V parlamente pokračuje 19. schôdza. Rokovanie otvoril Maroš Žilinka, opozícia ho tvrdo skritizovala

  • V piatok pokračuje 19. schôdza NR SR
  • Startitup situáciu sleduje priamo v parlamente
19. schôdza NR SR
Startitup/Ján Gondáš
  • V piatok pokračuje 19. schôdza NR SR
  • Startitup situáciu sleduje priamo v parlamente

Poslanci sa v piatok (20.9.) vrátili do parlamentných lavíc. Rokovanie odštartovali vystúpením generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý v pléne predložil správu o činnosti prokuratúry za rok 2023. Okrem toho majú na programe aj ďalšie výročné správy. 

Startitup situáciu sleduje priamo v parlamente.

Opozícia tvrdo skritizovala Žilinku, generálny prokurátor sa voči tomu ohradil

Generálny prokurátor Žilinka vo svojej správe upozornil, že aj v minulom roku dominovala majetková trestná činnosť, pričom výrazný nárast bol zaznamenaný pri trestnej činnosti páchanou vo virtuálnom prostredí prostredníctvom počítačových sietí, najmä v súvislosti s podvodmi.

Podľa programu by sa plénum malo zaoberať aj správou o činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím, hodnotením plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti, ako aj žiadosťou Úradu inšpekčnej služby o zbavenie povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Národného bezpečnostného úradu.

„Generálny prokurátor vždy vstúpil do politických súbojov a jednoznačne tak robí dnes,“ vyhlásila na margo Maroša Žilinku poslankyňa Mária Kolíková (SaS). „Paragraf (363, pozn. red.) je zle nastavený. Bol upravovaný účelovo tak, aby mohol byť použitý svojvoľne na akýkoľvek prípad. (Žilinka, pozn. red.) Ani raz nepovedal, že ho treba upraviť. Môže ho použiť na akýkoľvek prípad, akýmkoľvek spôsobom,“ zase kritizoval poslanec Branislav Vančo (PS).

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa v reakcii ohradil voči tvrdeniam opozičných poslancov.

Minister Šutaj Eštok predstavil nové pasy

Už v júni sme ťa informovali o pláne rezortu vnútra začať vydávať nové občianske preukazy. Tentokrát sa zmeny týkajú aj cestovných pasov. Ministerstvo vnútra v piatok (20.9.) oznámilo, že od tohto týždňa začína vydávať pasy s úplne novým dizajnom. Informáciu zverejnili na tlačovej konferencii, ktorej sa zúčastnil aj minister Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Záznam z konferencie si môžeš pozrieť na našom kanáli.

Šéf rezortu na tlačovej konferencii pochválil nielen moderné bezpečnostné prvky, ale aj nový dizajn pasov. Matúš Šutaj Eštok uviedol, že na rozdiel od starších verzií, tieto nové pasy majú „symboly našej ľudovej kultúry a národa“. 

Dôležitým bezpečnostným prvkom nových pasov je, ako to minister nazval, „moderný čip 21. storočia“. Tento čip predstavuje výrazný technologický pokrok, ktorý má zvýšiť ochranu a bezpečnosť dokladov. Nový dizajn pasu obsahuje viacero symbolov Slovenska.

Na stranách sa nachádza lipový list v národných farbách, vrch Kriváň a medzi najviditeľnejšie zmeny patrí umiestnenie štátneho znaku pri fotografii občana. Okrem toho je na stranách vyobrazených aj osem krajských miest a pamiatky UNESCO, ktoré reprezentujú kultúrne dedičstvo Slovenska.

„Každý Slovák môže s hrdosťou otvoriť pasy kdekoľvek na Slovensku a odprezentovať sa s takýmto maličkým detailom, že nosí Slovensko pri srdci,“ vyhlásil minister vnútra. Matúš Šutaj Eštok ubezpečil, že nový systém by mal garantovať plynulé a včasné vydávanie pasov pre všetkých žiadateľov.

Zavedené technologické a organizačné zmeny majú zabezpečiť, aby proces prebiehal bez zbytočných prieťahov. Viac sa dozvieš v tomto článku.

Zdroje: TASR, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá