VšZP sa ohradzuje proti obvineniam Nemocnice Bory: Ide o zásah do prepoisťovacej kampane, tvrdí poisťovňa

  • Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) odmieta postup Nemocnice Bory
  • Ohradzuje sa voči nepravdivým informáciám, ktoré zazneli v jej mediálnom stanovisku
Logo VšZP a nemonica Bory.
TASR/Pavol Zachar, TASR/Jaroslav Novák
  • Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) odmieta postup Nemocnice Bory
  • Ohradzuje sa voči nepravdivým informáciám, ktoré zazneli v jej mediálnom stanovisku

Neprimerané finančné požiadavky a nesprávny odhad budúcich nákladov – to sú hlavné výčitky Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) voči Nemocnici Bory. Poisťovňa sa ostro ohradila proti tvrdeniam nemocnice, ktoré považuje za zavádzajúce a nepravdivé, najmä v súvislosti s údajným obmedzovaním prístupu poistencov VšZP do zariadenia.

VšZP kritizuje nemocnicu za spustenie rozsiahlej kampane bez reálneho zhodnotenia svojich kapacít a personálnych možností. Zároveň poukazuje na nižší podiel hospitalizácií po ošetrení na urgentnom príjme v porovnaní s inými nemocnicami na Slovensku.

„Zastávame názor, že Nemocnica Bory neodhadla svoje budúce náklady a následne počas rokovaní uviedla neprimerané finančné požiadavky. Tiež máme za to, že napriek vedomiu, že nedisponuje dostatočnou kapacitou ani personálom, uskutočňovala Nemocnica Bory masívnu kampaň bez toho, aby reálne vyhodnotila svoje možnosti. Odmietame, aby zodpovednosť za situáciu, ktorá je dôsledkom série rozhodnutí predstaviteľov Nemocnice Bory, presúvala nemocnica na zdravotnú poisťovňu,“ uviedla VšZP vo svojom vyhlásení.

Napriek týmto výhradám poisťovňa uvádza, že medziročne navýšila nemocnici objem finančných prostriedkov na lôžkovú starostlivosť takmer trojnásobne.

Poisťovňa hovorí o ovplyvňovaní a zastrašovaní

VšZP vníma vyjadrenia nemocnice ako pokus o ovplyvnenie prepoisťovacej kampane a zastrašovanie. Poisťovňa ostro kritizuje využívanie pacientov ako prostriedku na zvýšenie finančných zdrojov nemocnice.

V snahe zabezpečiť svojim poistencom včasnú a primeranú starostlivosť, VšZP požiadala Nemocnicu Bory o zoznam poistencov objednaných na plánované hospitalizácie. Tento zoznam však doposiaľ neobdržala.

Poisťovňa zároveň ubezpečuje svojich klientov, že aktívne komunikuje s ďalšími nemocnicami v Bratislave, ktoré sú pripravené poskytnúť kvalitnú zdravotnú starostlivosť v rámci svojich možností.

VšZP dôrazne vyzýva Nemocnicu Bory, aby dodržiavala zmluvné podmienky a neinformovala pacientov nesprávne o ich nárokoch na zdravotnú starostlivosť. Celá situácia tak vyvoláva otázky o efektívnej komunikácii a spolupráci medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v prospech pacientov.

Zdroj: TS

Najnovšie videá

Trendové videá