Revolučný objav mení pohľad na liečbu depresie: Kľúč nájdeš v „remeslách starých mám“

  • Umenie, ale aj remeslá sú veľkou súčasťou ľudskej kultúry
  • Prostredníctvom umenia ľudia vyjadrujú svoje emócie, ktoré v sebe môžu často potláčať
remeslá starých mám
Ilustračná fotografia Canva/Maridav, SolStock
  • Umenie, ale aj remeslá sú veľkou súčasťou ľudskej kultúry
  • Prostredníctvom umenia ľudia vyjadrujú svoje emócie, ktoré v sebe môžu často potláčať

Umenie, ale aj remeslá sú veľkou súčasťou ľudskej kultúry. V dnešnej dobe je mnoho ľudí, ktorí čelia strachu, úzkostiam, ale aj depresiám. Kreatívne aktivity ako: maľovanie, kreslenie, tvorba keramiky či štrikovanie majú dobrý vplyv na naše duševné zdravie. Zlepšuje sa vďaka tomu psychický stav ľudí, ktorých trápia tieto problémy.

Prostredníctvom umenia ľudia vyjadrujú svoje emócie, ktoré v sebe môžu často potláčať. Fyzické činnosti, ako napríklad práca s hlinou či štrikovanie, spôsobujú relaxačné účinky na telo a myseľ. Ak si milovníkom umenia, toto by si mal určite vedieť. Nová štúdia, o ktorej informoval portál CNN, hovorí, že umenie, ale aj remeslá zlepšujú naše duševné zdravie. Zapájanie sa do rôznych tvorivých aktivít pomáha pri znižovaní stresu, čím sa vytvorí vnútorný pokoj a zmenší sa tým hladina kortizolu (stresového hormónu). 

Umenie a remeslá ako pomôcka pri duševnom zdraví 

Staršia štúdia pozorovala vplyv vizuálneho umenia na hladinu kortizolu. Výskumu sa zúčastnilo 39 zdravých respondentov. Účastníkom bola odobratá vzorka slín pred a po 45 minútach kreatívnej aktivity. Vzorkami sa zisťovala výška kortizolu. Výsledkom bolo, že praktizovanie umenia alebo remesiel štatisticky výrazne znížilo hladinu kortizolu. 

Štúdiu absolvovalo 39 respondentov vo veku 18 až 59 rokov. Z toho bolo 33 žien a 9 mužov. Test spočíval v tom, že účastníci mali vytvoriť umenie prostredníctvom fixiek, koláží alebo hliny.

Kognitívna psychologička, doktorka Helen Keyes hovorí: „Zapojenie sa do umenia a remesiel je cenovo dostupné. Možnosti, ako je pletenie a kreslenie, si vyžadujú len veľmi málo nástrojov a môžu byť pútavými a kreatívne napĺňajúcimi aktivitami,“ uvádza portál CNN. 

Nová štúdia tejto doktorky a výskumníkov, ktorá bola publikovaná v časopise Frontiers in Public Health, zistila presnejšie informácie. Zistilo sa, že zapojenie sa do tvorivých aktivít výrazne zvyšuje pohodu a že poskytuje zmysluplný priestor na vyjadrenie svojich emócií a lepší pocit úspechu.  

Analýza sa vytvárala na širokej škále umenia, namiesto toho, aby sa fixovala na konkrétne koníčky ľudí, keďže každý má rozličné preferencie. Výskumu sa zúčastnilo 7 128 respondentov, z čoho 37 % potvrdilo, že sa v priebehu nedávnej doby venovali aspoň jednej umeleckej či remeselnej činnosti. 

Šťastie a spokojnosť so životom korelovali s umeleckými aktivitami, avšak v novšej štúdii sa nepoukázalo to, že by umenie a remeslá mali vplyv na úzkostné stavy. Doktorka spomína, že pre toto zistenie je potrebná ďalšia štúdia, uvádza CNN.  

Toto sú štyri návrhy, ako využiť svoju kreatívnu stránku:

  • Premeň svoju myseľ tak, aby bola voči umeniu optimistická,
  • riskuj a skúšaj nové aktivity, až pokiaľ nenájdeš tú pravú,
  • rozvíjaj vzťahy s ľuďmi, ktorí sa venujú kreatívnym prácam, 
  • spomeň si, čo tvorivé si robil počas svojho detstva.

Čo je hormón kortizol? 

Ako uvádza portál pilulka, kortizol, ktorý sa nazýva aj hydrokortizón, je hormón, ktorý je dôležitý pre rôzne telesné funkcie. Produkuje ho kôra nadobličiek. Nejde len o stresový hormón, ale aj o zložku fyziologických procesov v našom tele. Hormón má v tele dôležitú úlohu nevyhnutnú pre zdravie a hydrokortizón.

Medzi hlavné účinky kortizolu patria: reakcia na stres, metabolická regulácia, regulácia imunitného systému a regulácia krvného tlaku. 

Zdroje: Frontiers, CNN, ncbi, pilulka

Najnovšie videá

Trendové videá