Dovolenková sezóna sa končí. V týchto 5 európskych mestách si však stále môžeš užiť slnko

  • Teploty sú na juhu Európy stále príjemné, davy turistov však pomaly odchádzajú
  • Prinášame ti 5 tipov na miesta, kde môžeš zavŕšiť dovolenkovú sezónu
solún, grécko
Na snímke Solún, Grécko. Startitup/Dominika Jelínková
  • Teploty sú na juhu Európy stále príjemné, davy turistov však pomaly odchádzajú
  • Prinášame ti 5 tipov na miesta, kde môžeš zavŕšiť dovolenkovú sezónu

Leto sa chýli ku koncu, dovolenková sezóna vrcholí a mnohí z nás sa už vrátili do kolotoča pracovných povinností. Ak si však leto nestihol využiť naplno, nezúfaj! Južná Európa ti ponúka množstvo miest, kde si môžeš užiť slnečné lúče aj na jeseň.

V nasledujúcich piatich destináciách si aj v septembri môžeš vychutnať príjemné teploty, nádherné pláže a kultúrne zážitky bez davov turistov. Objav mestá, ktoré ti predĺžia leto a poskytnú nezabudnuteľný zážitok ešte pred príchodom zimy.

1. Janov, Taliansko

Nie každý vie, že Janov sa pýši najväčším historickým centrom v Európe. Stojí tu viac ako 100 renesančných a barokových palácov, z ktorých 42 je zapísaných na zozname UNESCO. Mnohé z nich sú dnes prístupné verejnosti. Najznámejším je nepochybne Palazzo Rosso – Červený palác, pomenovaný podľa svojho červeného exteriéru.

Táto veľkolepá rezidencia bola postavená rodinou Brignole Sale v druhej polovici 17. Storočia. Okrem nádherných fresiek a pôvodného nábytku v paláci nájdeš aj výnimočnú zbierku obrazov. Obsahuje sedem diel od Van Dycka, Veronesovu Juditu, Kuchára od Bernarda Strozziho a mnohé ďalšie.

Čarovnými uličkami Janova sa môžeš túlať celé dni. Keď ťa to však omrzí, môžeš navštíviť niektorú z ďalších atrakcií, ktoré Janov ponúka. Populárnym je napríklad akvárium, ktoré je najväčším v Európe. Na ploche 27 000 m2 nájdeš 400 druhov živočíchov v 39 akváriách.

Janov
zdroj: pixabay/ptrabattoni

2. Aveiro, Portugalsko

Turistickí sprievodcovia často Aveiro nazývajú portugalské Benátky. Týmto mestom pretkaným sieťou kanálov sa môžeš plaviť na takzvaných moliceiros. Štíhle farebné plavidlá sa kedysi používali na zber morských rias, dnes však výhradne slúžia na vyhliadkové plavby.

Hoci je centrum mesta pomerne malé, nepochybne patrí k jedným z najzaujímavejších v Európe. Spojenie secesnej architektúry s pôsobivými sakrálnymi stavbami a tradičnou rybárskou štvrťou ti ponúkne nezabudnuteľný zážitok. V meste nájdeš aj tri múzeá – Múzeum Aveiro, Museo de Arte Nova a Mestské múzeum Aveiro.

Okolie Aveira tiež stojí za zmienku. Na západ od mesta nájdeš Costa Nova – mimoriadne pestrý kúsok portugalského pobrežia. Táto pláž je výnimočná vďaka farebným dreveným domčekom s bielymi pásmi, ktoré kedysi slúžili ako senníky a prístrešky pre rybárov. Hneď vedľa Costa Nova, na pláži Barra, nájdeš najvyšší maják v Portugalsku.

Aveiro
zdroj: pixabay/vjgalaxy

3. Alicante, Španielsko

Na juhovýchodnom pobreží Španielska, pri pobreží Costa Blanca, sa nachádza mesto Alicante. Vďaka svojim dlhým a piesočnatým plážam s bielym pieskom si vyslúžilo prezývku „mesto svetla“. Hoci má Alicante bohatú históriu, cestovný ruch tu začal výrazne rásť až v 50. a 60. rokoch 20. storočia.

Staré mesto sa nachádza na úpätí hradu Svätej Barbary a ponúka jedinečný pohľad na architektonické dedičstvo. Mesto má za sebou viac ako 3 000 rokov histórie, ktorá zanechala početné stopy pochádzajúce z rôznych civilizácií a významné archeologické náleziská. Dnes sa o ich zachovanie starajú múzeá.

Za návštevu stojí aj ostrov Tabarca nachádzajúci sa jedenásť námorných míľ od mesta. Jeho pobrežie bolo v minulosti útočiskom pirátov. Dnes sa na ostrove môžeš venovať šnorchlovaniu alebo potápaniu vďaka jeho krištáľovo čistým vodám. V roku 1986 bol totiž vyhlásený za chránenú oblasť.

Alicante
zdroj: pixabay/LayKán

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Strada Nuova Museums, Acquario di Genova, Visit Portugal, Center of Portugal, Spain Info, Zadar Tourist Board, Greek City Times

Najnovšie videá

Trendové videá