Vláda odobrila kľúčové zmeny: Balík opatrení na konsolidáciu verejných financií dostal zelenú

  • Vláda schválila konsolidačný balíček s pripomienkami
  • Bližšie detaily má oznámiť minister financií Ladislav Kamenický
Na snímke zľava Matúš Šutaj Eštok, Robert Fico a Andrej Danko.
Ilustračné foto TASR/Dano Veselský
  • Vláda schválila konsolidačný balíček s pripomienkami
  • Bližšie detaily má oznámiť minister financií Ladislav Kamenický

Koalícia dosiahla dohodu na súbore opatrení, ktoré by mali priniesť konsolidáciu verejných financií v rozsahu 2,6 až 2,7 miliardy eur. Správu priniesla agentúra TASR.

Schválené s pripomienkami

Informáciu oznámil deň pred schválením návrhov premiér Robert Fico, predseda strany Smer-SD. Očakáva sa, že tieto kroky pomôžu znížiť deficit v budúcom roku na 4,7 % HDP. Medzi navrhované opatrenia patrí úprava sadzieb DPH, zavedenie novej dane pre firmy z finančných transakcií a zvýšenie dane z príjmu pre firmy od určitej úrovne príjmov.

V nadväznosti na túto dohodu vláda v stredu odobrila dva kľúčové návrhy zákonov zamerané na zlepšenie stavu verejných financií. Ide o rozsiahly legislatívny balík zahŕňajúci väčšinu plánovaných opatrení na ozdravenie rozpočtu v nasledujúcom roku a návrh zákona o dani z finančných transakcií. Pre obe právne normy kabinet navrhol zrýchlené prerokovanie v parlamente.

Hoci konkrétne znenie návrhov zatiaľ nebolo zverejnené, vláda ich schválila s pripomienkami. O modifikáciách, ktoré môžu pôvodné návrhy výrazne ovplyvniť, má po zasadnutí vlády informovať minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Tieto pripomienky by mohli vniesť nové svetlo do plánovaných opatrení a ich dopadu na verejné financie.

Vyššia podpora gastrosektora

Gastrosektor získa výraznú podporu prostredníctvom zníženej sadzby DPH, oznámil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí vlády. Táto úprava konsolidačného balíka si vyžiada dodatočných 110 miliónov eur, ktoré budú kompenzované zmenami v zdaňovaní finančných transakcií a právnických osôb.

„Dohodli sme sa na tom, že chceme viac podporiť gastro. Hovorili sme o tom, že ubytovanie by malo mať DPH na úrovni 5 %. Tam sa vraciame na 23 %. Ale podporíme gastro. Jedlo v reštauráciách, ktoré doteraz bolo nastavené v konsolidácii na úrovni 23 %, tak chceme znížiť na 5 %,“ priblížil Kamenický.

Zmeny sa dotknú aj nápojov v reštauráciách. Nealkoholické nápoje budú podliehať 19 % DPH, čo je v súlade so sadzbou v maloobchode. Pre alkoholické nápoje bude platiť základná 23 % sadzba DPH bez ohľadu na miesto predaja.

„Tento balík predstavuje výpadok okolo 110 miliónov eur. Tak ako som avizoval, celková konsolidácia bude na úrovni 2,7 miliardy eur a toto musíme dodržať, aby sme dodržali aj deficity a pravidlá, ktoré máme stanovené Európskou komisiou,“ zdôraznil Kamenický.

Na pokrytie výpadku príjmov sa pristúpi k úprave zdanenia finančných transakcií. Daň sa zvýši z 0,35 % na 0,40 %, pričom nový maximálny limit bude 40 eur namiesto pôvodných 30 eur. Zdanenie hotovostných výberov sa zvýši z 0,7 % na 0,8 %. Tieto opatrenia by mali priniesť dodatočných 80 miliónov eur.

Zvyšných 30 miliónov eur sa získa rozšírením okruhu firiem podliehajúcich 22 % dani z príjmu právnických osôb. Nová hranica zdaniteľného príjmu pre túto sadzbu sa zníži z 5 miliónov eur na 1 milión eur.

Obhajoba DPH na knihy

Minister financií Kamenický po zasadnutí vlády obhajoval aj včerajšie oznámenie, kedy povedal, že na knihy bude platiť vyššia DPH. Upozorňuje na to Denník N. Od apríla nového roka sa zvýši z 10 až na 23 percent. Pre porovnanie, v Česku je táto DPH nulová. Rovnako ako aj včera opakoval, že sú ku kroku donútení pristúpiť pre hospodárenie predchádzajúcich vlád. Dodal, že učebnice budú mať nižšiu sadzbu. Prízvukoval aj to, že zvýšenie DPH bolo aj medzi legovými kockami vlády Ľudovíta Ódora.

Šéf rezortu vyrukoval s tým, že zvýšenie DPH na knihy v minulosti navrhovala aj SaS. Pravdou ale je, že opozičná strana chcela znížiť DPH na reklamné letáky. Ako argument použil články, podľa ktorých chcela SaS zrušiť výnimky z 10-percentnej DPH na knihy, brožúry či tlačoviny. To však neznamenalo zvýšenie DPH na bežné knihy. Písal o tom napríklad portál tvnoviny.sk.

Minister financií Ladislav Kamenický obhajoval navrhované zvýšenie sadzby DPH na knihy z 10 na 23 percent. Vyčítal SaS, že zvýšenie navrhovala aj ona, hoci jej návrh z vlaňajšieho mája sa v skutočnosti týkal zníženia DPH na reklamné letáky.

V skutočnosti SaS navrhovali teda len zvýšenie, ktoré by sa týkalo tlačovín s vyšším obsahom reklamy. Tých sa sadzba 10 percent netýka.

Zdroje: TASR, Denník N, tvnoviny.sk, NR SR

Najnovšie videá

Trendové videá