Nový výpočet penzií: Slovenskí dôchodcovia prídu o stovky eur. Vláda zavádza zásadné zmeny pre rodičov (PREHĽAD)

  • Nové pravidlá rodičovského dôchodku prinesú nižšie sumy dôchodku pre dôchodcov
  • Deti budú môcť rodičom prispieť dve percentá zo zaplatenej dane
Na snímke minister financií Ladislav Kamenický a premiér Robert Fico.
TASR/Jaroslav Novák, Freepik/wirestock
  • Nové pravidlá rodičovského dôchodku prinesú nižšie sumy dôchodku pre dôchodcov
  • Deti budú môcť rodičom prispieť dve percentá zo zaplatenej dane

Vláda Slovenskej republiky ohlásila zásadné zmeny v systéme rodičovského dôchodku. Podľa nových pravidiel sa nebude dôchodok počítať z platu detí, ale deti budú môcť poukázať dve percentá zo zaplatenej dane každému z rodičov.

Táto úprava prinesie úsporu 287 miliónov eur v štátnom rozpočte a zároveň poskytne rodičom nižší dôchodok v porovnaní s predchádzajúcimi podmienkami.

Deti budú mať zároveň možnosť poslať dve percentá z dane aj do neziskového sektoru, pričom suma sa nemôže kombinovať, teda deti nemôžu dať všetky percentá len jednému príjemcovi, napríklad mame alebo otcovi.

Ako bude vyzerať nový rodičovský dôchodok?

Ako informuje denník Pravda, nové pravidlá zavádzajú možnosť, aby pracujúce deti prispievali každému z rodičov dve percentá zo svojich zaplatených daní. Tento prístup znamená nárast z predchádzajúcich 1,5 % pre matku a 1,5 % pre otca.

Aj keď sa suma navýši, peniaze teraz nebudú pochádzať zo mzdy detí, ale zo zaplatených daní. To znamená, že celková suma, ktorú rodičia dostanú, bude nižšia, ako keby bola založená na mzde.

Výpočet sumy rodičovského dôchodku

  • Priemerná mzda: Ak dieťa zarába priemernú mzdu, teda 1 430 eur mesačne, ročný základ pre výpočet dane je približne 11 611,80 eur. Daň z tohto príjmu je 2 206,24 eur a dve percentá z tejto sumy predstavujú príspevok pre rodičov vo výške 44,12 eur ročne pre jedného rodiča.
  • Minimálna mzda: Pri minimálnej mzde (700 eur mesačne) rodič podľa starých pravidiel dostával 126 eur ročne pri rodičovskom bonuse. Po novom teda dve percentá z dane dieťaťa, ktoré v roku 2023 malo minimálnu mzdu, sú pre rodiča 7,26 eura.
  • Nadpriemerný príjem: Ak dieťa zarába mesačne 4 000 eur, jeho rodič by pri starom systéme dostal maximálne 282 eur ročne. Po novom by to zodpovedalo príspevku 140,81 eur ročne, čo je výrazný rozdiel.

Trinásty dôchodok a jeho vplyv

Minister financií Ladislav Kamenický upozorňuje, že seniori neprídu o finančné príspevky úplne, pretože dostanú plnohodnotný trinásty dôchodok. V roku 2024 bude tento dôchodok v maximálnej výške 606,30 eur.

Výplaty trinásteho dôchodku sa dotknú nielen starobných dôchodcov, ale aj poberateľov predčasného dôchodku, invalidného dôchodku, vdovského, vdoveckého a sirotského dôchodku.

Pre týchto dôchodcov bude trinásty dôchodok určený podľa priemernej sumy daného typu dôchodku z roku 2023. Minimálna garantovaná suma ale zostane na úrovni 300 eur. To znamená, že ak dôchodok určitého typu je nižší ako 300 eur, dôchodca dostane minimálne 300 eur.

Vplyv na verejné financie

Vláda odôvodňuje zmeny v rodičovskom dôchodku snahou ušetriť prostriedky zo štátneho rozpočtu. Opatrenia by mali priniesť úsporu až 287 miliónov eur, čo má prispieť k zlepšeniu stavu verejných financií, píše portál Finsider.

Očakáva sa, že tento krok ovplyvní hlavne dôchodcov, ktorí by bez zmien mohli získať až 309 eur od jedného dieťaťa ročne. V novej podobe rodičovského bonusu však pôjde o nižšiu sumu, čo môže pre viacerých dôchodcov znamenať zníženie príspevkov od detí.

Kritika zo strany opozície

Opozičný politik Igor Matovič kritizoval tieto zmeny, keď tvrdil, že vláda berie peniaze dôchodcom. Na to reagoval Kamenický, ktorý zdôraznil, že vláda vyplatila dôchodcom jednorazový príspevok vo výške 300 eur a plnohodnotný trinásty dôchodok, ktorý stál štátny rozpočet 823 miliónov eur.

Vláda teda prichádza so zmenami, ktoré majú zásadný vplyv na rodičovský dôchodok a jeho výšku. Hoci nové pravidlá majú šetriť prostriedky v rozpočte, pre viacerých dôchodcov to môže znamenať nižšie príjmy od ich detí. To môže byť pre niektorých finančne náročné.

Na druhej strane však vláda argumentuje, že zavedené úspory sú nevyhnutné na stabilizáciu verejných financií. Apeluje aj na to, že dôchodcom sú naďalej poskytované iné formy finančnej podpory, ako napríklad trinásty dôchodok.

Zdroje: Pravda, Finsider

Najnovšie videá

Trendové videá