Chcú návrat slovenskej koruny, vystúpiť z NATO a okresať LGBTI: Kto stojí za novými politickými stranami?

  • Vznikajú nové politické strany
  • Za jednou z nich je manažér známeho slovenského rapera
  • Pozreli sme sa na ich vízie a zakladateľov
vznik nových politických strán
Ilustračná fotografia FB/Daniela Barnová, TASR/Pavol Zachar
  • Vznikajú nové politické strany
  • Za jednou z nich je manažér známeho slovenského rapera
  • Pozreli sme sa na ich vízie a zakladateľov

Ako sme ťa nedávno informovali, na Slovensku chcú vzniknúť nové politické strany. Ministerstvo vnútra SR totiž na svojej webovej stránke zverejnilo oznámenia prípravných výborov troch politických zoskupení, ktoré začali zbierať podpisy potrebné pre svoj vznik.

Proces založenia politickej strany nie je jednoduchý. Vyžaduje získanie minimálne 10 000 podpisov, ktoré musia byť spolu so žiadosťou o registráciu odovzdané ministerstvu vnútra. Ak sú splnené všetky zákonné požiadavky, ministerstvo pristúpi k registrácii nového subjektu.

Medzi nádejnými politickými nováčikmi sa objavujú mená ako SILA NÁRODA, FRONT občianska strana práce a Nová pravica. Pozreli sme sa na to, kto za stranami stojí a aké sú ich ďalšie ciele.

Návrat slovenskej koruny a vystúpenie z NATO

Hnutie, ktoré chce mať názov SILA NÁRODA, je v súčasnosti už celkom aktívne. Má 15 základných programových bodov, medzi ktoré patria napríklad návrat Slovenskej koruny ako meny, zároveň chce zvýšiť podiel štátu v strategických podnikoch a spomína aj vystúpenie z NATO. Jedným z programových bodov je aj „obmedzenie propagácie LGBTI ideológií v médiách a vzdelávacom systéme“.

„Presadzovanie legislatívy, ktorá ochráni tradičné rodinné hodnoty a podporí obsah, ktorý je v súlade s kultúrnymi hodnotami Slovenska, posilnením výchovy k hodnotám a tradíciám v školách a verejných inštitúciách,“ popisuje kroky hnutie SILA NÁRODA.

Chce zaviesť aj prísnejšiu reguláciu a kontroly činnosti mimovládnych organizácií, aby sa „zabezpečilo, že pracujú v záujme štátu a jeho občanov“.

V prípravnom výbore politického hnutia s názvom SILA NÁRODA sú traja ľudia – Štefan Havlík, Miroslav Čimo a Daniela Barnová. Štefan Havlík v minulosti kandidoval za stranu Republika, ide o slovenského kulturistu. Keď bývalá prezidentka Zuzana Čaputová podpísala obrannú dohodu s USA, vrátil vyznamenanie.

„Moja politická cesta bola taká, že som začal podporovať Rudolfa Huliaka a Národnú koalíciu vo voľbách do VÚC. Chodil som aj s Huliakom po stretnutiach s občanmi a snažil som sa ho podporovať. (…) Hnutie Republika má postoje, ktoré zastávam ja,“ uviedol v rozhovore s Mimi Šramovou pred 11 mesiacmi.

Štefan Havlík Sila národa
zdroj: silanaroda.sk

Ani meno Miroslav Čimo nie je žiadna novinka na slovenskej politickej scéne, keďže bol tiež na kandidátke Republiky. Ako sme ťa informovali ešte minulý rok, pre hoaxy, ktoré šíril na svojich sociálnych sieťach, sa ocitol v hľadáčiku polície. Ide o manažéra známeho slovenského rapera Kaliho. Uvádza to v popise na svojej sociálnej sieti s tým, že je generálnym manažérom KALI RECORDS.

Podľa Finstatu spoločnosti KALI RECORDS narástli tržby o takmer 100-tisíc eur, keď boli v roku 2023 na úrovni cez 775-tisíc eur oproti 686-tisícom v roku 2022.

Trojicu členov prípravného výboru uzatvára Daniela Barnová, ktorá podľa jej slov vyštudovala medzinárodné vzťahy a diplomaciu. Vo videu spolu s obidvomi kritizujú LGBTI komunitu, niektoré kroky vlády a hovorí o tom, že vláda schválila dokument, ktorý bojuje proti „islamofóbii“.

„To, čo je schválené absolútnou väčšinou, čiže aj SNS a Hlas za to hlasovali, prvé je vyslovenie boj proti islamofóbii, budú osvety, prednášky. Prvá mešita na ceste. (…) Prvá slávnosť, ktorá bude v Bratislave na hrade, aby ožil, bude Ukrajinský deň. (…) Druhé bola podpora znevýhodnených skupín LGBTI plus začlenenie do spoločnosti. V sekciách bola podpora manželského zväzku,“ hovorí Barnová s tým, že tieto body podľa jej informácií schválila vláda.

Prvá mešita sa otvorí a kto bude proti, bude podľa Čima islamofób. Už podľa nich nebude možné robiť žiadne protesty proti islamu. „My tu nepotrebujeme ďalšie náboženstvá,“ hovorí vo videu Havlík.

Sociálne myšlienky

FRONT občianska strana práce chce používať skratku FRONT OSP. Ide o ľavicovú stranu, ktorej symbolom je červená farba, ktorá podľa FRONTU OSP „predstavuje sociálnu myšlienku a revolúciu, pochodeň symbolizuje slobodu, nádej a osvetľuje temný svet, v ktorom žijeme,“ uvádza na svojej webovej stránke.

FRONT občianska strana práce
zdroj: frontosp.sk

Hneď v úvode píše, že najsilnejšou zbraňou na svete je pero, pretože sa ním ukončujú vojny mierovými zmluvami. V metaforách pokračuje, keď píše: „Perom sa upisujete do otroctva úvermi, ale aj perom dokážete zmeniť svoju budúcnosť.“

Na stránke je neskôr dlhší text, v ktorom strana nehovorí o svojich konkrétnych cieľoch, no kritizuje, že demokraciu dostali do rúk tí nesprávni ľudia. Zmätok a rozklad spoločnosti vidí strana už v samotnom poňatí života.

„Chybná línia vedenia zmenila demokraciu v súperiace politické strany o moc a v mocenskú organizáciu vládnucich strán, ktorá nadobudla veľkú príťažlivosť pre vládychtivých sebcov, vypočítavých zbabelcov a ľudí so zlým svedomím. Ich príliv zapôsobil na povahu mladej demokracie, ktorá ešte nebola zariadená tak, aby v nej bez hanebných príhod mohli nadobúdať vplyv poriadni ľudia, ktorí by ju plynule premieňali tak, aby sa stále hodila do moderného sveta,“ píše strana vo svojom texte, ktorý nazvala „Paradox života“.

Chce zároveň bojovať proti diktátu a útlaku. Splnomocnenkyňou prípravného výboru je 41-ročná Denisa Fonó, ktorá podniká v oblasti dodávateľských služieb pre zariadenia sociálnych služieb. Denisa Fonó je podľa Obchodného registra konateľkou v spoločnosti TriCare, ktorú založila v roku 2017 zakladateľskou listinou.

Výška základného imania bola 5 000 eur. Ide o spoločnosť, ktorá poskytuje administratívne služby, no v predmete podnikania má viacero činností, napríklad aj reklamné a marketingové služby, prieskum trhu a verejnej mienky či informačnú činnosť.

„Spoločnosť TriCare s.r.o. pôsobí na trhu ako dodávateľ interiérového vybavenia pre zariadenia sociálnych služieb a domácu opatrovateľskú starostlivosť o klientov. Koncept spoločnosti zahŕňa predaj profesionálnych certifikovaných výrobkov s dlhou životnosťou po celom Slovensku,“ uvádza sa na stránke TriCare.

Podľa Finstatu zaznamenala spoločnosť rast tržieb o 2 %. V roku 2023 mala tržby na úrovni cez 219-tisíc eur. Najvyššie však boli v roku 2021, a to cez 390-tisíc eur. Najaktuálnejšia zmluva zverejnená v Centrálnom registri zmlúv je z 9. januára tohto roka, keď spoločnosť TriCare predala 5 polohovacích kresiel za 4 950 eur Centru sociálnych služieb v Novom Meste nad Váhom.

Ďalším členom prípravného výboru je Ján Getta, ktorý je podľa Foafu spoločníkom aj konateľom vo firme Evollica Slovakia s 20-percentným podielom. Poslednými dvoma členmi prípravného výboru politickej strany sú Jozef Lopata a Tomáš Vavruš.

K členom politickej strany Nová pravica sa nám nepodarilo nájsť žiadne informácie z otvorených zdrojov. 

Zdroje: Ministerstvo vnútra SR, Sila národa, FRONT občianska strana práce, Finstat, Obchodný register, Foaf

Najnovšie videá

Trendové videá