Stredná Európa zažíva najväčšie záplavy za posledné desaťročia. Vieme, aké sú jej následky pre ekonomiku

  • Predbežné odhady hovoria o škodách vo výške jednej miliardy eur
  • Česká vláda dokonca uvažuje o zmene rozpočtu na budúci rok
Czech_Republic_Floods718382072604
Záplavy dosiahli v mnohých častiach strednej Európy nevídané rozmery. TASR/AP/Darko Bandic
  • Predbežné odhady hovoria o škodách vo výške jednej miliardy eur
  • Česká vláda dokonca uvažuje o zmene rozpočtu na budúci rok

Už niekoľko dní prakticky musí celá stredná Európa bojovať s povodňami. Napriek tomu, že s najväčšou pravdepodobnosťou máme to najhoršie už za sebou, keďže meteorológovia nehlásia v najbližších dňoch takmer žiadne zrážky, podľa agentúry Reuters si vyčíňanie vodného živla vyžiadalo minimálne 22 obetí na životoch. 

Potopy zasiahli rozsiahle územie siahajúce od Rumunska až po Poľsko. Zatiaľ čo vody v mnohých oblastiach ustupovali, iní nervózne čakali, kým sa rieky vylejú z brehov.

Oblasť pozdĺž česko-poľskej hranice patrila medzi najviac zasiahnuté, pretože tryskajúce rieky naplnené troskami zdevastovali historické mestá, rúcali sa mosty a ničili domy.

Záplavy si vyžiadali sedem ľudských obetí v Rumunsku, kde od víkendu voda ustúpila. V Poľsku zomrelo sedem, v Rakúsku päť a v Česku ďalší traja ľudia. Okrem toho, desaťtisíce českých a poľských domácností zostali bez elektriny či dokonca pitnej vody. 

Obrovské finančné straty

Portál Euronews však upozorňuje na to, že najväčšie povodne za posledné desaťročia so sebou priniesli a prinášajú obrovské ekonomické straty. Prvé odhady ukazujú, že samotné náklady na súčasné povodne by mohli presiahnuť miliardu eur, ale presné náklady ešte nie sú zhrnuté, pretože prívalové dažde z búrky Boris neustále ovplyvňujú náš región a zanechávajú za sebou rastúci počet obetí a signifikantné škody.

Mario De Cicco, viceprezident globálneho hodnotenia poistenia a dôchodkov v spoločnosti Morningstar DBRS, pre spomínaný Euronews povedal: „Na základe najnovších dostupných informácií by najvyššie poistné straty mali byť zaznamenané v Českej republike, jednej z krajín najviac zasiahnutých nedávnymi nepriaznivými poveternostnými udalosťami.“ Dodal, že poistenie pre prípad živelných pohrôm je v krajine rozšírenejšie ako v ostatných postihnutých štátoch.

Príliš skoro odhadnúť dlhodobé dopady, tvrdí odborník

Čo sa týka jednotlivých štátov, Česká asociácia poisťovní uviedla, že prvý odhad nákladov na povodňové škody na poistenom majetku bol 678 milión eur. Česká vláda dokonca v súvislosti s prírodným živlom uvažuje o zmene rozpočtu na budúci rok.

V Maďarsku, konkrétne v mestách Visegrad a Szentendre, severne od Budapešti, úrady rozmiestnili mobilné hrádze, aby obmedzili záplavy z Dunaja. Budapešť sa pripravuje na to, že vody kulminujú blízko rekordných úrovní a uzavrela známy Margitin ostrov (Margit sziget), rekreačnú oblasť s hotelmi a reštauráciami.

Na Slovensku minister životného prostredia Tomáš Taraba uviedol, že hladina Dunaja kulminovala na úrovni takmer 10 metrov. Škody spôsobené povodňami v celej krajine sa podľa neho odhadujú na približne 20 miliónov eur.

Pre Euronews Grzegorz Dróżdż, trhový analytik spoločnosti Conotoxia Invest, objasnil, že celkové škody na infraštruktúre, budovách a majetku a zvýšenie výdavkov na záchranu a pomoc tiež môžu spustiť pokles výroby a ekonomickej aktivity.

„Tieto faktory zvyčajne vedú k negatívnemu vplyvu na rozpočty a obchod, ktorý sa prejavuje zvýšením deficitu a zhoršením obchodnej bilancie v dôsledku poklesu exportu a nárastu importu. Povodne, ktorým v súčasnosti čelia Poľsko, Česká republika a Rakúsko, budú teraz určite veľmi bolestivé a nákladné pre obyvateľstvo a negatívne ovplyvnia už aj tak zaťažené rozpočty.“

Na druhej strane, pokiaľ ide o celkový vplyv na ekonomiku, analytici Erste Group očakávajú obmedzený vplyv a dodávajú, že je príliš skoro na to, aby sme ho videli jasne predpovedať.

„Napríklad v Česku by sme videli, že kombinovaný ekonomický dopad súvisiaci so škodami na majetku a produkciou by mohol byť 0,2 – 0,5 % HDP, pričom celkový vplyv na rast HDP by bol oveľa menší, pravdepodobne na spodnej hranici tohto rozpätia,“ vyhlásila Katarzyna Rzentarzewska, hlavná makroanalytička Erste Group pre strednú a východnú Európu.

Zdroje: Euronews, Market Watch, Reuters

Najnovšie videá

Trendové videá