Ako ďalej s home-officom? Veľké firmy ženú zamestnancov späť do kancelárií, mladá generácia dáva výpovede

Home office
Ilustračné foto: Home office, firma Canva/l g-stockstudio, filadendron

Autorom komentára je moderátor redakcie Startitup Adam Sipos.

Home office, kedysi exotická výhoda, dnes každodenná realita firiem. Už si ani nevieme predstaviť, že by sme ráno vstali, obliekli sa (nielen do pyžama, ale do niečoho reprezentatívneho) a vyrazili do kancelárie každý jeden deň v týždni.

Veď kto by chcel dobrovoľne vymeniť teplé papuče za formálne oblečenie? Firmy to však vnímajú inak. Áno, reálne chcú, aby sme sa opäť vrátili do kancelárií.

Prečo?

Lebo v kancelárii sa lepšie nasáva firemná kultúra. A nie, nehovorím o tých náhodných rozhovoroch pri kávovare o počasí, ale o tom, že firma sa stáva akousi druhou rodinou. Áno, tou hlučnou rodinou, ktorá vám hovorí, že by ste mali viac pracovať a menej skrolovať Instagram.

Firmy tvrdia, že v office sa buduje vzťah s kolegami a človek sa viac naviaže na tím aj spoločnosť. Možno je to pravda – nič neprepojí kolektív tak, ako spoločná túžba po konci pracovného dňa a po víkendovej pohodičke.

Skutočne však výskumy potvrdzujú, že čím viac zamestnanec vníma firemnú kultúru a čím viac trávi čas s kolegami, tým lepšie výkony podá. Tieto slová mi potvrdil aj Marcel Sedlák, šéf jednej z najväčších developerských spoločností na Slovensku HB Reavis. Celý rozhovor si môžete pozrieť tu v nedávnej časti relácie Let’s Talk Business.

Realita je však taká, že hybridný model sa stal novým normálom. Čo to znamená? Väčšinou ide o to, že tri dni vás šéf chce vidieť v office, kde môžete podávať výkony pod tlakom kolegov, a dva dni vám dovolí pracovať z domu, kde môžete „pracovať“ v teplákoch a medzi meetingami v rýchlosti vyvešať prádlo.

Mladá generácia chce zmenu

Hybrid je kompromis – zamestnávateľ má pocit, že vás aspoň časť týždňa drží pod kontrolou, a vy máte pocit, že ešte stále máte kúsok slobody.

Ale pozor, milí zamestnávatelia – nová generácia, tí mladí a dynamickí ľudia, ktorých chcete zúfalo zamestnať, už nie sú ochotní stráviť päť dní v týždni v kancelárii.

Vyrástli s flexibilnými podmienkami a očakávajú, že im niekto nechá slobodu. Ak ich budete nútiť do plného nasadenia v kancelárii, skončí to tak, že jediné, čo dostanete, sú prázdne stoličky.

Nedávny prieskum od Owl Labs ukázal, že 80 % zamestnancov preferuje hybridný model. Len 10 % z nich by bolo ochotných vrátiť sa plne do kancelárie. No ak vám to nestačí, Buffer, ďalšia známa firma, zistila, že až 97 % ľudí chce pracovať aspoň čiastočne na diaľku. Inými slovami, ak tlačíte na to, aby boli všetci v office, vaša budúca HR kríza sa už rysuje na obzore.

Hybrid je budúcnosť. Buď ho prijmete, alebo si zvyknete na hromady životopisov, ktoré po pohovoroch zmiznú rovnako rýchlo ako pracovná motivácia v piatok popoludní.

Text nie je autorským článkom Startitup. Vyjadruje názory autora, ktoré nereprezentujú názory redakcie.

Najnovšie videá

Trendové videá