Protest na podporu Kultúrneho štrajku ovládol námestia po celom Slovensku /SNKZ #149

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 20. septembra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Na Slovensku vo štvrtok konali protesty na podporu kultúrneho štrajku. V štrnástich mestách, vrátane Bratislavy, Košíc, Banskej Bystrice a Prešova, sa zhromaždili tisíce ľudí, aby vyjadrili svoj nesúhlas s aktuálnym smerovaním rezortu kultúry pod vedením ministerky Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

Od 1. januára 2025 vstúpi na Slovensku do platnosti nová daň z finančných transakcií. Táto daň sa bude týkať právnických osôb, organizačných zložiek zahraničných osôb a podnikateľov.

V košickej nemocnici v mestskej časti Šaca došlo k podozreniu na únik plynu, čo viedlo k evakuácii približne 200 pacientov z urgentného príjmu. Na miesto okamžite dorazili záchranné zložky, aby preverili situáciu.

Vláda Slovenskej republiky predstavila nové opatrenia v rámci konsolidačného balíka. Najvýraznejšou zmenou je zvýšenie základnej sadzby DPH na 23%. Premiér Robert Fico oznámil, že väčšina potravín bude mať 19% sadzbu, zatiaľ čo základné potraviny budú zdanené 5% sadzbou.

V centre pozornosti sa ocitol riaditeľ policajnej inšpekcie Branislav Zurian. Poslanec Juraj Šeliga zverejnil zápisnicu zo súdu, v ktorej svedok tvrdí, že ho Zurian v minulosti ako vyšetrovateľ fyzicky napadol a zastrašoval zbraňou pred výsluchom. Šeliga kritizuje návrh vlády povýšiť Zuriana na generála.

Nadácia Zastavme korupciu podáva podnet na Generálnu prokuratúru voči ministerke kultúry Martine Šimkovičovej. Dôvodom je podozrenie, že Šimkovičová neoprávnene pôsobila ako štatutárka Slovenského národného divadla po odvolaní jeho riaditeľa. Toto konanie je podľa právnej analýzy v rozpore so slovenskou legislatívou.

Európska komisia plánuje rozšíriť zákaz fajčenia vo vonkajších priestoroch. Podľa uniknutého dokumentu by sa zákaz mal týkať terás kaviarní, autobusových zastávok, letísk, verejnej dopravy a dokonca aj zoologických záhrad. Opatrenie sa vzťahuje aj na výrobky bez nikotínu a produkty uvoľňujúce dym či aerosól. 

V parlamente v stredu pokračovala 19. schôdza, kde poslanci diskutovali o novele zákona o podpore cestovného ruchu. Navrhuje sa nový príspevok na rozvoj turizmu a zrušenie investičnej pomoci v tejto oblasti.

Sociálna poisťovňa zaviedla novú platobnú bránu v systéme eSlužieb, čím výrazne zjednodušuje proces platby poistného pre zamestnávateľov. Táto inovácia umožňuje okamžitú úhradu poistného hneď po podaní mesačného výkazu, a to priamo v online prostredí poisťovne.

Legendárna heavymetalová skupina Iron Maiden ohlásila svetové turné „Run For Your Lives“, v rámci ktorého vystúpi aj v Bratislave. Koncert sa uskutoční 1. júna 2025 v Tipos Aréne Zimného štadióna Ondreja Nepelu a bude oslavou 50. výročia založenia kapely.

Šimkovičovú má riešiť prokuratúra

Na ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS) podáva Nadácia Zastavme korupciu podnet na Generálnu prokuratúru. Ako na sociálnej sieti informuje novinárka a členka Nadácie Xénia Makarová, šéfka rezortu riadila Slovenské národné divadlo (SND). Napriek tomu, že jej to zákon neumožňuje, po odvolaní jeho šéfa Mateja Drličku sama pôsobila ako štatutárka divadla.

Makarová podotýka, že pod rezort kultúry spadá 30 rôznych šéfov organizácií a Šimkovičová ich za rok vymenila už takmer tretinu. Generálna prokuratúra má podľa Nadácie preskúmať zákonnosť ministerkinho postupu.

Zastavme korupciu ďalej podotýka, že Šimkovičová je menej transparentná než jej predchodcovia. „Cez zmenu zákonov si dokonca posilnila možnosť odvolať ich skôr a bez uvedenia dôvodu,“ pripomína Makarová.

Ministerstvo sa pod jej vedením začalo angažovať vo Fonde na podporu umenia, posilnilo v ňom svoj vplyv a nakoniec to všetko viedlo k zabrzdeniu prerozdelenia peňazí. A meškajúce financie môžu znamenať existenčné problémy pre niektoré z dotknutých organizácií.

„Eurokomisárka Věra Jourová už písala ministerke, že Brusel, ktorý tiež prispieva eurofondmi na slovenskú kultúru, pozorne sleduje zmeny vo verejnoprávnej televízii. Jourová sa obáva zníženia nezávislosti televízie na úkor politik,“ dopĺňa Makarová.