Minca v hodnote 1,2 milióna eur: Zbierka zásadového zberateľa láme rekordy po 100 rokoch v úkryte

  • Dánsky významný obchodník a vášnivý zberateľ Lars Emil Bruun mal zvláštnu požiadavku
  • Tak ako je jedinečná každá zbierka, taký je zaujímavý aj daný zberateľ
Ilustračný fotografia
Ilustračný fotografia Freepik
  • Dánsky významný obchodník a vášnivý zberateľ Lars Emil Bruun mal zvláštnu požiadavku
  • Tak ako je jedinečná každá zbierka, taký je zaujímavý aj daný zberateľ

Dánsky významný obchodník a vášnivý zberateľ Lars Emil Bruun, zomrel v roku 1923. Jeho posledná vôľa však mala veľmi zaujímavú požiadavku. Mince, bankovky či medaily, ktoré počas svojho života nazbieral, nemôžu byť predané skôr ako o 100 rokov. Týmto zákazom chcel zabezpečiť, aby zbierka ostala zachovaná, ako núdzová rezerva pre dánsku národnú zbierku.  

Zberateľ Lars Emil Bruun

Tak ako je jedinečná každá zbierka, taký je zaujímavý aj daný zberateľ, informuje o tom portál coinsweekly. Ak chceme danú kolekciu pochopiť, je potrebné zamyslieť sa nad tým, čo touto zbierkou chcel vlastne zberateľ povedať.

Lars Emil Bruun sa narodil v malej dedinke v Dánsku 29. marca 1852. Ako 30-ročný začal podnikať a založil si svoju prvú firmu, ktorá sa špecializovala na maslo. Neskôr odkúpil konkurenčné spoločnosti. Vďaka tomu sa zviditeľnil a jeho postavenie na trhu sa zmenilo. Jeho maslo odkupovali aj iné štáty, preto sa dostal k významným minciam. 

V roku 1885 sa stal jedným zo zakladateľov Spoločnosti zberateľov mincí v Kodani. V tom období to bola veľká pocta. Ako uvádza portál Pravda, v roku 1922 Bruun napísal svoj závet, v ktorom svoje dedičstvo v podobe vzácnych mincí odkázal Národnému múzeu v Kodani. Malo slúžiť ako rezerva v prípade krízy. Približne išlo o 500 miliónov dánskych korún, čo v prepočte na eurá je 67,6 milióna eur. 

Portál CNN, informuje, že miesto, kde sa po celý ten čas ukrývala táto numizmatická zbierka, bolo akousi záhadou. Lars Emil Bruun, ktorý videl skazu prvej svetovej vojny, veril, že poklad bol ukrytý pre ušľachtilú vec. Bál sa, že jeho vzácna zbierka bude čeliť bombardovaniu a rabovaniu. 

„Dobrá vec na zbieraní mincí je, že keď ste na niečo naštvaní alebo sa cítite znepokojení, idete sa pozrieť na svoje mince a potom sa upokojíte tým, že ich budete znova a znova študovať a premýšľať o mnohých nevyriešených problémoch, ktoré predstavujú,“ povedal Lars Emil Bruun raz dánskemu časopisu.

Unikátna zbierka zlatých mincí

V nedávnej dobe, ako píše portál CNN, uplynul 100-ročný závet a v Kodani došlo k aukcii. Osemdesiat-hodinová aukcia v dánskej metropole priniesla predaj 286 mincí za sumu 14 820 900 eur. Aukčný dom Stack’s Bowers zverejnil údaje o jednotlivých predaných kusoch, pričom jedna zlatá minca z 15. storočia, známa ako „Hans Noble“, sa predala za 1,2 milióna eur, čo ďaleko presiahlo predpokladanú hodnotu 300 000 až 600 000 eur. Aukcionári uviedli, že existujú len dve potvrdené mince tohto typu v múzeách a žiadna iná v súkromných rukách.

Zdroje: coinsweekly, Pravda, CNN, DW

Najnovšie videá

Trendové videá