Michal Šimečka končí vo funkcii, základná sadzba DPH pôjde rapídne hore /SNKZ #147

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 18. septembra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

V parlamente v utorok došlo k významnému rozhodnutiu. Poslanci odvolali Michala Šimečku, predsedu Progresívneho Slovenska, z funkcie podpredsedu Národnej rady. Hlasovanie bolo tesné – za odvolanie hlasovalo 76 poslancov zo 77 prítomných.

Líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka označil svoje odvolanie za osobnú pomstu Roberta Fica a prirovnal Ficovo konanie k praktikám Vladimíra Mečiara. Líder Progresívneho Slovenska reagoval ironicky na sociálnych sieťach a sľúbil, že bude naďalej pracovať na budovaní opozície.

Vláda Slovenskej republiky predstavila nový konsolidačný balík opatrení. Premiér Robert Fico oznámil zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 percent, pričom potraviny budú mať 19- percentnú sadzbu a základné potraviny 5-percentnú.

V rámci konsolidačných opatrení sa od budúceho roka chystajú významné zmeny v oblasti dopravy. Cena ročnej diaľničnej známky sa zvýši na 90 eur. Desaťdňová známka zlacnie na 10,80 eura, zatiaľ čo jednodňová zdražie na 8,10 eura. Mesačná známka zostane na úrovni 17 eur.

Po ničivých záplavách na Slovensku minister práce Erik Tomáš oznámil poskytnutie humanitárnej pomoci postihnutým obyvateľom a mestám. Výška podpory pre fyzické osoby bola nedávno zvýšená na 1 500 eur, pričom je možné o ňu požiadať aj opakovane v jednom kalendárnom roku.

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona, ktorá prinesie významné zmeny pre príslušníkov bezpečnostných zložiek. Od októbra 2024 budú môcť získať jednorazový stabilizačný príspevok vo výške 5000 eur, ak ich služobný pomer bude trvať aspoň 20 rokov do júna 2025. Podmienkou je zotrvanie v službe ďalšie tri roky.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová zvolala tlačovú konferenciu k situácii v Slovenskej národnej galérii. Kritizovala predchádzajúce vedenie SNG a SND, pričom poukázala na problémy so zatekaním v budovách.

Výbor Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie voči Petrovi Kotlárovi, splnomocnencovi vlády pre vyšetrovanie manažmentu pandémie. Dôvodom je jeho pozícia konateľa firmy OrtoRei, ktorú si ponechal aj po zvolení za poslanca. Táto situácia je v rozpore so zákonom o nezlučiteľnosti funkcií. Kotlárovi hrozí pokuta až 24-tisíc eur, čo predstavuje šesť mesačných platov poslanca.

Cena zlata dosiahla v pondelok ráno nový historický vrchol, keď sa na londýnskej burze vyšplhala na 2 589,64 amerických dolárov za troyskú uncu. Tento nárast je poháňaný očakávaním zníženia úrokových sadzieb v USA, čo zároveň oslabuje hodnotu amerického dolára. Zlato sa stáva čoraz atraktívnejším pre investorov z viacerých dôvodov.

Diaľničná známka bude výrazne drahšia

Konsolidáciu zaplatia aj vodiči. Od budúceho roka totiž zdraží diaľničná známka a to až na 90 eur. Rovnako tak si priplatia za diaľničné mýto autodopravcovia. Okrem toho sa zvýši ešte daň z motorových vozidiel pre osobné vozidlá. 

V rámci konsolidácie sa v neposlednom rade spomalí valorizácia platov zdravotníckych pracovníkov na dve percentá v budúcom roku. Okrem toho zmeny nastanú aj v rámci rodičovského dôchodku, ktorý sa nahradí takzvanou asignáciou. Znamená to, že to, čo mohli doteraz získavať neziskové organizácie budú môcť od roku 2026 aj rodičia.  

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického by aj napriek zvýšenej čiastke mala byť suma za ročnú diaľničnú známku najnižšia v rámci okolitých krajín. V rámci českej republiky si napríklad vodiči za ročnú známku zaplatia okolo 95,8 eura.

Minister taktiež oznámil, že by sa mala meniť aj cena desaťdňovej a novej jednodňovej diaľničnej známky. Cena mesačnej diaľničnej známky by mala v roku 2025 ostať na svojej terajšej úrovni, teda 17 eur. Desaťdňová diaľničná známka by mala zlacnieť zo sumy 12 eur na 10,8 eura, jednodňová známka by však mala zdražieť. Momentálne si za ňu vodiči zaplatia 5,4 eura, v budúcom roku to už bude 8,1 eura. Podľa Kamenického je však táto cena taktiež najnižšia v regióne.