Obľúbená aplikácia, ktorú má v mobile takmer každý Slovák, ohrozuje súkromie. Odborníci bijú na poplach

  • Aplikácia WhatsApp nefunguje tak, ako by mala
  • Zatiaľ nie je jasné, kedy problém vyriešia
dievča mobil
Ilustračné foto Freepik/@benzoix
  • Aplikácia WhatsApp nefunguje tak, ako by mala
  • Zatiaľ nie je jasné, kedy problém vyriešia

IT špecialisti informovali o tom, že s aplikáciou WhatsApp sú problémy. Ako uvádza portál TechCrunch, vo webovej verzii totiž dovoľuje robiť snímky médií, hoci by to nemalo byť povolené.

„Máte možnosť odosielať videá a hlasové správy, ktoré budú z četu odstránené po tom, čo ich príjemca prvýkrát otvorí,“ uviedli. 

WhatsApp tak opisuje funkciu View Once, ktorá zvyšuje ochranu súkromia. Umožňuje totiž príjemcovi zobraziť odoslané médiá len jedenkrát, bez možnosti ich uloženia na zariadenie. Cieľom tejto funkcie je zamedziť ďalšiemu zdieľaniu obsahu, čo má prispieť k vyššej bezpečnosti používateľov.

Vážna chyba v obľúbenej funkcii

Odborníci upozornili na vážnu chybu v používaní funkcie View Once. Tá by mala zabezpečiť, aby používateľ nemohol vytvoriť snímku obrazovky zaslaných fotografií alebo videí. Avšak pri dôkladnejšom preskúmaní zistili, že túto ochranu možno ľahko obísť.

Výskumníci z tímu ZengoX preskúmali funkciu a odhalili, že aj napriek obmedzeniam dokážu bez väčšieho úsilia spraviť snímku obrazovky, aj keď by to nemalo byť povolené. Tento problém otvára otázky o bezpečnosti obsahu v aplikácii a poukazuje na nedostatky, ktoré treba riešiť.

„Správy View Once sú odosielané na všetky zariadenia príjemcu, vrátane tých, ktoré ich nemajú povolené zobrazovať, ako sú webové aplikácie, ktoré možno ľahko upraviť, napríklad pomocou rozšírenia prehliadača,“ opísal na blogu problém Tal Be’ery, ktorý je jedným z tých, ktorí chybu odhalili.

Problém riešia

Podľa Be’eryho aj pri dokonalej ochrane WhatsAppu môže človek jednoducho nasnímať obrazovku externým fotoaparátom. Uľahčenie digitálnej kópie však podľa neho celý proces značne zjednodušuje.

WhatsApp sa k týmto problémom vyjadril po tom, čo ho kontaktoval web TechCrunch s otázkami.

„V súčasnosti už prebieha proces zavádzania aktualizácií View Once na webe. Naďalej odporúčame používateľom, aby posielali správy View Once len osobám, ktoré poznajú a ktorým dôverujú,“ uviedol hovorca spoločnosti Zade Alsawah.

Meta zasahuje proti ruským médiám

Rôzne chyby vo fungovaní, ako aj problémy s ochranou médií posielaných cez funkciu View Once, otvárajú diskusiu o tom, ako digitálne platformy chránia údaje používateľov. V tomto kontexte sa čoraz častejšie skloňujú aj opatrenia, ktoré zavádza spoločnosť Meta, majiteľ WhatsAppu, voči manipulácii a zahraničnému zasahovaniu.

Spoločnosť Meta v pondelok totiž oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám vrátane televízie RT a mediálnej skupiny Rossija Segodňa prístup na svoje platformy. Odôvodnila to tým, že používali zavádzajúce taktiky, aby na internete vykonávali tajné vplyvové operácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Uplatňovanie zákazu zavedú postupne v najbližších dňoch. Meta vlastní okrem sociálnej siete Facebook aj platformy Instagram, WhatsApp či Threads.

„Po starostlivom zvážení sme rozšírili naše pokračujúce presadzovanie (pravidiel) proti ruským štátnym médiám. Rossija Segodňa, RT a ďalšie súvisiace subjekty majú teraz celosvetovo zakázaný prístup k našim aplikáciám z dôvodu aktivity zahraničného zasahovania,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Ruské veľvyslanectvo zatiaľ na žiadosť Reuters o vyjadrenie nereagovalo.

Zákaz znamená výrazne sprísnenie opatrení proti ruským štátnym médiám zo strany najväčšej spoločnosti sociálnych médií, ktorá roky podnikala obmedzenejšie kroky, ako je blokovanie zadávania reklám a obmedzenie dosahu ich príspevkov.

Spojené štáty tento mesiac vzniesli obvinenia z prania peňazí voči dvom zamestnancom RT, ktorí podľa amerických predstaviteľov pracovali na pláne najať si americkú firmu na výrobu internetového obsahu na ovplyvnenie novembrových volieb v USA.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken minulý piatok povedal, že krajiny by mali k aktivitám ruskej štátnej televízie RT pristupovať rovnako ako k spravodajským operáciám tajných služieb.

RT reagovala na sankcie USA výsmešne a obvinila Washington zo snahy zabrániť jej vo vykonávaní činnosti novinárskej organizácie.

Zdroje: TechCrunch, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá