Ako ochrániť peniaze pred infláciou: Tichý nepriateľ zasahuje do našich každodenných životov. Prinášame ti cenné rady

  • Inflácia je ekonomický jav, pri ktorom dochádza k výraznému nárastu cien
  • Inflácia sa meria na základe služieb a tovarov, ktoré spotrebuje určitá domácnosť
Peniaze v peňaženke
Ilustračná fotografia TASR/DPA
  • Inflácia je ekonomický jav, pri ktorom dochádza k výraznému nárastu cien
  • Inflácia sa meria na základe služieb a tovarov, ktoré spotrebuje určitá domácnosť

Inflácia, v dnešnej dobe veľmi známy pojem, sa môže javiť ako tichý nepriateľ, ktorý postupom času znižuje hodnotu našich peňazí. Často si myslíme, že čísla, ktoré sú spomínané v správach, nás nijako neovplyvnia. V skutočnosti inflácia zasahuje do našich každodenných životov. 

Infláciou sa ovplyvňujú ceny potravín, energií, ale napríklad aj bývania. Mení sa tak hodnota našich peňazí. 

Čo je inflácia?  

Portál Európskej centrálnej banky píše, že v trhovej ekonomike môžu ceny služieb a tovarov rásť, ale aj klesať. Inflácia je ekonomický jav, pri ktorom dochádza k výraznému nárastu cien za služby a tovar. Laicky povedané: za 2 € si dnes môžeš kúpiť oveľa menej vecí ako napríklad pred rokom. 

Inflácia sa meria na základe služieb a tovarov, ktoré spotrebuje určitá domácnosť, ako sú predmety každodennej spotreby (potraviny, noviny, pohonné hmoty), predmety dlhodobej spotreby (spotrebiče, odev a obuv, mobilný telefón) a služby (napr. kaderník, poistka, nájom).

Štatistický úrad Slovenskej republiky informoval, že v júni v roku 2024 sme mali najnižšiu hodnotu inflácie za posledné tri roky. Slovenská inflácia sa stabilizovala na úrovni 2,1 %.

V tomto období sa znížili prevažne ceny potravín a dopravy. Hodnota telefónnych služieb, odevov a obuvi v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi zostala nezmenená. Počas mesiaca august sa inflácia opäť zvýšila na 2,8 %, čo predstavuje jednu z najvyšších doterajších hodnôt počas roka. 

Ako uvádza portál peniaze.sk, je nevyhnutné si chrániť svoje úspory pri neustále narastajúcich cenách a nestabilnej ekonomike. 

Rady a tipy, ako si lepšie chrániť peniaze 

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ktorý uvádza portál peniaze.sk, je investovanie do diverzifikovaných portfólií. Znamená to, že svoje úspory rozdelíš do viacerých aktivít. Ide o aktivity, ktoré pomáhajú zlepšovať výnosy a vytvárajú príjmy. Medzi takéto činnosti radíme akcie, nehnuteľnosti, ale napríklad aj investovanie do zlata či striebra. 

Ďalšou radou, ako môžeš investovať svoje peniaze, je investícia do vzdelania. Zvyšuješ tým svoju kvalifikáciu a máš šancu aj na kariérny rast. Vďaka vyššiemu príjmu môžeš ľahšie poraziť rastúcu infláciu, uvádza portál Forbes

Zvýš svoj mesačný rezervný fond. Je dobré, ak tvoje rezervy pokrývajú aspoň 3 až 6 mesiacov tvojich výdavkov. Vďaka rezerve môžeš dokázať zvládnuť obdobia, kedy vzniká vysoký nárast cien a služieb. Najlepšie je, keď si rezervu dáš na sporiaci účet v banke. 

Investícia do nehnuteľností je tiež dobrý nápad, ako ochrániť a zvýšiť svoje príjmy. Majetok v podobe bývania má tendenciu zvyšovať svoju hodnotu, pretože ceny rastú spoločne s infláciou. Prostredníctvom nájmu si tak môžeš dobre zarobiť, pričom ti vzniká pasívny príjem. Pri kúpe domu alebo bytu je však veľmi dôležité pozerať lokalitu, ale aj na jeho stav. Kvalitnejšie nehnuteľnosti majú, samozrejme, lepšie výnosy, uvádza portál peniaze.sk

Medzi ďalšie rady, ako si zlepšiť svoje financie, patrí:

  • vyhýbať sa vysokým úrokom,
  • nakupovať trvanlivé potraviny vopred (cestoviny, konzervy),
  • nakupovať s rozumom,
  • prehodnocovať svoje výdavky.
Zdroje: Európska centrálna banka, Štatistický úrad SR, Peniaze.sk, Forbes

Najnovšie videá

Trendové videá