Momenty hrôzy na bratislavskom sídlisku: Dieťa spadlo do neoznačenej šachty na pozemku Penty

  • Vyťahovala ho mama s pomocou susedy
  • Pozemok patrí spoločnosti Penta Real Estate
  • Rodina bude žalovať neznámeho páchateľa
Na snímke Karin so svojim synom, na druhej vytiahnuté okuliare a gumáky zo šachty.
Šachta nebola nijak označená, na druhý deň z nej vytiahli Karinine okuliare a chlapcove gumáky. Archív rodiny
  • Vyťahovala ho mama s pomocou susedy
  • Pozemok patrí spoločnosti Penta Real Estate
  • Rodina bude žalovať neznámeho páchateľa

Obyčajná prechádzka so psom, ktorá mohla skončiť tragédiou. Keď sa Karin so svojím synčekom a psom prechádzali v okolí domu, ani jej nenapadlo, že bude o chvíľku bojovať o jeho život. Na sociálnej sieti zverejnila príspevok, kde opisuje, ako malý chlapec spadol do tmavej šachty. Tá nebola nijak označená, aj napriek tomu, že vyhláška zhotoviteľovi jej označenie nariaďuje.

Startitup kontaktoval rodičov malého chlapca, ale aj investičnú skupinu Penta.

Boj o život

Karin hneď na úvod píše, že ide o vážnu príhodu a vyzýva ľudí, aby si dávali pozor na seba, svoje deti aj blízkych. Píše, že so synom Teom sa v utorok znovu narodili. Ďakuje pohotovej susede, ktorej sú podľa slov vystrašenej mamy malého chlapca navždy zaviazaní. Nebyť jej, mohli byť obidvaja už na „druhom svete“, dodala s tým, že zareagovali, našťastie, duchaprítomne a pohotovo.

V utorok večer vyšla neďaleko od bytovky v časti Bory kvôli bežnému večernému venčeniu. Medzi vchodom, na trávnatej ploche medzi nemocnicou a bytovkou, v ktorej rodina býva, sa malý Teo prepadol do šachty s vodou.

„Šachta nebola prekrytá ani označená. Z viacerých strán to vyzerá len ako trávnatý výbežok, viac-menej porastený burinou s nejakou latou. Takto je tu od augusta 2023, odkedy tu bývame,“ napísala.

FOTO Malý Teo spadol do nezakrytej šachty plnej vody

Žena zdôrazňuje, že pozemky patria Pente. Tvrdí, že investičná spoločnosť si jamy všimla až vtedy, keď tam spadol chlapec.

„Šachta má cca 1,5 metra, vnútri je okolo 80 až 90 cm vody a Teo má 98 cm na výšku. Priemer šachty je cca 50 cm, čiže som sa tam ledva hlavou dolu vošla a lovila ho. Bol v absolútnom šoku, potichu, nehovoril, neplakal,“ popisuje desivý zážitok.

Nečakaná pomoc

Mama chlapca hovorí, že len vďaka tomu, že Teo nespanikáril, tak nevdýchol vodu a prežil. Zatiaľ ju pár minút za členok držala suseda. Približne tri minúty držala 80 kilogramov mŕtvej váhy, píše Karin o nečakanej pomoci od susedky. Označila ju za hrdinku.

„Show ako z hororu, ale sme živí a zdraví. Keď toto píšem, trasiem sa – od zlosti aj od toho pohľadu, čo sa mi naskytol. Tma, voda, ticho,“ opísala.

Pente vyčíta, že postavili stovky bytov a nemocnicu, ale nedokázali zabezpečiť triviálnu bezpečnosť občanov. „Len tak si napochodujú potichu v noci za tmy to ohradiť a ostatným susedom nepovedia ani slovko,“ dodala. Píše tiež, že podali spolu s mužom trestné oznámenie. Konanie voči neznámemu páchateľovi sa už začalo.

Na záver vyzýva ľudí, aby sa nebáli, boli aktívni a ozvali sa proti neprávostiam a nebezpečenstvám.

Spoločnosť reaguje

O stanovisko sme požiadali aj Penta Real Estate, ktorej pozemky patria a šachtu neoznačili ani nezakryli. Hneď na začiatku sa ospravedlňujú a dodávajú, že ich mrzí, že bolo ohrozené zdravie dieťaťa.

Pre Startitup uviedli, že aktuálne v rámci interného šetrenia zhromažďujú všetky podklady, aby zistili, prečo šachta nebola z pozemku v blízkosti obytnej zóny odstránená už skôr. Zároveň v tomto čase aktívne prebieha zásyp šachty a jej úplné odstránenie.

Dodávajú, že od chvíle, keď sa ako vlastník pozemku dozvedeli o tom, čo sa stalo, začali okamžite vykonávať úkony za účelom preverenia situácie.

„Miesto tohto incidentu sme ešte v ten večer operatívne ohradili, aby do momentu vykonania stavebných úprav pozemku nemohlo dôjsť k ďalším nehodám. Okrem iného sme ešte v ten večer kontaktovali poškodenú rodinu a nasledujúci deň navštívili poškodenú rodinu osobne,“ uvádzajú v stanovisku.

Penta tvrdí, že poškodenej rodine sa ospravedlnili a vyjadrili ochotu nahradiť akúkoľvek vzniknutú škodu, vrátane poskytnutia inej pomoci, ktorú budú poškodení ochotní od nich prijať.

„Sme zároveň pripravení reagovať na všetky požiadavky štátnych orgánov a pri prešetrení situácie budeme plne súčinní. V najbližších dňoch vykonáme na všetkých pozemkoch v oblasti Bory dôkladnú kontrolu a prípadne aj ďalšie úpravy pozemkov, aby sa podobná situácia v budúcnosti nemohla zopakovať,“ doplnili.

Opäť dodávajú, že sa „za spôsobenú situáciu poškodenej rodine ešte úprimne ospravedlňujú“.

S Pentou komunikujú

Po incidente sme sa spojili aj so samotnou rodinou, ktorá nám potvrdila, že s Pentou sú v kontakte. Zároveň nám poskytli aj fotografie z miesta, kde sa udalosť odohrala. Včera boli prítomní pri odsávaní vody zo šachty, pričom pracovníci vytiahli Karinine dioptrické okuliare aj gumáky malého Tea.

Situáciu riešia právnou cestou. „Vo veci bolo podané trestné oznámenie a čakáme, aký bude jeho výsledok. Zatiaľ sme nedostali oficiálne vyjadrenie Penty. Evidujeme len hromadný mail na všetkých vlastníkov bytov, ktorý bol zaslaný po zvýšenej vlne záujmu médií a ľudí na sociálnych sieťach,“ uviedli pre Startitup.

Veria, že je absolútnou prioritou developera, aby sa nič podobné v budúcnosti na ich projektoch neopakovalo.

Zdroje: Startitup, Instagram/kariniatko, sompuccini, NR SR

Najnovšie videá

Trendové videá