Revolučný výskum odhaľuje tajomstvo zdravého mozgu: Diéta MIND prináša nádej pre seniorov

  • MIND sa stala predmetom záujmu výskumníkov, ktorí sa venujú problémom so starnutím mozgu
  • Táto diéta bola vytvorená na znižovanie demencie v staršom veku
Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Freepik
  • MIND sa stala predmetom záujmu výskumníkov, ktorí sa venujú problémom so starnutím mozgu
  • Táto diéta bola vytvorená na znižovanie demencie v staršom veku

Výskum v oblasti stravy a zdravia mozgu či kognitívnych poklesov priniesol nové zaujímavé poznatky. Ako uvádza portál CNN, dodržiavanie stravy MIND počas desiatich rokov spôsobilo malé, ale významné kroky v znížení rizika vzniku problémov s pamäťou a mysľou. 

Práve táto strava sa stala predmetom záujmu výskumníkov, ktorí sa venujú problémom so starnutím mozgu. Hlavný doktor výskumu Russel Sawyer, uvádza, že táto diéta bola špecificky navrhnutá na boj proti znižovaniu kognitívnych funkcií.

Čo je diéta MIND? 

Slovo MIND je odvodené z anglického slova myseľ. Ako uvádza portál Healthline, táto diéta bola vytvorená na znižovanie demencie v staršom veku. Spájajú sa v nej aspekty dvoch diét, a to stredomorskej a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

DASH diéta sa voľne prekladá ako výživové prístupy na zastavenie hypertenzie. Táto diéta sa odporúča ľuďom, ktorí chcú predísť vysokému krvnému tlaku. Skladá sa z ovocia, zeleniny, chudého mäsa a celozrnných potravín. Vznikla na základe toho, že u ľudí, ktorí sa živia rastlinnou stravou, bol zistený v menšej miere vysoký krvný tlak. Diéta DASH je účinná preto, lebo obsahuje málo soli, píše portál fitnessrevolution

Portál Masticlife píše, že stredomorská diéta sa skladá z jedál, ktoré sú konzumované v blízkosti Stredozemného mora. Napríklad vo Francúzsku, Španielsku, Grécku a Taliansku. Je zložená z chudých a bohatých potravín ako ovocie, zelenina celozrnné výrobky a zdravé tuky. S mierou sa odporúča pri tejto diéte konzumovať vajcia, hydinu, syr a jogurt.  

Mnoho odborníkov sa vyjadruje, že práve tieto dve diéty sú najúčinnejšie, a preto sa stali základom pre diétu MIND. Pre túto životosprávu zatiaľ neexistujú žiadne presné pokyny. Medzi základné zložky tejto stravy patria zelená listová zelenina, iná zelenina, orechy, bobuľové ovocie, fazuľa, celé zrná, morské plody, hydina, olivový olej a víno. 

Medzi potraviny, ktoré by sa nemali konzumovať počas tejto diéty, patria: červené mäso, maslo a margarín, syry, vyprážané a rýchle jedlá, pečivo a sladkosti, píše CNN. 

Doktor David Katz, špecialista na preventívnu medicínu a medicínu životného štýlu, hovorí: „ Diéta MIND má všetky kľúčové vlastnosti, dôraz kladie skutočné jedlo, väčšinou rastliny, ktoré sú potrebné na zníženie systémového zápalu, uľahčenie chudnutia, zlepšenie zdravia mikrobiómu, zlepšenie inzulínovej rezistencie, zníženie zvýšených krvných lipidov (tukov) a spomalenie aterogenézy (upchávanie tepien).“

Ciele a výsledky výskumu

Výskumu, ktorý je publikovaný na portáli Neurology, sa zúčastnilo viac ako 14 000 respondentov v priemernom veku 64 rokov. Dôkladné dodržiavanie diéty malo súvislosť so zníženým rizikom kognitívneho poklesu u ženskej populácie, bez rozdielu toho, o akú rasu išlo. Lepšie výsledky tejto diéty však majú Afroameričania. 

Respondenti, ktorí dodržiavali diétu poctivo, mali o 4 % menšiu pravdepodobnosť vzniku problémov s pamäťou. U žien bola až o 6 % menšia pravdepodobnosť, uvádza CNN. 

Zdroje: CNN, Healthline, Neurology, fitnessrevolution, Masticlife

Najnovšie videá

Trendové videá