Slováci milujú smoothie, ale nepoznajú ich riziká. Zisti, ktoré verzie ti môžu uškodiť

  • Nápoj smoothie sa v posledných rokoch stal populárnym doplnkom v jedálničkoch
  • Základom každého dobrého nápoja je čerstvá zelenina a ovocie
žena, nápoj
Ilustračná fotografia Freepik
  • Nápoj smoothie sa v posledných rokoch stal populárnym doplnkom v jedálničkoch
  • Základom každého dobrého nápoja je čerstvá zelenina a ovocie

Ovocný alebo zeleninový nápoj smoothie sa v posledných rokoch stal populárnym doplnkom v jedálničkoch. Príprava hustého nápoja je veľmi jednoduchá a ponúka množstvo kombinácií chutí. Hľadáš perfektné občerstvenie po cvičení, ľahké raňajky či zdravý a chutný obed? potom je smoothie tá správna voľba pre teba.   

Základom každého dobrého nápoja je čerstvá zelenina a ovocie, ktoré môžeš doplniť napríklad o chia semienka a orechy. Zvyšuje sa tak nutričná hodnota smoothies.  

Ako uvádza portál The Telegraph, nie každé smoothie je také zdravé, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Niektoré verzie, ktoré si môžeš kúpiť v obchodných reťazcoch, obsahujú množstvo sladidiel, ktoré sa dajú prirovnať k šumivým nápojom. 

Čo je lepšie – smoothie alebo džús? 

Doktor Leeming tvrdí, že smoothies majú oproti džúsu jednu výhodu. Hoci je odšťavená zelenina a ovocie možno o čosi chutnejšie, pri tomto procese dochádza k odstráneniu dužiny, ktorá v sebe obsahuje množstvo vlákniny. Keďže príprava smoothies spočíva v mixovaní, je logické, že dužina ostáva v nápoji, tým pádom si zachováš veľké množstvo vlákniny.

Vláknina produkuje mastné kyseliny a vyživuje črevné mikróby. Je dôležitá pre zdravie našich čriev a mozgu. Doktor spomína, že vláknina pomáha znižovať riziko problémov so srdcovými chorobami, depresiou alebo cukrovkou, píše The Telegraph. 

Počas dňa je potrebné zjesť minimálne 30 g vlákniny.

Prečo môže byť teda smoothie nezdravé? 

Jeden háčik by sa tu však našiel. Odborník Dr. Leeming hovorí, že keď konzumuješ zeleninu a ovocie v jeho pôvodnom stave, zvýši sa objem v žalúdku a receptory signalizujú mozgu, že si sýty. Do smoothies sa primiešavajú aj iné ingrediencie, takže je pravdepodobné, že prijmeš viac, ako skutočne tvoje telo potrebuje.  

Pri konzumácii tohto nápoja je potrebné zvážiť aj hladinu cukru v krvi. Ľudia, ktorí majú problémy s cukrom, môžu mať na niektoré smoothies výraznú reakciu. Preto sa týmto osobám odporúča konzumácia celého ovocia. Keď sa vyrábajú ovocné a zeleninové šťavy, steny potravín sa rozkladajú, čím sa uvoľňuje väčšie množstvo cukru. Stanú sa z nich teda voľné cukry, uvádza British Heart Foundation.  

Ak si tento nápoj kupuješ v obchode, odporúča sa predtým pozrieť zloženie produktu. Mnohé z nich obsahujú emulgátory, pridané cukry a sladidlá a umelé farbivá a príchute.  

Čo všetko poskytuje smoothie? 

Ak nám má tento nápoj pomôcť, mal by obsahovať málo cukru. Ako uvádza portál zdravoteka.sk, tento nápoj nám prináša mnoho benefitov, ako sú: tekutiny, vitamíny, minerály, vláknina, energia, bielkoviny a podpora imunity. 

Vyvážená a nutrične hodnotná strava je základom zdravého životného štýlu. Pre správne pripravenie smoothie niektorí odborníci odporúčajú nekombinovať spolu zeleninu a ovocie. Ideálne je spojiť tri druhy ovocia alebo zeleniny. 

Zdroje: The Telegraph , British Heart Foundation, zdravoteka.sk

Najnovšie videá

Trendové videá