Slováci sa búria, nie je to len vyššia DPH: Úplne nová daň sa týka aj tvojej výplaty, tvrdí expert

  • Daň z finančných transakcií sa svojím spôsobom dotkne každého Slováka
  • Zdaňujú sa zamestnávatelia a podnikatelia, no zaplatia viac za zamestnancov
Daň z finančných transakcií, Ladislav Kamenický
Ilustračné foto TASR/Jaroslav Novák, Archív Canva
  • Daň z finančných transakcií sa svojím spôsobom dotkne každého Slováka
  • Zdaňujú sa zamestnávatelia a podnikatelia, no zaplatia viac za zamestnancov

Okrem vyššej DPH sa na Slovensku od nového roka zavedú viaceré novinky, ktoré obyvateľov rozhodne nepotešia. Informovali sme ťa napríklad o výrazne drahšej diaľničnej známke, no dnes si vysvetlíme ďalší poplatok z dielne ministerstva financií. Ako totiž informoval šéf rezortu Laidslav Kamenický, od 1. januára 2025 sa začne platiť daň z finančných transakcií.

Čo to presne znamená? Štát začne zdaňovať platby z účtu na účet aj výbery hotovosti z bankomatov. Výška dane je nakoniec ešte vyššia, než sa uvádzalo v pôvodnom návrhu. Pri transakciách pôjde o 0,40 percenta namiesto 0,35 a pri výberoch z bankomatov o 0,8 percenta namiesto 0,7.

Priamo sa to netýka každého, no nepriamo áno

Daň z finančných transakcií sa týka len právnických osôb, organizačných zložiek zahraničnej osoby, ale aj daňovníkov ako fyzických osôb, ktoré vykonávajú finančné transakcie súvisiace so svojím podnikaním (napríklad mnohí živnostníci). Znamená to, že bežní zamestnanci ju priamo platiť nemajú. No aj tak ju zrejme istým spôsobom pocítia.

Inými slovami, daň z finančných transakcií mieri najmä na podnikateľov, firmy a zamestnávateľov. Keď ti napríklad firma, pre ktorú pracuješ, bude posielať plat na účet, štátu okrem klasických odvodov zaplatí aj poplatok za tento prevod.

Ako na sociálnej sieti vysvetlil bývalý podpredseda našej vlády a exposlanec europarlamentu Jozef Mihál, daňou vo výške 0,4 percenta sa zaťaží takmer každá transakcia, ktorú daňovník posiela zo svojho účtu na iný. V novom zákone sa to uvádza v § 4 ods. 1 písm. a).

Predstavme si, že ti zamestnávateľ pošle výplatu 1 200 eur v čistom, teda už po zaplatení odvodov, dane a podobne. Táto jednoduchá transakcia ho vyjde na 4,80 eur.

Okrem toho však povedzme, že si svojho zamestnávateľa požiadal, aby ti z výplaty zrážal napríklad 300 eur na sporenie alebo splátky. Keďže ide o ďalšiu transakciu, zamestnávateľ z nej zaplatí daň 1,20 eur. Každý mesiac ho teda vyjdeš 6 eur navyše. Predstav si, koľko máš kolegov, a pochopíš, že tvojho zamestnávateľa tieto nové poplatky rozhodne nepotešia.

„Len, aby ste vedeli, prečo sa bude po 1.1.2025 ťažšie baviť o zvýšení vašej mzdy,“ uzavrel Mihál.

700 miliónov pre štát

Daň z finančných transakcií by mala zabezpečiť pre rozpočet okolo 700 miliónov eur. Vláda v stredu zároveň navrhla parlamentu prerokovať právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní.

„Zámerom legislatívnej úpravy je zaťažiť debetné transakcie na účtoch právnických osôb, organizačných zložiek a fyzických osôb – podnikateľov, a to zavedením dane z finančných transakcií. Daň sa platí najmä z úhrad faktúr, z úhrad energií, zo splátok úverov,“ hovorí ministerstvo financií.

Ide o dodatok k zvýšeniu DPH na 23 percent, ktorý sa týka aj napríklad kníh, lebo tie si vraj kupujú skôr bohatí ľudia.

Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála

Najnovšie videá

Trendové videá