Extrémne počasie ochromilo vlaky: ZSSK reaguje a cestujúcim poskytne kompenzáciu

  • ZSSK reaguje na mimoriadnu situáciu spôsobenú nepriaznivým počasím a zaplavenými železničnými traťami
  • Niektorým cestujúcim vráti peniaze bez sankcie
Vlak stojí na zastávke.
Ilustračné foto TASR/Pavel Neubauer
  • ZSSK reaguje na mimoriadnu situáciu spôsobenú nepriaznivým počasím a zaplavenými železničnými traťami
  • Niektorým cestujúcim vráti peniaze bez sankcie

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) prijíma nové opatrenia v súvislosti s komplikáciami spôsobenými zlým počasím a zaplavenými železničnými traťami v Česku a Rakúsku.

Ako spoločnosť uvádza na webovej stránke, tieto opatrenia sa týkajú medzinárodných cestovných lístkov zakúpených v ZSSK. Ide o cesty do, z alebo cez Česko, Rakúsko a Maďarsko.

Peniaze za nevyužité lístky

Hovorca spoločnosti Dominik Drevický informoval, že ak niekto nechce využiť lístky zakúpené v predpredaji do pondelka 16. septembra a plánoval cestu v období od piatka 13. do nedele 22. septembra, môže ich vrátiť bez sankcie.

Tieto lístky sa dajú použiť aj v iných vlakoch v Rakúsku (ÖBB) do nedele 22. septembra. Na Slovensku (ZSSK) a v Česku (ČD) je to do pondelka 23. septembra, a to bez ďalších formalít.

Ak vlak meškal, lístky sa dajú využiť aj neskôr, konkrétne na prelome 22. a 23. septembra. Pri vlakoch s povinnou rezerváciou je však potrebné kúpiť novú rezerváciu.

Pretrvávajúce obmedzenia 

Prepravca upozorňuje aj na pretrvávajúce obmedzenia kvôli nepriaznivému počasiu. Vlaky na trase cez pohraničnú stanicu Čadca smerom na Prahu momentálne nepremávajú. Spoje fungujú len na úseku Žilina – Čadca, kde je nasadená náhradná súprava. Pre cestu do Česka odporúčajú cestovať cez Púchov.

Vlaky smerujúce cez pohraničný priechod Vrbovce sú do Česka zrušené, premávajú len po Vrbovce. Na ostatných pohraničných priechodoch treba počítať s meškaniami.

Prerušili spoje medzi Viedňou a Bratislavou až do odvolania, pričom neposkytujú náhradnú autobusovú dopravu.

Odstavených 23 nákladných vlakov

Hovorkyňa Ministerstva dopravy (MD) SR Petra Poláčiková potvrdila, že obmedzenia v doprave stále trvajú, dopravná situácia sa však zlepšuje. Aj v utorok podľa nej zostávajú v teréne stovky zamestnancov rezortných organizácií, aby zabezpečili čo najrýchlejšie odstránenie škôd po povodniach na západnom Slovensku a na Kysuciach. Problematické naďalej zostávajú najmä cezhraničné vlakové spojenia a vodná doprava na Dunaji je naďalej zastavená.

Spresnila, že následkom výdatných dažďov je na troch úsekoch výrazne poškodená železničná trať Zohor – Rohožník. Je to lokálna trať, na ktorej štandardne nejazdí osobná doprava, avšak využívajú ju nákladné vlaky, ktoré jazdia do cementárne v Rohožníku. Železnice Slovenskej republiky priebežne odstraňujú popadané stromy a konáre bez zásadného vplyvu na meškania vlakov.

vlak na bratislavskej stanici
zdroj: ZSSK

Upozornila, že pre obmedzené alebo zastavené preberanie vlakov v pohraničných oblastiach má ZSSK Cargo aktuálne odstavených 23 nákladných vlakov. Kvôli premočenému tovaru a nedostatku vozňov (všetky sú plne naložené) odstavili prekládkový komplex Bratislava – Východ.

Diaľnice bez obmedzení

„Na diaľniciach a rýchlostných cestách aktuálne nemáme žiadne obmedzenia. Počas pondelňajšieho (16. 9.) večera a noci bola pre nepriaznivé počasie znížená rýchlosť na D1 v úseku Levoča – Chminianska Nová Ves. Krajnice na D1 na Einsteinovej ulici v Bratislave sú už obojstranne vyčistené od naplavených zvyškov,“ doplnila.

Na cestách prvej triedy podľa hovorkyne MD SR zostávajú naďalej uzavreté hraničné mosty Moravský Svätý Ján – Hohenau a Medveďov – Vámosszabadi. Na ceste I/2 v Stupave pri Kaštieľskom parku spomalili premávku, ktorú usmerňuje mestská polícia podľa vlastných informácií.

„Doprava na Dunaji je stále zastavená. V utorok o 9.00 h bola výška hladiny 964 centimetrov. Dopravní inšpektori museli riešiť pontón, ktorý sa odtrhol z Rakúska. Po prekročení hraníc ho na našom území zaistili,“ informovala.

Doplnila, že v utorok je zatvorená pošta v Devíne a tiež je obmedzené doručovanie v Devínskej Novej Vsi. „Letisko M. R. Štefánika funguje bez obmedzení, lety vybavujú v štandardnom režime,“ dodala hovorkyňa rezortu dopravy.

Zdroj: ZSSK

Najnovšie videá

Trendové videá