Pokuty do 800 eur, na ktoré Slováci zabúdajú: Jazda na chodníku má svoje striktné pravidlá (PREHĽAD)

  • Aj premávka na chodníku má svoje určité pravidlá
  • Správne používanie chodníka vytvára pre chodcov, ale aj jazdcov bezpečnosť
Cyklisti a policajt
Ilustračná fotografia TASR/Jaroslav Novák/ Veronika Mihaliková
  • Aj premávka na chodníku má svoje určité pravidlá
  • Správne používanie chodníka vytvára pre chodcov, ale aj jazdcov bezpečnosť

Často sa stáva, že okrem chodcov na chodníku stretávame aj korčuliarov, cyklistov či kolobežkárov. Nie všetci z týchto jazdcov sú voči chodcom vždy ohľaduplní. Niekedy sa v takýchto situáciách pýtame, čo vlastne robia na chodníku a prečo nejazdia po ceste.

Jazdenie po chodníku sa môže zdať mnohým športovcom ako bezpečnejšia a rýchlejšia alternatíva, na rozdiel od cestnej premávky, prevažne vo veľkých mestách, kde sú husté cesty preplnené autami. 

Aj premávka na chodníku má však svoje určité pravidlá. Správne používanie chodníka vytvára pre chodcov, ale aj jazdcov bezpečnosť, ktorá je nevyhnutná. Je nesmierne dôležité, aby všetci účastníci rešpektovali jasné pravidlá, či už na chodníku alebo ceste. Cyklistom sa odporúča využívať cyklochodníky a korčuliari by mali byť ohľaduplnejší voči chodcom. 

Ako správne používať chodník?

Ako uvádza portál skolanepisania.sk, ročne sa na Slovensku stane približne 10-tisíc nehôd. Ak by sme však k tomu prirátali nehody na chodníku, bolo by to určite viac. Aj chodenie po chodníku má svoje jasné a určité pravidlá. Každý chodec by mal vždy chodiť po pravej strane, bez ohľadu na to, či na chodníku okrem neho niekto je. 

Ak potrebuješ zastaviť, určite to nerob v strede cesty. Je to neohľaduplné voči iným ľuďom a môže to spôsobiť aj nepríjemné ťažkosti. Radšej sa presuň na okraj. Občas kontroluj aj situáciu za sebou. 

Bicykel 

Portál peniaze.sk píše, že v niektorých prípadoch môžu cyklisti jazdiť po chodníku, a to napríklad, ak je osoba mladšia ako 10 rokov spoločne so sprievodnou osobou. Za túto osobu sa považuje človek od 15 rokov. Cyklisti, ktorí majú pomocné sedadlá, prívesné vozíky pre deti.

Jazdci, taktiež ako chodci musia jazdiť po pravej strane chodníka, idúc za sebou. V prípade, že nevládzeš a potrebuješ bicykel voziť vedľa seba, je povolené len v prípade, že neohrozíš chodcov. 

V závislosti od priestupku sa líšia aj pokuty pre cyklistov, informuje o tom portál autotrendy.sk. Jazda bez prilby, ak ju nemá dieťa, je vo výške 10 €. Nedodržiavanie dopravných značiek od 30 € do 150 €. Nepoužívanie reflexných prvkov pokuta do 30 €. Jazdenie pod vplyvom omamných látok a alkoholu od 50 € do 800 €. Ohrozovanie chodcov 50 €.

Po chodníku sa môžu prevážať osoby ZŤP, ktoré využívajú motorový alebo ručný vozík. 

E-kolobežky

Aj jazdenie na elektrickej kolobežke má svoje pravidlá, informuje o tom portál becep.sk. Tak ako chodci a cyklisti, kolobežkári sa majú pohybovať v primeranej rýchlosti po pravej strane. Osobám, ktoré majú menej ako 15 rokov, sa odporúča kolobežkovať primárne po cyklistických chodníkoch alebo po poľných či lesných cestách.

Pred jazdou je potrebné skontrolovať vybavenie kolobežky, či fungujú brzdy, svetlá, zvukové zariadenie a tlak v kolesách. Jazdi vždy s oboma rukami na vozidle, aby si neohrozil premávku.

Ako sa má správať chodec v cestnej premávke? 

Ľudia majú primárne na prejdenie cez cestu využívať priechody, nadchody alebo podchody. Chodec má zákaz vstupu do cestnej premávky, keď prechádzajú záchranné zložky (sanitka, hasiči, polícia). Ak sa už však nachádzaš na vozovke, musíš urýchlene a plynulo umožniť vozidlu prejsť. 

Mimo vyznačených častí priechodov pre chodcov, môže človek ísť po cestnej premávke len kolmo, uvádza portál becep.sk

Zdroje: Peniaze.sk , skolanepisania.sk, autotrendy.sk, becep.sk

Najnovšie videá

Trendové videá