Prichádza La Niña. Sformoval sa nevídaný polárny vír: Výrazne ovplyvní zimu na Slovensku

  • Polárny vír môže výrazne ovplyvniť počasie počas nadchádzajúcej zimy
  • La Niña udrie čoskoro
extrémne počasie, aká bude zima
Ilustračná fotografia Canva/Kotenko, Canva/ shaunl
  • Polárny vír môže výrazne ovplyvniť počasie počas nadchádzajúcej zimy
  • La Niña udrie čoskoro

V uplynulých dňoch už počasie nevyzeralo ani zďaleka ako počas letných mesiacov. Slovensko trápili povodne pre extrémne dažde. Odborníci však varujú ešte pred niečím horším. Sformoval sa totiž polárny vír, ktorý má veľmi netradičné správanie, upozornili tvnoviny.sk.

Portál Severe Weather Europe uvádza, že vír sa vytvoril na severnom póle, no tento rok silnie pomalšie. Môže tak výrazne ovplyvniť nadchádzajúcu zimu.

Kedy nastúpi La Niña

Americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) zároveň predpovedá vysokú pravdepodobnosť nástupu javu La Niña v nadchádzajúcich zimných mesiacoch. Konkrétne ide o 79-percentnú šancu medzi novembrom a januárom. 

S predlžujúcimi sa polárnymi nocami a klesajúcimi teplotami sa vír pomaly rozvíja. Portál Climate tiež upozorňuje na možné dôsledky narušenia polárneho víru. Pripomína pritom, že v minulosti viedli takéto udalosti k vzniku mimoriadne silných zimných búrok v Európe a Severnej Amerike.

Odborníci však zatiaľ nedokážu s istotou predpovedať, či sa podobný scenár zopakuje aj v tejto sezóne. Severe Weather Europe naznačuje, že pomalšie formovanie víru by mohlo predznamenať chladnú zimu s bohatou snehovou nádielkou. Naopak, ak by sa vír vyvinul do intenzívnejšej podoby, mohli by sme očakávať miernejšie zimné teploty vďaka zosilnenej cirkulácii vzduchu.

V prípade, že by polárny vír zostal slabší, mohol by umožniť arktickému chladnému vzduchu preniknúť do južnejších oblastí. Tento scenár by potenciálne viedol k vzniku snehových búrok v európskych krajinách a Severnej Amerike počas zimného obdobia. Situácia okolo polárneho víru tak zostáva kľúčovým faktorom pri predpovediach charakteru nadchádzajúcej zimy.

Aká bude nadchádzajúca zima

Aj keď sú predpovede ešte nejasné, ako sme ťa už informovali, americkí klimatológovia z prestížneho Climate Prediction Center prišli s novou prognózou. Aj podľa ich modelov sa fenomén La Niña začne prejavovať už na jeseň.

La Niña nie je len abstraktný pojem. Tento klimatický jav má priamy vplyv na atmosférické podmienky v Európe. Narúša jemnú rovnováhu medzi tlakovými útvarmi nad Azorskými ostrovmi a Islandom, čo vedie k chladnejším zimám a väčšiemu množstvu zrážok.

Pre nás to v praxi znamená nielen nižšie teploty, ale aj vyššiu pravdepodobnosť snehových prikrývok. Odborníci z webu The Weather Outlook vysvetlili, prečo po doterajšom fenoméne El Niño prichádza na rad jeho „sestra“. 

„El Niño môže niekedy priniesť teplejšie zimy do Európy a Spojeného kráľovstva a La Niña obvykle prináša chladnejšie zimy, ale aby bolo jasno, oba javy môžu priniesť extrémne počasie do mnohých oblastí. Ide len o to, že ich účinky sú v závislosti od miesta obrátené,“ píšu.

Hoci tieto predpovede naznačujú, že zima 2024/2025 by mohla byť výrazne chladnejšia ako v posledných rokoch, je dôležité pristupovať k nim s istou dávkou opatrnosti. Dlhodobé meteorologické prognózy sú komplexné a môžu sa v priebehu času meniť v závislosti od nových dát a pozorovaní. Napriek tomu nezaškodí sa na silnú zimu pripraviť.

Klimatické výkyvy totiž ovplyvňujú aj Antarktídu, ktorá je známa ako najchladnejší kontinent na Zemi. Britský Národný inštitút pre polárny výskum informuje o mimoriadne dlhej vlne „horúčav“ počas antarktickej zimy, čo vyvoláva obavy medzi klimatológmi a environmentalistami.

Zdroje: tvnoviny.sk, Severe Weather Europe, Climate, archív Startitup, CPC, The Weather Outlook

Najnovšie videá

Trendové videá