Poslanci schválili nový „balíček” pre policajtov. Muži zákona dostanú aj príspevok v hodnote 5 000 eur

  • Poslanci schválili dlho avizované príspevky
  • Niektorí si prilepšia aj o 5-tisíc eur
  • Štát pomôže zamestnancom aj s bývaním
Polícia
Ilustračný obrázok TASR/František Iván
  • Poslanci schválili dlho avizované príspevky
  • Niektorí si prilepšia aj o 5-tisíc eur
  • Štát pomôže zamestnancom aj s bývaním

Poslanci schválili dlho avizovaný materiál o príspevkoch pre príslušníkov bezpečnostných zložiek. Tí budú po novom môcť získať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zavedú sa aj vyššie príspevky na bývanie ale aj osobné príplatky.

Ako informuje TASR, vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže a Železničnej polície. Novela mení aj zákon o finančnej správe. Novela má byť účinná od 1. októbra 2024 okrem niektorých ustanovení. Tieto ustanovenia majú byť účinné až od 1. januára 2025.

Príspevok až 5-tisíc eur

Novinky schválili v utorok 17. septembra poslanci Národnej rady (NR) SR. O materiáli rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Príspevky majú pomôcť s problémom v rámci personálnej situácie v týchto zložkách. Novela má zlepšiť podmienky odmeňovania, ale aj spôsob udržania príslušníkov. Príspevky sa zavedú aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy. Z tohto dôvodu sa novelizoval aj zákon o finančnej správe.

Čo presne zamestnanci získajú? Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5 000 eur. Ten bude môcť dostať policajt, ktorého služobný pomer vrátane služobného pomeru príslušníka v Ozbrojených silách SR, Hasičskom a záchrannom zbore, Horskej záchrannej službe alebo služobného pomeru ozbrojeného príslušníka finančnej správy bude trvať do 30. júna 2025 aspoň 20 rokov. Policajt bude následne povinný tri roky zotrvať v služobnom pomere.

Pribudol aj dočasný náborový príspevok vo výške 5 000 eur. Ten bude môcť získať policajt a ozbrojený príslušník finančnej správy v príprave, ktorého prvýkrát príjmu od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025. Policajt bude oň môcť požiadať až po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie. Podmienkou bude aj zotrvať v služobnom pomere päť rokov.

Ozbrojený príslušník finančnej správy bude môcť požiadať o tento príspevok až po získaní profesijného vzdelania. Na dočasný náborový príspevok bude mať nárok len ten, kto je v danom období prijatý do pomeru prvýkrát. Nárok naň teda nebude mať policajt, ktorý by bol od októbra do konca roka 2025 prijatý opätovne.

Príspevok na bývanie

Vďaka novele sa tiež zvyšuje príspevok na bývanie. Tento príspevok má slúžiť ako stabilizačný nástroj, a to najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie. Tento príspevok sa zvýši v priemere o 200 eur. Závisieť však bude výlučne od miesta výkonu štátnej služby. U ozbrojených príslušníkov finančnej správy nárok na príspevok na bývanie doteraz absentoval. Po novom však dostanú príspevok do výšky 700 eur mesačne.

„Ďalším motivačným a stabilizačným prvkom má byť aj možnosť priznania osobného príplatku príslušníkovi v prípravnej štátnej službe a dočasnej štátnej službe bezprostredne po prijatí,“ píše sa v materiáli. 

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá