Zlato prerazilo historické maximum. Bude to ešte výhodnejšie, predpovedajú odborníci (DÔVODY)

  • Investori sa čoraz viac obracajú k zlatu
  • Toto sú dôvody prudkého nárastu ceny
zlaté mince
Unsplash/Zlaťáky.cz
  • Investori sa čoraz viac obracajú k zlatu
  • Toto sú dôvody prudkého nárastu ceny

Cena zlata v pondelok ráno pokračovala v raste a dosiahla nový historický vrchol. Ako informovala agentúra TASR, na londýnskej burze sa spotová cena zlata vyšplhala na 2 589,64 amerických dolárov (2 337,01 eura) za troyskú uncu (31,1 g), čo predstavuje doteraz najvyššiu zaznamenanú úroveň.

Hlavným hnacím motorom je očakávané zníženie úrokových sadzieb v USA. Po viacerých signáloch z Federálneho rezervného systému (Fed) sa trhové očakávania ustálili na predpoklade, že Fed v stredu (18. septembra) po skončení svojho dvojdňového zasadnutia oznámi prvé zníženie sadzieb od začiatku obdobia zvýšenej inflácie.

Vyhliadky na pokles úrokových sadzieb zároveň oslabili hodnotu amerického dolára, čo prispieva k ďalšiemu nárastu ceny zlata. Keďže zlato sa globálne obchoduje v dolároch, oslabenie tejto meny zlacňuje drahý kov v iných krajinách, čím sa zvyšuje dopyt po zlate a následne aj jeho cena.

Rastúci potenciál ceny zlata

Ako uvádza CNBC News, jedným z dôvodov, prečo investori v súčasnosti inklinujú k zlatu, je predpokladaný vývoj jeho ceny. Analytici a odborníci na finančných trhoch zdôrazňujú, že napriek nedávnym fluktuáciám má zlato značný potenciál na ďalší rast.

Dopyt po zlate rastie nielen zo strany individuálnych investorov, ale aj inštitúcií a centrálnych bánk, ktoré sa stále viac zameriavajú na zvyšovanie svojich zlatých rezerv. Zlato je však žiadané aj mimo tradičných investičných trhov, najmä v technológiách.

S rozvojom elektroniky a obnoviteľných zdrojov energie sa zlato čoraz viac využíva v priemyselných a technologických aplikáciách, čím sa rozširuje jeho využitie, čo vytvára dodatočný tlak na rast cien.

Zároveň je potrebné vziať do úvahy, že zlato je obmedzeným prírodným zdrojom. Celosvetová ťažba zlata v posledných rokoch zostáva stabilná a neočakáva sa jej výrazné zvýšenie v blízkej budúcnosti.

V dôsledku rastúceho dopytu a limitovanej ponuky má zlato potenciál na ďalšie zhodnocovanie. Niektorí experti dokonca predpovedajú, že cena tohto drahého kovu by mohla v krátkodobom horizonte prekročiť hranicu 3 000 dolárov za troyskú uncu.

Ochrana pred ekonomickými neistotami

Zlato sa tradične považuje za bezpečnú investíciu v čase politických a ekonomických neistôt, čo prehlbuje jeho význam ako stabilného uchovávateľa hodnoty počas globálnych kríz. V momentoch, keď geopolitické konflikty a neistoty narúšajú svetové trhy, stúpa jeho atraktivita v očiach investorov.

Vzhľadom na historickú úlohu zlata ako ochrany pred infláciou ho mnohí investori začleňujú do svojho portfólia ako preventívne opatrenie proti potenciálnym inflačným tlakom.

Zlato sa tiež vyznačuje mimoriadne vysokou likviditou, čo znamená, že ho možno rýchlo a efektívne premeniť na hotovosť, čo je obzvlášť atraktívne v obdobiach trhových výkyvov, keď sú iné aktíva menej dostupné alebo likvidné.

Napokon, zlato je celosvetovo uznávaným a vyhľadávaným aktívom. Na rozdiel od mnohých investícií, ktoré sú úzko späté s konkrétnymi ekonomikami alebo regiónmi, zlato funguje ako univerzálny uchovávateľ hodnoty naprieč hranicami.

Zdroje: Teraz, CNBC

Najnovšie videá

Trendové videá