Neuveriteľné divadlo na oblohe: O pár dní dostane Zem celkom nový mesiac. Pribudne k nášmu hlavnému, poznáme dátum

  • Okolo Zeme bude kolovať nový mesiac
  • Minimesiac nesie názov 2024 PT5
Dva mesiace, nový mesiac nad Zemou, vesmír
Ilustračné foto Archív Canva
  • Okolo Zeme bude kolovať nový mesiac
  • Minimesiac nesie názov 2024 PT5

Koncom septembra budú okolo Zeme obiehať dva mesiace. Akoby. Skupina zvaná Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) totiž odhalila neveľký asteroid, ktorý by k našej planéte mal doraziť 29. septembra. A v jej obehu zotrvá takmer dva mesiace.

A teda na 57 dní dostane náš Mesiac nového – podstatne menšieho – kamaráta. Ako predpovedá skupina na svojom webe, minimesiac s názvom 2024 PT5 unikne zemskej gravitácii až 25. novembra.

Ak však chceš oba naše „mesiace“ spozorovať naraz, musíš sa na to poriadne pripraviť. Asteroid má totiž len 10-metrový priemer, podotýka Live Science.

Nejde o prvú takúto udalosť

Naša planéta si skutočne z času na čas zachytí ďalší „mesiac“. K niečomu takému došlo aj napríklad v rokoch 1981 a 2022, keď sa v jej obehu držal objekt 2022 NX 1. Ten bol dlhodobo spoločníkom našej planéty, až sa od nej nakoniec podľa astronómov odklonil.

„Zem môže pravidelne zachytávať asteroidy z populácie objektov Near-Earth (NEO) a ťahať ich na svoju obežnú dráhu, čím z nich robí minimesiace,“ napísali vedci v článku v časopise RNAAS.

Nedávno objavený 2024 PT5 pochádza z triedy Apollo a jeho cesta sa veľmi výrazne podobá ceste 2022 NX1. Čoskoro sa teda z neho môže stať minimesiac, podotýkajú experti.

NASA považuje akýkoľvek vesmírny objekt vo vzdialenosti približne 190 miliónov kilometrov od našej planéty za „objekt v blízkosti Zeme“. Objekt vo vzdialenosti približne 7,5 milióna kilometrov klasifikuje ako „potenciálne nebezpečný“.

Agentúra sleduje pomocou skupiny ATLAS polohy a obežné dráhy približne 28 000 asteroidov. Pri každom z nich odhadla ich trajektórie a podľa jej zistení naša planéta čelí len malému riziku apokalyptickej kolízie asteroidov. Ide o predpoveď na minimálne najbližších 100 rokov.

Podľa novej štúdie 2024 PT5 pravdepodobne pochádza z pásu asteroidov Arjuna. Ide o rôznorodú zmes vesmírnych skál, ktoré obiehajú okolo Slnka blízko našej planéty. Vzhľadom na to, že jeho obežná dráha je veľmi podobná tej našej, výpočty naznačujú, že asteroid bude okolo Zeme opäť obiehať aj v januári 2025 a potom niekedy v roku 2055.

Minimesiace však nie sú iba zaujímavosťou pre pozorovateľov asteroidov. Výskum totiž naznačuje, že skaly obsahujú cenné minerály a vodu. Možno ich využiť ako raketové palivo, čo z nich robí ideálne „odrazové mostíky“ pre spoločnosti pripravujúce sa na ťažbu asteroidov.

Čo sme zažili v septembri?

Ako sme ťa informovali v tomto článku, v noci z utorka na stredu (17. – 18. septembra) si mohol pozorovať úchvatné vesmírne divadlo. Mesiac sa dostal do splnu, pričom šlo o takzvaný superspln, prezývaný aj supermesiac. Zároveň sme mohli pozorovať aj čiastočné zatmenie Mesiaca.

Do splnu sa dostal v stredu nad ránom, o 04:34 hod a keďže šlo o superspln, javil sa o niečo väčší a jasnejší ako obvykle. Podľa NASA sa však javil tri dni – už od pondelka až do dnešného rána (19. septembra).

Zdroje: ATLAS, Live Science, RNAAS, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá