Prastarý „prstový“ cvik zmení tvoj spánok na nepoznanie. Stačí poznať pár krokov, začať môžeš ihneď

  • Cvičenie mudra pomáha zlepšiť a skvalitniť spánok
  • Slovo pochádza zo starého indoárijského jazyka
Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Freepick/benzoix/yanalya
  • Cvičenie mudra pomáha zlepšiť a skvalitniť spánok
  • Slovo pochádza zo starého indoárijského jazyka

Joga „mudra“ je prastarý spôsob cvičenia. Nazýva sa aj prstová joga. Ide o špecifické gestá a pohyby ruky, ktoré sa využívajú pri praktizovaní jogy, ale aj v meditácii. Posilňuje sa tým telo, myseľ, vnútorný pokoj a celková pohoda. Existuje viacero druhov mudry. Každá z nich má inú symboliku, ktorá podporuje rozličné aspekty fyzického a duševného zdravia. 

Štúdia, ktorú uvádza portál Healthline, hovorí, že praktizovanie starovekého cvičenia Mudra by pomohlo zlepšiť a skvalitniť spánok. Okrem iného môže pomôcť ľuďom, ktorí trpia astmou alebo majú vysoký krvný tlak. 

Staroveká joga Mudra  

Slovo Mudra pochádza zo starého indoárijskeho jazyka (sanskrit) a znamená gesto, pečať alebo zámok. Odborníci na jogu píšu, že ide o gestá, ktoré sa robia za pomoci prstov. Každý prst na našej ruke predstavuje päť prvkov energií tela a prírody. Päť základných princípov tohto cvičenia, priestor, vzduch, voda, oheň a zem ovplyvňujú našu fyziologickú stavbu tela, píše portál happiesthealth

Palec predstavuje oheň, ukazovák vzduch, prostredník priestor, prstenník zem a malíček vodu.  

Mudry sa rozdeľujú na 5 druhov, a to: joginská mudra, duchovná mudra, liečebná mudra, náboženská mudra a obvyklá mudra. 

Zlepšenie spánku prostredníctvom jogy mudra  

Portál Healthline informuje, že naše ruky majú sieť nervov a nervových zakončení. Ľudia, ktorí praktizujú túto jogu, veria, že práve mudry dávajú impulz nervom, ktoré následne komunikujú s mozgom. 

Terapeutka jogy Elizabeth Huber vysvetľuje, že cvičenie jogy mudry uľahčuje tok energie v našom tele. „Mudry fungujú ako cesty na prebudenie mozgu.“

Výskumy v tejto oblasti sú obmedzené, no odborníci veria, že toto cvičenie sa používalo na odbúranie stresu v staroveku. Indické štúdie poukazujú na to, že cvičenie jogy je prospešné pri ochoreniach, ako je astma, zápaly, vysoký krvný tlak.

Dávnejšia štúdia sa zamerala na túto jogu ako pomôcku pri spánkovom apnoe. Výskumu sa zúčastnili ľudia, ktorí mali problémy s chrápaním a trpeli stredným spánkovým apnoe. Výsledkom štúdie, ktorej sa zúčastnilo 37 respondentov, je, že joga je účinný a racionálny doplnok pri problémoch so spánkom. 

Vykonávať toto cvičenie môžeš aj v posteli poležiačky, keďže ide o gestá, ktoré sa vytvárajú prstami. Portál Healthline uvádza názvy cvikov, ktoré je potrebné cvičiť pred spaním, čím sa skvalitní tvoj spánok.

Názvy cvikov mudry: Shakti Mudra, Prana Mudra, Chin Mudra, Gyana Mudra, Apan Mudra, Musti Mudra, Ushas Mudra.

Čo je spánkové apnoe?  

Spánkové apnoe je stav, kedy na dýchanie počas spánku častokrát zastaví a opätovne spustí. Tento stav zabraňuje tvojmu telu získať dostatočný kyslík. Poznáme dva druhy spánkového apnoe, a to: obštrukčné spánkové apnoe a centrálne spánkové apnoe.

K prvému typu dochádza, keď sa horné dýchacie cesty počas spánku zablokujú a nedochádza tak k okysličeniu. Druhý typ spánkového apnoe nastáva, keď mozog nevysiela potrebné signály na dýchanie, uvádza NHLBI

Zdroje: Healthline, happiesthealth, NCBI, NHLBI

Najnovšie videá

Trendové videá