FOTO: Minister Šutaj Eštok predstavil nové cestovné pasy. Chváli vyobrazený lipový kvet či Kriváň

  • Ministerstvo vnútra predstavilo nové moderné pasy
  • Šéf rezortu Šutaj Eštok vyzdvihuje symboly našej kultúry a národa
Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a nový slovenský cestovný pas.
Rezort vnútra predstavil nové pasy. TASR/Jaroslav Novák, Startitup
  • Ministerstvo vnútra predstavilo nové moderné pasy
  • Šéf rezortu Šutaj Eštok vyzdvihuje symboly našej kultúry a národa

Už v júni sme ťa informovali o tom, že rezort plánuje začať vydávať nové občianske preukazy. Teraz došlo aj na cestovné pasy.

V piatok ministerstvo vnútra oznámilo, že od tohto týždňa začínajú vydávať pasy s úplne novým dizajnom. Uviedli to na čele s ministrom Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) na piatkovej tlačovej konferencii. Jej záznam si môžeš pozrieť na našom kanáli.

Národné pasy

Šéf rezortu chválil na tlačovke okrem moderných bezpečnostných prvkov aj dizajn. Šutaj Eštok povedal, že na rozdiel od starých pasov, tieto nové obsahujú „symboly našej ľudovej kultúry a národa“. Dôležitým bezpečnostným prvkom je „moderný čip 21. storočia“, ako ho sám minister nazval.

Na stranách pasu sa nachádzajú lipový list v našej trikolóre aj vrch Kriváň. Za jednu z najviditeľnejších zmien považuje, že pri fotografii občana je vyobrazený štátny znak. Okrem lipového kvetu nájdeš na stranách aj osem krajských miest či pamiatky UNESCO na Slovensku.

„Každý Slovák môže s hrdosťou otvoriť pasy kdekoľvek na Slovensku a odprezentovať sa s takýmto maličkým detailom, že nosí Slovensko pri srdci,“ uviedol minister. Zároveň dodal, že počas jeho ministrovania sa podarilo vydať pasy lacnejšie ako za predchádzajúcich ministrov a opäť kritizoval vládu Ľudovíta Ódora.

Takto vyzerajú nové pasy.
zdroj: Startitup

Prízvukoval, že sa už nemôže zopakovať situácia, keď v lete desiatky občanov čakali na doklady dlhšie ako mali, pretože štát nedokázal cestovné doklady vydávať načas. Spomínal situáciu najmä z Bratislavského kraja, kde ľudia hodiny čakali v dlhých radoch na vybavenie dokladov. Písali sme o tom aj v tomto článku.

Šutaj Eštok ubezpečuje, že nový systém by mal zabezpečiť plynulé a včasné vydávanie pasov pre všetkých žiadateľov.

Budú bezpečnejšie

Slovenské pasy vstupujú do novej éry. TASR informuje, že sa začali vydávať už od utorka 17. septembra cestovné doklady s inovatívnym dizajnom a vylepšenými bezpečnostnými prvkami. Tieto zmeny predstavujú významný krok vpred v oblasti ochrany identity a boja proti falšovaniu, tvrdí rezort.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s hrdosťou prezentoval nové pasy a vyzdvihol ich vzhľad. „Myslím si, že tento dizajn nových moderných slovenských pasov je hodný 21. storočia. Čo je najdôležitejšie, je k dispozícii pre ľudí a nebude hroziť stav, aký tu v lete bol, že by tu niekto nedostal svoj cestovný doklad v zákonom stanovenej lehote,“ vyhlásil Šutaj Eštok.

Nové pasy sa môžu pochváliť radom sofistikovaných bezpečnostných prvkov. Martin Hrachala, generálny riaditeľ sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti MV SR, vysvetlil, že doklady obsahujú čip najnovšej generácie a mikrotlač. Niektoré elementy sú viditeľné len pod UV svetlom, zatiaľ čo obal pasu je opatrený reliéfnou tlačou.

Každá dvojstrana pasu má unikátny dizajn, čo podľa Hrachalu výrazne sťaží pokusy o falšovanie. Strany zobrazujú všetky krajské mestá a osem slovenských kultúrnych pamiatok zo zoznamu UNESCO, čím pas zároveň slúži ako miniatúrny sprievodca slovenským kultúrnym dedičstvom. Zaujímavosťou je, že na tvorbe nového pasu sa podieľali prevažne interní zamestnanci ministerstva, čo svedčí podľa ministerstva o vysokej odbornosti a kreativite domácich expertov.

Patrik Krauspe, štátny tajomník MV SR, naznačil, že inovácie sa nezastavia len pri pasoch. V blízkej budúcnosti sa plánuje aj redizajn občianskych preukazov. Ministerstvo očakáva dodanie nových zariadení na personalizáciu dokladov, pričom sa plánuje inštalácia linky v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a neskôr aj vytvorenie záložného pracoviska v Banskej Bystrici.

Zdroje: YouTube/Startitup, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá