Vládne konsolidačné opatrenia prinesú veľké zmeny: Živnostníkom pribudne nová povinnosť

  • Všetci živnostníci budú musieť mať podnikateľský účet
  • Ide o jeden z dôsledkov konsolidačných opatrení, ktoré pripravila vláda
Muž pracuje za notebookom.
Ilustračné foto Freepik/@freepik
  • Všetci živnostníci budú musieť mať podnikateľský účet
  • Ide o jeden z dôsledkov konsolidačných opatrení, ktoré pripravila vláda

Od 1. apríla čaká všetkých živnostníkov povinnosť zriadiť si podnikateľský účet. Doteraz mohli používať bežný účet, ktorý mali aj na osobné výdavky, ale to sa zmení v rámci nových opatrení na zníženie deficitu verejných financií.

Vláda totiž plánuje zaviesť daň z finančných transakcií, ktorá sa bude týkať aj živnostníkov. Minister financií Ladislav Kamenický uviedol, že podnikateľský účet bude nevyhnutný na to, aby živnostníci oddelili svoje súkromné financie od podnikateľských. Ak by ďalej využívali bežný účet, platili by daň aj za osobné transakcie. Ako informuje portál Finsider, povinnosť mať podnikateľský účet zabezpečí, že daň sa bude týkať iba platieb spojených s podnikaním.

Za výber hotovosti zaplatia dvojnásobok

Podnikatelia budú odvádzať daň z finančných transakcií, ktorá sa bude odvíjať od typu platby. Pri bezhotovostných prevodoch sa stanoví daň vo výške 0,35 % zo sumy. Na jednu transakciu bude pritom platiť strop 30 eur.

Ak sa podnikateľ rozhodne vybrať si peniaze v hotovosti, buď priamo v banke, alebo z bankomatu, bude platiť dvojnásobok – teda 0,7 %. Minister financií Ladislav Kamenický vysvetlil, že táto vyššia sadzba má odradiť podnikateľov od toho, aby prešli na používanie hotovosti vo veľkom.

Pri platbách kartou sa bude uplatňovať paušálny poplatok. Každý podnikateľ zaplatí 2 eurá ročne za každú platobnú kartu, pričom jednotlivé kartové transakcie už nebudú podliehať ďalšiemu zdaneniu.

Zvýšenie základnej sadzby DPH

Vláda okrem zavedenia dane z finančných transakcií pristupuje aj k iným opatreniam na stabilizáciu verejných financií. Ako sme ťa informovali, premiér oznámil zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 %, čo je súčasťou širšieho konsolidačného balíka.

„Dohodli sme sa, že pokiaľ ide o DPH, zavádzame základnú sadzbu DPH na 23 % s tým, že pokiaľ ide o všetky ostatné potraviny, pôjdu do 19-percentnej sadzby. Základné potraviny, kde sme zaviedli v minulosti 10 % DPH, pôjdu do 5 % sadzby DPH,“ povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) v utorok na tlačovej konferencii.

Základná sadzba DPH je momentálne na úrovni 20 %. Fico však uviedol, že pri kúpe spotrebičov ako chladnička, práčka či televízor sa bude uplatňovať zvýšená sadzba 23 %. Naopak, pri základných potravinách a liekoch klesne DPH na 5 %. Fico tento krok označil za rozumné riešenie.

Fico konsolidácia
zdroj: TASR/Dano Veselský

Podľa Fica pôjde o sociálne udržateľnú konsolidáciu. „Našli sme rovnováhu,“ uviedol Fico s tým, že každý v tomto štáte sa na konsolidáciu bude musieť poskladať. „Meníme parametre, pokiaľ pôjde o daňový bonus, rodičovský príspevok, ale na druhej strane sme schválili trinásty dôchodok,“ skonštatoval Fico.

Fico obhajoval opatrenia tým, že Slovensko chce byť solídnym partnerom v eurozóne. Chce nimi dokázať, že vie doručovať náročné rozhodnutia. Vládni predstavitelia na tlačovej konferencii opakovane hovorili, že verejné financie sú v zlom stave. Môžu za to podľa nich Igor Matovič (hnutie Slovensko), Edurad Heger (Demokrati), Richard Sulík (SaS), Jaroslav Naď (Demokrati) či Ľudovít Ódor.

V rámci koalície došlo aj k politickej dohode, keď ministerstvo obrany bude používať zo svojich zdrojov financie aj na civilné objekty. Časť zdrojov sa minister obrany rozhodol použiť na civilnú infraštruktúru, ako sú napríklad rekonštrukcie nemocníc alebo mostov.

Ďalšie vládne opatrenia

Minister financií oznámil ďalšie opatrenia, ktoré sa dotknú energetických firiem, rafinérií a mobilných operátorov. Tieto kroky majú do štátnej pokladnice priniesť približne 200 miliónov eur.

Energetické spoločnosti ministerstvo vníma ako dostatočne ziskové, a preto plánuje zvýšiť ich osobitný odvod. Tento krok by mal v nasledujúcom roku priniesť štátu dodatočných 156 miliónov eur. Rafinérie sa tiež nevyhnú novému odvodu, ktorý by mal do rozpočtu prispieť ďalšími 36 miliónmi eur.

Zvýšenie sadzby dane z príjmu na 22 % sa bude týkať firiem s príjmom nad 5 miliónov eur. Kamenický spomenul, že konsolidačný balík obsahuje 17 opatrení, ktoré majú zabezpečiť úsporu vo výške 2,7 miliardy eur. Táto suma je o miliardu vyššia, než čo pôvodne spomínal Fico.

Ďalšie opatrenie zasiahne ľudí s vyššími príjmami, ktorí budú mať znížený daňový bonus na deti, čo prinesie 170 miliónov eur ročne. Nový rodičovský dôchodok bude zapojený do 2 % z daní a jeho zavedenie plánujú na rok 2026, čím by sa štátne príjmy zvýšili o 200 miliónov eur ročne.

Sociálne odvody vysokopríjmových zamestnancov sa tiež zvýšia, čo má štátu priniesť ďalších 92 miliónov eur. Pre malé firmy sa zníži daňová sadzba z 15 % na 10 % a hranica zdaniteľných príjmov sa zvýši zo 60-tisíc na 100-tisíc eur.

Rovnaké zvýšenie hranice zdaniteľných príjmov čaká aj živnostníkov, pričom sadzba dane zostane na 15 %. Zníženie zrážkovej dane z dividend z 10 % na 7 % má podporiť podnikateľské prostredie.

Zdroje: Finsider, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá