledných rokoch.

Podľa autora štúdie Mohsena Naghaviho z Washingtonskej univerzity v USA sú antimikrobiálne lieky „jedným zo základných kameňov modernej medicíny a rastúca rezistencia voči nim je veľmi znepokojivá“

„Táto štúdia je ďalšou pripomienkou toho, že rezistencia voči antibiotikám je hrozbou pre nás všetkých, a to nielen v budúcnosti, ale už teraz,“ uviedol Colin Brown, zástupca riaditeľa Agentúry na ochranu zdravia vo Veľkej Británii.

„Všetci môžeme pomôcť tým, že budeme užívať antibiotiká len vtedy, keď nám to odporučil zdravotnícky pracovník. Zaobchádzajte s antibiotikami s úctou a v budúcnosti pomôžu nám všetkým,“ vyzval ľudí Brown.

Aj na podporu rastu zvierat

Rezistencia voči antibiotikám sa netýka len nemocníc a lekárov, ale každého z nás. Zatiaľ čo superbaktérie odolné voči antibiotikám vznikajú často z nadmerného používania liekov, vďaka správnemu prístupu môžeš pomôcť tento problém zmierniť.

Antibiotiká sú mimoriadne dôležité, ale ak sa používajú nesprávne, baktérie sa im dokážu prispôsobiť. Keď ich užívaš len vtedy, keď ti ich predpíše lekár, a nie ako prevenciu, pomáhaš obmedziť rast rezistentných baktérií.

Ako informuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), v poľnohospodárstve sa antibiotiká často používajú na podporu rastu zvierat, čo priamo ovplyvňuje šírenie rezistentných baktérií aj medzi ľuďmi. Výberom mäsa a produktov z fariem, ktoré zodpovedne pristupujú k liekom, môžeš podporiť udržateľnejšie poľnohospodárstvo a znížiť riziko šírenia superbaktérií.

Vedci varujú, že bez zodpovedného prístupu sa situácia bude zhoršovať a v budúcnosti môžu zomrieť milióny ľudí na infekcie, ktoré nebudeme vedieť liečiť.

Podľa štúdií je už teraz jasné, že klesajúca efektivita antibiotík spôsobuje nárast úmrtí u starších ľudí a ohrozuje aj mladšie vekové kategórie. Prevencia, správna hygiena a zodpovedné užívanie antibiotík dokážu výrazne prispieť k tomu, aby sme tento trend zastavili. Záleží na každom z nás. Ak sa nezmeníme, do roku 2050 budú každoročne zomierať milióny ľudí na infekcie, ktoré sú dnes liečiteľné​.

Zdroje: IHME, TASR, WHO

Najnovšie videá

Trendové videá