Hrôzostrašný záber vraku ponorky Titan je odhalený. Zverejnili posledné správy, ktoré posádka poslala pred smrťou

  • Fotka sa objavila práve v ten deň, keď začali dvojtýždňové vypočutia svedkov
  • Posádka si krátko pred haváriou myslela, že všetko funguje správne
Miniponorka Titan, odhalená foto
OceanGate, odhalený nový záber TASR/OceanGate Expeditions via AP, File
  • Fotka sa objavila práve v ten deň, keď začali dvojtýždňové vypočutia svedkov
  • Posádka si krátko pred haváriou myslela, že všetko funguje správne

V pondelok svet obletela prvá fotka trosiek ponorky Titan na dne mora. Americká pobrežná stráž (USCG) tiež zverejnila posledné správy, ktoré posádka poslala, píše portál CNN.

Ponorka spoločnosti Ocean Gate sa zničila minulý rok v júni počas výpravy k vraku Titanicu. Všetkých päť členov posádky zahynulo.

Rozhovor krátko pred haváriou

Fotku získali cez diaľkovo ovládané zariadenie. Na zábere je jasne vidieť zadnú časť ponorky, ktorá stojí vo vrstvách usadenín v hĺbke 3 775 metrov. Zariadenie fotilo z diaľky, no aj tak sa podarilo zachytiť detaily vraku.

Zverejnenie fotky prišlo v ten istý deň, keď začali vypočúvať svedkov tragédie ponorky Titan. Výpovede budú prebiehať dva týždne a budú sa skúmať všetky okolnosti. Americké úrady sa sústredia aj na to, či nedošlo k porušeniu zákona. Prípad teda neostáva len pri nehode.

Krátko pred nešťastím prebiehala komunikácia medzi posádkou ponorky a loďou MV Polar Prince. V týchto správach, ktoré neskôr zverejnila americká pobrežná stráž, posádka uviedla, že všetko vyzeralo v poriadku. Nikto nečakal, že sa stane tragédia.

Keď sa posádky spýtali, či majú loď na radare, odpovedali, že je „všetko v poriadku“.

Dvojtýždňové vypočúvanie

Pobrežná stráž v americkom štáte Južná Karolína zorganizovala vypočúvanie, na ktoré si pozvala 24 svedkov. Medzi nimi je aj desať bývalých zamestnancov firmy OceanGate Expeditions, ktorá prevádzkovala turistickú ponorku.

Cieľom tohto procesu je získať informácie a prísť s odporúčaniami, ktoré by zabránili podobným nešťastiam v budúcnosti, uviedla pobrežná stráž.

Expedícia odštartovala 16. júna minulý rok z kanadských vôd. Na palube ponorky boli Stockton Rush, šéf OceanGate Expeditions, britský dobrodruh Hamish Harding, odborník na Titanic Paul-Henri Nargeolet a podnikateľ Shahzada Dawood so svojím synom Sulemanom.

Už 18. júna sa ponorka prestala ozývať. Okamžite sa začalo pátranie. Trosky objavili 22. júna, približne 490 metrov od prednej časti Titanicu. Ten leží na morskom dne v hĺbke asi 3 800 metrov od svojho potopenia v roku 1912.

Komunikácia medzi ponorkou a jej materskou loďou

Vyšetrovanie implózie ponorky Titan prekvapilo závažnými zisteniami aj v júni tohto roku. Ako sme ťa informovali, správy ukazujú falošnosť komunikačných protokolov z júna 2023. Protokoly mali dokazovať komunikáciu medzi ponorkou a jej materskou loďou.

„Som si istý, že je to falošný prepis,“ povedal vtedy podľa denníka The New York Times predseda Marine Board of Investigation Jason Neubauer.

Informáciu potvrdil aj federálny tím, ktorý katastrofu vyšetruje. Podľa nich neexistujú dôkazy, že by cestujúci v Titane vedeli o blížiacom sa nebezpečenstve.

Titan, ktorý vyrazil na expedíciu o šiestej ráno, prestal komunikovať hodinu a 45 minút od začiatku ponoru a ako nezvestný ho nahlásili popoludní, asi 700 kilometrov južne od newfoundlandského St. John’s, keď sa v určenom čase nevrátil.

Titan
zdroj: TASR/OceanGate Expeditions via AP

Záchranári na miesto zmiznutia ponorky vyslali lode, lietadlá a ďalšie vybavenie. Posledné zvyšky nádeje, že by posádku mohli nájsť nažive, však neskôr zmarilo oznámenie, že podmorské plavidlo lokalizovalo asi 490 metrov od Titanicu pole trosiek.

Podľa dokumentov, ktoré spoločnosť OceanGate predložila americkému okresnému súdu v Norfolku v štáte Virgínia, ktorý dozerá na záležitosti týkajúce sa Titanicu, sa v rokoch 2021 a 2022 ich ponorkou k vraku úspešne plavilo najmenej 46 ľudí. Bývalý zamestnanec spoločnosti aj bývalí cestujúci však vzniesli pochybnosti týkajúce sa bezpečnosti.

Hlbinný ekológ a prednášajúci morskej biológie na univerzite v anglickom Portsmouthe Nicolai Roterman uviedol, že zmiznutie Titanu poukazuje na nebezpečenstvá a neznáme v oblasti hlbinného turizmu.

„Aj tá najspoľahlivejšia technológia môže zlyhať, a preto sa budú stávať nehody. S nárastom hlbinnej turistiky musíme očakávať viac takýchto nehôd,“ skonštatoval.

Zdroje: CNN, Archív SIU, The New York Times

Najnovšie videá

Trendové videá