Budeme mať 2. najvyššiu DPH na knihy v Európe. „Ja som odporcom zvyšovania DPH,“ tvrdil Fico

  • Základná sadzba DPH sa prudko zvýši
  • Pri knihách je to výrazný skok
Fico prichádza na rokovanie vlády
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) prichádza na 49. rokovanie vlády SR v Bratislave v stredu 18. septembra 2024. TASR/Jaroslav Novák
  • Základná sadzba DPH sa prudko zvýši
  • Pri knihách je to výrazný skok

„Ja som odporcom zvyšovania DPH,“ hovoril premiér Robert Fico (Smer-SD) ešte 5. apríla, keď opozičná strana SaS upozorňovala, že Ficova vláda chce zvýšiť DPH. Fico vtedy odkázal opozícii, aby „držala hubu“.

Teraz po schválení zvýšenia základnej sadzby DPH z 20 na 23 % súčasnou vládou, pripomína opozičné Progresívne Slovensko (PS) slová Fica a upozorňuje, že bežná trojčlenná rodina po schválených opatreniach zaplatí približne o 1 000 eur ročne viac.

Najviac sa zdražovanie dotkne podľa PS rodín s deťmi, špeciálne jednorodičov a mnohopočetných rodín. „Veľmi bolestivo pocítia nárast cien oblečenia, pohonných hmôt, bežnej spotreby domácnosti, ktorej sa nedá vyhnúť. Toto sa premiér a vláda snažia zakryť odvolávaním lídra opozície. Že porastie chudoba. A že pritom sami sebe zvyšujú platy a dávajú doživotné renty,“ zdôraznil líder PS Michal Šimečka.

Zmena názoru

Fico nie je jediným z vládnych predstaviteľov, ktorí rázne odmietali akékoľvek zvýšenie DPH. „DPH je najzlodejskejšia daň, akú štát môže od ľudí vyberať. Je to čisté parazitovanie na ľuďoch, ktorým štát už predtým zdanil ich zárobky a cez DPH ich ide zdierať druhýkrát, ak tieto zdanené peniaze chcú minúť na jedlo, život a vlastnú existenciu,“ písal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) ešte 3. mája 2021 na svojej sociálnej sieti.

Kroky a minulosť pripomína Tarabovi opozičná SaS na svojej sociálnej sieti. Taraba totiž aj vo viacerých diskusných reláciách staval svoju predvolebnú kampaň práve na zvyšovaní DPH, kde ho razantne odmietal.

„Zamestnávateľ musí ešte polovicu výplaty ľuďom zobrať a potom s týmito zarobenými, zdanenými peniazmi si idú kúpiť rožky, idú si kúpiť jedlo, idú deťom zaplatiť svietenie, elektrinu a štát im zoberie ďalších 20 % z kúpyschopnosti cez DPH,“ upozorňoval vtedy Taraba.

2. najvyššia DPH na knihy v Európe

Okrem iných opatrení sa zvýšenie DPH dotkne aj kníh, a to rapídne. Doteraz platila znížená sadzba na úrovni 10 %. Po schválenom konsolidačnom balíku bude nová základná sadzba DPH na knihy až 23 %. Spoločnosť pobúrili utorkové (17.9.) vyjadrenia ministra financií Ladislava Kanického (Smer-SD), ktorý povedal, že knihy sú „doménou bohatších vrstiev obyvateľstva“.

Denník N píše, že Slovensko tak bude mať druhú najvyššiu DPH na knihy v Európe. Podľa vydavateľa a predsedu Združenia vydavateľov a kníhkupcov ide o zvláštne nedorozumenie, keďže návrh vlády vychádza z nesprávnych predpokladov.

Na „nešťastné“ vyjadrenie Kamenického už reagoval aj prezident Peter Pellegrini, ktorý uviedol, že z kníh by sa nemal robiť symbol bohatých ľudí. „Štát so silným sociálnym cítením by mal vytvárať podmienky, aby vzdelanie aj v podobe kníh bolo všetkým čo najdostupnejšie a aby mal vďaka nemu v živote každý rovnakú štartovaciu čiaru.“

Kamenický sa však už voči tvrdeniu ohradil a povedal, že slová z tlačovej konferencie boli len účelovo dezinterpretované. „Povedal som, že podľa analýzy sa ukazuje, že vyššie príjmové skupiny vynakladajú viac peňazí na knihy. Nikdy som nepovedal, že ľudia s nižšími príjmami nepotrebujú mať knihy,“ povedal po rokovaní vlády.

Schválenie tohto opatrenia je však otázne, keďže nemá popularitu naprieč celou koalíciou. Poslanec SNS Roman Michelko totiž na svojej sociálnej sieti uviedol, že so zvyšovaním DPH na knihy nesúhlasí. „A rozhodne nesúhlasím, že si ich kupujú len bohatí ľudia. Možno bohatí duchom. Beriem to ako návrh, nie ako fakt,“ dodal Michelko.

Zmena v rodičovských dôchodkoch

Aj napriek tomu, že Fico sa ešte pred oficiálnym predstavením konsolidačného balíka viackrát vyjadril, že vláda nesiahne na sociálny štandard ľudí, menej peňazí dostanú aj seniori. Pri výpočte rodičovského dôchodku totiž vláda plánuje urobiť razantnú zmenu.

„Navrhuje sa vypustiť rodičovský dôchodok zo sociálneho poistenia a jeho nahradenie podielom zaplatenej dane z príjmov asignovanej pre rodičov. Preto sa z vecného rozsahu dôchodkových dávok uvedená dávka vypúšťa. Zároveň sa vypúšťajú aj ustanovenia upravujúce podmienky nároku a určenie sumy rodičovského dôchodku,“ uvádza sa v dôvodovej správe už schváleného návrhu vládou na zlepšovanie stavu verejných financií.

To znamená, že rodičovský dôchodok v súčasnej podobe končí. Nahradí ho asignácia 2 % z dane. V praxi budú môcť deti asignovať 2 percentá zo svojich daní neziskovým organizáciám a 2 percentá otcovi a ďalšie 2 matke. Asignovať budú môcť všetkým trom alebo si vybrať. 

„Za rok 2025 bude rodičovský dôchodok vyplatený až v roku 2026. Ak sa rozhodnete dať dve percentá každému z týchto troch kategórií, čiže otcovi, mame alebo neziskovému sektoru, nemôžete to kumulovať, teda nemôžete dať šesť percent len neziskovému sektoru alebo štyri percentá len mame,“ ozrejmil Kamenický.

Daň z finančných transakcií

V konsolidačnom balíku je viacero výrazných opatrení, jedno z nich je aj takzvaná transakčná daň. Od budúceho roku bude sadzba dane z finančných transakcií 0,4 %. Maximálny limit dane bude 40 eur, takže sa zvýši z pôvodne navrhovaných 30 eur.

Zdanenie výberov v hotovosti dosiahne 0,8 %, pôvodný návrh bol 0,7 %. Kamenický po rokovaní vlády uviedol, že táto daň prinesie do rozpočtu približne 700 miliónov eur. Vláda tiež v stredu navrhla parlamentu prerokovať právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní.

„Zámerom legislatívnej úpravy je zaťažiť debetné transakcie na účtoch právnických osôb, organizačných zložiek a fyzických osôb – podnikateľov, a to zavedením dane z finančných transakcií. Daň sa platí najmä z úhrad faktúr, z úhrad energií, zo splátok úverov,“ priblížilo v predkladacej správe k návrhu zákona ministerstvo financií.

Z návrhu zákona o dani z finančných transakcií, ktorý v stredu schválila vláda, vyplýva, že finančnou transakciou je platobná služba poskytovaná poskytovateľom platobných služieb, na základe príkazu alebo súhlasu daňovníka.

Transakčným účtom sa podľa návrhu zákona rozumie platobný účet daňovníka, ktorý je právnickou osobou alebo organizačnou zložkou zahraničnej osoby, ako aj platobný účet daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, na ktorom takýto daňovník vykonáva finančné transakcie súvisiace s jeho podnikaním.

Prečo odborníci pred daňou varujú a hovoria, že môže rapídne zvýšiť ceny tovarov a služieb, sa môžeš dočítať v našom článku.

Zdroje: archív Startitup, Instagram Štefan Kišš, Denník N, FB Tomáš Taraba, Instagram SaS, Úrad vlády SR, FB Roman Michelko

Najnovšie videá

Trendové videá