Kontroverznému poslancovi Kotlárovi hrozí 20-tisícová pokuta. „Aj takéto zázraky sa stávajú,“ udrela Remišová

  • Peter Kotlár je o krok bližšie k viac ako 20-tisícovej pokute
  • Výbor Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie
Kotlár, peňaženka
Peter Kotlár, Ilustračná snímka Reprofoto:TASR/Martin Baumann, Canva
  • Peter Kotlár je o krok bližšie k viac ako 20-tisícovej pokute
  • Výbor Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie

Výbor Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodol, že začne konanie v prípade splnomocnenca vlády pre vyšetrovanie manažmentu pandémie Petra Kotlára. Kontroverzný politik je tak o krok bližšie k zaplateniu pokuty viac ako 20-tisíc eur. Informujú o tom Aktuality.sk.

Ako sme napísali ešte vo februári tohto roka, ortopéd a poslanec má porušovať zákon o nezlučiteľnosti funkcií, keďže je konateľom firmy OrtoRei. Táto firma sídli v Martine a poskytuje okrem iných komerčných činností aj zdravotnú starostlivosť v oblasti ortopédie.

Súhlas vo vlastných radoch

Peter Kotlár je poslancom SNS. Vo výbore Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií majú koaličné strany väčšinu. Výbor má presne 14 členov a až osem z nich je z koalície. Aj napriek tejto skutočnosti výbor rozhodol, že voči splnomocnencovi začne konanie. „Aj takéto zázraky sa stávajú,“ vyjadrila sa šéfka parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Veronika Remišová.

Kotlár sa stal konateľom spoločnosti OrtoRei v roku 2010. V roku 2023 zložil sľub poslanca, no pozície konateľa sa nevzdal, čo je problémom, lebo podľa ústavného zákona verejný činiteľ nesmie zastávať funkciu štatutárneho orgánu, teda byť napríklad konateľom firmy. 

Ak by poslanec neodstúpil z pozície konateľa hneď po vstupe do verejnej funkcie, stále by bol v zákonnej lehote. Poslanci však majú 30 dní na ukončenie činnosti konateľa či iného štatutárneho orgánu. Táto lehota však Kotlárovi uplynula 24. novembra.

Kotlár navrhuje covidovú amnestiu
zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ak by Kotlárova firma poskytovala iba zdravotnú starostlivosť, mohla by sa naňho vzťahovať výnimka zo zákona. Keďže však OrtoRei ako predmety svojej činnosti uvádza aj reklamné a marketingové služby či prenájom nehnuteľností, vytvára to problém.  

Práve po ukončení lehoty mala následne o osude Kotlára hovoriť predsedníčka parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, veronika Remišová. 

Pokuta viac ako 20-tisíc eur

„Výbor dnes voči pánovi Kotlárovi začal konanie. Hrozí mu pokuta šesť mesačných platov,“ povedala pre Aktuality.sk šéfka výboru Veronika Remišová (Hnutie Slovensko). V akej výške je teda táto pokuta? Poslanci v súčasnosti zarobia približne 4 000 eur, čo znamená, že Kotlárovi hrozí pokuta až 24-tisíc eur. Remišová sa vyjadrila, že o pokute budú ešte rozhodovať, a to na najbližšom zasadnutí výboru. Teraz nastal čas pre Kotlára vyjadriť sa k celej veci. 

Zopakuje sa osud Náhlika? 

Koaliční poslanci vo výbore už v minulosti ukázali, že nemusia stáť za „svojimi“. Napríklad v prípade poslanca Hlasu Petra Náhlika, ktorý čelil tvrdým následkom. Výbor sa v júni k prípadu Petra Náhlika, majiteľa vily využívanej prezidentom Petrom Pellegrinim, postavil nekompromisne. 

Náhlik totiž opomenul zahrnúť túto nehnuteľnosť do svojho majetkového priznania za rok 2022, čo výbor vyhodnotil ako porušenie zákona. Dôsledkom bolo udelenie pokuty vo výške troch priemerných mesačných platov v národnom hospodárstve, čo pre poslanca znamenalo povinnosť uhradiť viac ako štyritisíc eur.

Je nutné však pripomenúť, že keď mal výbor preskúmať Ficovo majetkové priznanie, v ktorom chýbali akékoľvek príjmy napriek kúpe luxusného bytu, koalícia ho podržala. Rovnaký scenár sa odohral aj v prípade Martiny Šimkovičovej, ktorá ako členka vlády vystupovala v mene konšpiračnej televízie Slovan. V oboch prípadoch koaliční poslanci vo výbore zablokovali akékoľvek vyšetrovanie.

Zdroje: Aktuality, Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá