Uznávaný profesor varuje: Snaha o „work-life“ balans môže viesť k úzkosti. Radí vyskúšať „kyvadlový životný štýl“

  • Kyvadlový životný štýl (pendulum lifestyle) je koncept, ktorý sa stále viac dostáva do popredia
  • Ide o alternatívu k tradičnému chápaniu work-life balance
Jeff Karp a žena
Courtesy Jeff Karp, freepik
  • Kyvadlový životný štýl (pendulum lifestyle) je koncept, ktorý sa stále viac dostáva do popredia
  • Ide o alternatívu k tradičnému chápaniu work-life balance

V dnešnej uponáhľanej dobe sa neustále stretávame s pojmom work-life balance, teda rovnováhou medzi pracovným a súkromným životom. Táto myšlienka sa stala akýmsi svätým grálom moderného človeka.

Ale čo ak práve táto snaha o dokonalú rovnováhu môže byť zdrojom tvojho stresu a úzkosti?

Uznávaný profesor Jeff Karp prichádza s pomerne prekvapivým pohľadom na túto problematiku a ponúka alternatívny prístup, ktorý nazýva „kyvadlový životný štýl“ známy aj ako „pendulum lifestyle“.

Prečo tradičný koncept work-life balance nefunguje

Jeff Karp, profesor biomedicínskeho inžinierstva na Harvardovej lekárskej fakulte a MIT, sa dlhodobo zamýšľa nad tým, prečo je tradičný koncept rovnováhy medzi prácou a súkromím často zdrojom frustrácie.

„Bežne počúvame od iných, že musíme veriť procesu, že rovnováha je nesmierne dôležitá a že je to náš ultimátny cieľ,“ hovorí Karp pre CNBC Make It.

„Ale táto snaha môže byť veľmi frustrujúca a môže viesť k úzkosti, pretože neustále cítime, že nie sme v rovnováhe. Existuje stav, v ktorom by sme mali byť, ale nikdy v ňom nie sme.“

Karp si všimol vo svojom vlastnom živote, že aj keď sa snažil zo všetkých síl, udržiavanie neustálej rovnováhy jednoducho nebolo dosiahnuteľné.

Táto skúsenosť ho priviedla k myšlienke „kyvadlového životného štýlu“, ktorý predstavuje aj vo svojej knihe LIT (Life Ignition Tools).

Pýta sa jasnú otázku: Ako môžeme dosiahnuť lepší mentálny výkon a kreativitu v modernom svete plnom neustálych rozptýlení, naliehavých termínov, bezduchého prezerania sociálnych sietí a úzkostlivých správ, ktoré sú k dispozícii 24/7?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: Harvard, CNBC Make it, LIT (Life Ignition Tools), jeffkarp.com

Najnovšie videá

Trendové videá