Revolučný objav v starostlivosti o vlasy: Obyčajná kefa môže byť kľúčom k zdraviu

  • Správna úprava vlasov nesúvisí len s rozčesávaním
  • Pri česaní sa distribuuje kožný maz, ktorý zabezpečuje rovnováhu pH pokožky
Starostlivosť o vlasy, kefa
Ilustračná fotografia Canva/olharomaniuk, Prostock-studio
  • Správna úprava vlasov nesúvisí len s rozčesávaním
  • Pri česaní sa distribuuje kožný maz, ktorý zabezpečuje rovnováhu pH pokožky

Súčasťou väčšiny domácností je kefa alebo hrebeň na vlasy. Tak ako sa staráme o svoje vlasy a pravidelne ich umývame, je potrebné čistiť a dezinfikovať prostriedok, ktorým si vlasy upravujeme. Ak si kefu nedostatočne čistíme, môže sa stať zdrojom nečistôt či rôznych baktérií. 

Mastné vlasy? Problém môže byť aj v kefe 

Portál The Independent píše, že ak máš pocit, že sa ti v poslednej dobe mastia vlasy, môže to byť spôsobené aj zlou starostlivosťou o kefu.

Certifikovaná trichologička zo spoločnosti Philip Kingsley pre portál uviedla, že kefy môžu byť pokryté rôznymi baktériami, rôznymi olejmi z vlasových prostriedkov, ktoré používame, alebo odumretými vlasovými bunkami. 

Správna úprava vlasov nesúvisí len s rozčesávaním. Pri česaní sa distribuuje kožný maz, ktorý zabezpečuje rovnováhu pH pokožky. Nevyčistená kefa môže poškodiť túto rovnováhu. 

Aby si sa vyhol rôznym zápalom, lupinám či podráždeniu, je dôležité si pravidelne správne čistiť kefu. Podľa portálu Foxnews je potrebné si ju vyčistiť aspoň raz za týždeň. Ide o priamočiaru rutinu, ktorá zohráva zásadnú úlohu pri udržiavaní funkčnosti kefy ako spoľahlivého nástroja na úpravu vlasov. 

Nesprávne čistenie či zanedbávanie vytvára živnú pôdu pre baktérie a plesne. Používanie takéhoto hrebeňa môže spôsobiť upchatie pórov. Znamená to, že vlasy budú pomalšie rásť, čo spôsobí podráždenie pokožky. 

Ako kefu vyčistiť 

Stalo sa ti už niekedy, že si na svojej kefe objavil sivé vlákna? Práve tieto malé čiastočky sú príznakom, že je čas dôkladne vyčistiť tvoju kefu. V skutočnosti ide o kombináciu nahromadeného mazu, lupín a odumretých kožných buniek.

„Ak je hrebeň alebo kefa už celá pokrytá týmito vláknami, je čas ju vyhodiť do koša,“ radí špecialistka Nicole Montalvo. 

Ako uvádza The Independent, správne umývanie kefy alebo hrebeňa na vlasy spočíva v tom, že si svoj šampón zmiešaš s teplou vodou, alebo použiješ dve polievkové lyžice sódy bikarbóny a zmiešaš s dvomi hrnčekmi teplej vody. Kefu nechaj ponorenú v prípravku 10 až 15 minút.

Ak má tvoj hrebeň alebo kefa jemné a tenké štetinky, použi na ich dôkladné umytie zubnú kefku. Následne ju nechaj vyschnúť na vzduchu. Neodporúča sa fúkanie fénom z dôvodu deformácie. 

Kingsley odporúča čistiť kefu každé 2 až 4 týždne.

Ak sa nevieš rozhodnúť, ako si vybrať správnu kefu na vlasy, kaderníci odporúčajú hrebeň alebo kefu, ktoré majú široko rozmiestnené štetiny. Je to k vlasom oveľa viac šetrnejšie. Na vlasy sa vyvíja menšie trenie, vďaka čomu sa vlasy menej lámu a štiepia.  

Vážnejší problém vypadávania vlasov 

Strata vlasov nesúvisí vždy len s nesprávnou starostlivosťou. V niektorých prípadoch môže ísť o vážnejší problém. Psychická záťaž jednotlivcov môže viesť k strate vlasov, k takzvanej alopécii. Ide o kožné ochorenie, ktoré ovplyvňuje všetky ochlpenia na ľudskom tele.

Je pravdepodobné, že za vznik tohto ochorenia môže aj genetika. Medzi hlavné faktory vzniku alopécie patria: stres, veľká strata hmotnosti, rodinná anamnéza, vek, zdravotné stavy ako diabetes či lupus, píše portál penoxal.sk

Ak chceme zabrániť vypadávaniu vlasov, na prvom mieste je, samozrejme, hygiena, ale nemusí byť dostačujúca. Je dôležité sa správne stravovať, doplniť si vitamín B a železo. Taktiež je potrebné si skontrolovať štítnu žľazu a hormonálnu rovnováhu. 

Zdroje: The Independent, Foxnews, penoxal.sk

Najnovšie videá

Trendové videá