Poznáš gaslighting alebo mansplaining? Obeťou manipulácií môžeš byť aj ty, takto to zistíš

  • Vzťahy nie sú vždy ružové a niekedy sa za nimi skrýva manipulácia
  • Zisti, čo je gaslighting a mansplaining a ako ich rozoznáš
Na snímke mansplaining alebo gaslighting muž a žena, sú po hádke
Ilustračné foto Freepik/Drazen Zigic
  • Vzťahy nie sú vždy ružové a niekedy sa za nimi skrýva manipulácia
  • Zisti, čo je gaslighting a mansplaining a ako ich rozoznáš

Možno si už zažil v živote situáciu, kedy si sa cítil, že to, čo si videl na vlastné oči, sa ti niekto snažil vyvrátiť.

Modelová situácia – tvoj partner ťa podviedol, nachytal si ho, no aj tak ťa presviedčal, že to nie je tak, ako to vyzerá, až si tomu uveril. V tých horších príkladoch ťa presvedčí aj o tom, že ho podvádzať donútil duch. Volá sa to gaslighting.

 

Čo je to gaslighting? 

Podľa portálu VeryWell Mind ide o formu manipulácie, ktorá sa často vyskytuje v násilných vzťahoch. Nie je to však pravidlo. Takto manipulovať ťa nemusí len násilný partner. Občas to vedia aj rodičia, kolegovia alebo priatelia. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Friends Videos (@thefriendsfy)

Podstatné zostáva, že ide o typ emocionálneho zneužívania, ktoré si neuvedomí každá obeť. Manipulátor totiž často zavádza a vytvorí falošný príbeh, ktorý toho druhého vie vykoľajiť a častokrát kvôli tomu spochybňuje svoje vlastné slová, úsudky alebo realitu. Situácia vie vyústiť až do takého štádia, že obeť emocionálneho manipulátora je od neho závislá. 

Súvisia spolu gaslighting a mansplaining? 

Portál Akčné Ženy vysvetľuje pojem mansplaining ako povýšenecké vysvetľovanie muža žene, pričom práve predpokladá, že o diskutovanej téme vie druhá strana menej než on. A to aj v prípade, že sa v tom úplne nevyzná. Samotný pojem vznikol zo spojený slov „man“ a „explaining“ čiže muž a vysvetľovanie. Gaslighting je v tomto podobný, no pojmy rovnaké nie sú. 

Rozdiel je hlavne v tom, že rolu v „mansplainingu“ zohrávajú zvyčajne muži, no „gaslightovať“ ťa môže aj žena. Gaslighting sa vyskytuje hlavne v romantických vzťahoch, mansplaining najčastejšie vidíš v zamestnaní. 

Ako rozpoznať tieto typy manipulácie a ako im zabrániť? 

Hoci gaslighting a mansplaining nie sú rovnaké pojmy, majú takmer identické znaky. Portál Healthline upozorňuje, že „gaslighter“ bude trvať na tom, že si niečo povedal, aj keď vieš, že si to nikdy nepovedal. Bude ti hovoriť, že si šialený, a klamať ti, aj keď vieš pravdu.

Takisto ho môžeš spoznať na základe týchto a podobných viet: „Vieš, že by som ti nehovoril tieto veci, keby mi na tebe nezáleží, že?“ Alebo: „Vždy všetko zveličuješ!“ Či dokonca: „Si normálny? To som nikdy nepovedal!“ A tvrdil by ti rovnaké veci, aj keby si mal videodôkaz o tom, ako tie veci, ktoré podľa neho nepovedal, povedal. 

Modelová situácia mansplainingu: Žena začne na porade v práci prednášať o nejakej oblasti, jej mužský kolega ju stopne a začne jej vysvetľovať základy javu, o ktorom rozpráva, pričom je evidentné, že tieto znalosti žena už má. Ako tomu teda zabrániť? Niekedy na to stačí upozorniť alebo povedať, že toto už vieš a nepotrebuješ to vysvetliť. Niekedy na svoje znalosti môžeš poukázať a muž si to možno uvedomí sám. 

Zdroje: VeryWell Mind, Healthline, Akčné ženy

Najnovšie videá

Trendové videá